2011 m. sausio 9 d., sekmadienis

Janusz L. Wiśniewski "Vienatvė tinkle"

Nors įžanginis žodis jau tartas, atidarymo juostos nukirptos, su Jumis vis tiek asmeniškai sveikinasi Black Swan! 
Prasidėjus metams atsiverčiau savo mėlyną perskaitytų knygų sąsiuvinį, kad galėčiau padaryti 2010 metų suvestinę (taip, man patinka daryti tokius dalykus..) ir Jūs neįsivaizduojat, kaip aš išsigandau! Per praeitus metus perskaičiau dvigubai mažiau knygų, nei dar užpraeitais, o tai juk yra..baisu ir liūdna. Todėl nieko nelaukusi griebiau seniai pradėtą skaityti knygą ir paskelbiau 2011m savo pačios skaitymo metais. 

Janusz L. Wiśniewski "Vienatvė tinkle"

Trumpai apie autorių: ar jūs, lygiai taip pat, kaip ir aš, manėt, kad tikslieji mokslai tikrai  nesuderinami su humanitariniais? Tai va. Gavau  šlapiu kalbančiu skuduru per veidą, kuris man sakė, kad visur ir visada būna išimčių. Štai kas galėjo pagalvoti, kad Janusz L. Wiśniewski ne tik yra informatikas ir chemikas, studijavęs fiziką bei ekonomiką, bet ir rašytojas, parašęs "Vienatvę tinkle" - knygą, kuri bestseleriu tapo (išleista 2001m). Be to, jis yra lenkas. Kartais lenkai man atrodo keisti žmonės, bet čia ne apie tai. Gimė 1954 metais, Torūnės mieste.

Apie knygą: visas pagrindinis veiksmas vyksta virtualioje aplinkoje (ahaaa..taip kaip ir šiuolaikinių žmonių, kuriuos kai kurie noliferiais vadina), kurioje bendrauja du vieniši žmonės - Jakubas ir Ji. O viskas prasideda taip..atsitiktinai. Vieną dieną Jakubas kompiuterio ekrane pamato mažą mirksintį laiškelį, kuris praneša apie naują laišką icq programoje. Visai nepažįstamos, ištekėjusios moters laišką su prašymu būti išklausytai (juk ir Jūs kartais labiau norit išsipasakoti nepažįstamam žmogui, nei pačiam geriausiam draugui, tiesa?). Taip prasideda jų susirašinėjimas, kuris ilgainiui darosi vis atviresnis, nuoširdesnis ir intymesnis, o laiškai tokie laukiami, kad laukiamas tampa net pirmadienis, kuomet žinai, kad pašto dėžutėje rasi tris laiškus: penktadienio, šeštadienio ir sekmadienio. Veikėjai dalinasi savo jausmais, žiniomis (ypač apie genetiką, mat Jakubas - būtent šios srities mokslininkas) ir išgyvenimais, prisiminimais.
Pagal knygą yra ir lenkų filmas pastatytas, jei tik suprantat lenkiškai.. 

Mano nuomonė: galbūt knyga ir nėra stebuklinga, bet joje tikrai labai daug gražių minčių, daug jausmo. Tai knyga, kuri verčia ir juoktis, ir verkti, abejingų nepalieka. Galbūt būčiau norėjusi kitokios pabaigos, bet maniškė būtų pavertusi knygą banalia (juk laimingos pabaigos, tai dažniausiai banalių knygų pabaigos, taip?), todėl gerai, kad ji buvo tokia, kokia buvo. Galbūt kartais atsibosdavo tie pasakojimai apie jų draugus ir praeitį, bet jų išimti nedrįsčiau - knyga savo skonio netektų. 
Tarp kitko, ji nėra sunki, todėl idealiai tinka poilsiui po kokios sudėtingos knygos arba reabilitacijai po ilgo neskaitymo (čia mano atvejis). Tinka ir tiems, kurie daug laiko praleidžia bendraudami internetu. Tiesiog, daug peno mintims.

Ar rekomenduočiau perskaityti kitiems: tikrai taip. 

Ineta

8 komentarai:

  1. "Per praeitus metus perskaičiau dvigubai mažiau knygų, nei dar užpraeitais, o tai juk yra..baisu ir liūdna. Todėl nieko nelaukusi griebiau seniai pradėtą skaityti knygą ir paskelbiau 2011m savo pačios skaitymo metais."
    Kaip panašu į mane, žinok, man tas pats, todėl tik prasidėjus metams ėmiausi knygų!

    Kafka.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Aš norėčiau perskaityti šitą jau vien todėl, kad, kaip sakai, ten yra žinių apie genetiką :D
    M.P.

    AtsakytiPanaikinti
  3. mane jau seniai domina ši knyga, vis ieškau kur pigiau nusipirkt ir skaityt, nes girdėjau vien gerus atsiliepimus

    AtsakytiPanaikinti
  4. Žinau, kad kadaise buvo kažkuriam knygyne akcija už dešimt litų, na, o dabar..taram param, į pagalbą visada ateina sena.lt:
    http://www.sena.lt/paieska/default/s/vienatvė+tinkle

    B.S.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Žinau, žinau, per sena.lt irgi ieškojau, bet jau buvo knyga parduota, tik skelbimas neišimtas :) už 10lt pilnai galima rasti :) tik kai daug knygų noriu, renkiesi pagal piniginę ir prioritetus, kurios labiau :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Aš tai labai pritariu minčiai, kad reikia pirkti tas knygas, kurias jau esi skaitęs, bet jos tau taip patiko, kad su malonumu skaitytum dar kartą, ir dar, atrasdamas vis kažką naujo. Nors žinoma, kai yra tokia galimybė knygas parduoti, kaip ir rizikos nelieka, o ir šiaip, būna užkietėjusių kolekcionierių. Kažkaip įtariu, kad Tu priklausai kolekcionieriams (užmečiau akį į Tavo blogą ir kai kuriuos įrašus), klystu? :)

    B.S.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Na kaip čia pasakius, kolekcionuoju/perku knygas, bet ne dėl grožio :) Žinoma perku daugiau nei spėju perskaityti. Kolekcionuoju tik knygų skirtukus. Turiu priklausomybę knygų pirkimui, galiu išleisti paskutinius pinigus, nes turiu turėt tą knygą namie ir viskas. Nebeimu knygų ir iš bibliotekų, sakiau reik savo skaityt :) O parduodu tik labai nepatikusias knygas. Gal labia sakyčiau ne kolekcionuoju, o kaupiu savo namų biblioteką :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Mano tėvai buvo tokie kaupikai,kad davar visos prikauptos knygos vos telpa, o aš saviškių nelabai turiu, kur dėti. Yra dominančių knygų, bet galvoju, kad vis tiek kada nors reikės daryt senų ir neįdomių knygų išpardavimą (reikia kada atlaisvint vietą namie) ;D žiūrėk, kad tau nebūtų taip, kaip pas mane ;D

    M.

    AtsakytiPanaikinti