2011 m. sausio 22 d., šeštadienis

Onorė de Balzakas

Onorė de Balzakas (1779-1850)- prancūzų rašytojas, novelistas ir yra laikomas realizmo pradininku.

Biografija: Onorė de Balzako tėvas Bernaras Fransua Balzakas - 53 metų amžiaus buvo Tūro mero pavaduotojas ir prieglaudų valdytojas. Motina Lora Salambjė - 32 metais jaunesnė už vyrą. Balzakas niekada nedovanojo motinai už tai, kad ši atidavė jį auginti žindyvei, pas kurią jis išbuvo apie 4 metus. Baigęs mokyklą, tėvų pageidavimu jis įstojo į Teisės fakultetą, tačiau jaunuolio visai nežavėjo teisė, jis norėjo pasiekti sėkmę per literatūrą. Tėvai tam nepritarė, bet leido jam pabandyti. Norėdamas užsidirbti pinigų Balzakas imasi rašyti pasivadinęs slapyvardžiu- Lordu Roonė (Onorė anagrama). Dirbdavo jis daug ir sunkiai- tekdavo parašyti po 5-10 romanų per metus. Nemažai jo sumanymų praturtėti žlugo, teko prasiskolinti, tad jis stengiasi kuo daugiau rašyti, kad vėl uždirbtų pinigų. 1829 m. prasideda jo pasaulinė šlovė. Pagaliau jam pavyksta išleisti garsiausius savo kūrinius. 1832 m. pradeda susirašinėti su svetimšale, vėliau susipažįsta su ja- Evelina Hanska, ir įsimyli. 1850 m. jis pagaliau ją veda, bet deja neilgai su ja pragyvena. Širdies hipertrofija anksti jį palaužė, manoma, kad taip įvyko todėl, kad jis per daug įtemptai dirbdavo (apie 16 val. per dieną). Rašytojas miršta, sulaukęs 51 metų.

Įdomu: Balzakas vieną kartą lankėsi ir Lietuvoje, čia gyveno jo mylimoji, lenkė Evelina Haska. Taip pat, dalelytę de prie savo pavardės jis prisidėjo pats, nes norėjo priklausyti aristokratams.

Kūriniai: Balzakas parašė labai daug kūrinių, daugelis iš jų įeina į visą ciklą, pavadinimu ''Žmogiškoji komedija''. Išvardinsiu keletą labiau žinomų ir išleistų lietuvių kalba:
  • ''Kromvelis''
  • ''Santuokos fiziologija''
  • ''Šagrenės oda''
  • ''Trylikos istorija''
  • ''Kurtizanių spindesys ir skurdas'' (neperseniausiai naujai išleista ''Obuolio'' leidyklos'')
  • ''Gobsekas''
  • ''Trisdešimties metų moteris''
  • ''Eugenija Grandė''
  • ''Pusseserė Beta''
  • ''Pusbrolis Ponsas''
  • ''Šuanai arba Bretanė 1799 metais''
  • ''Tėvas Gorijo''
  • ''Prarastos iliuzijos''
  • ''Tamsi istorija''
Mano nuomonė: Kadangi jis realistas, tai reikėtų nesistebėti, jog yra be galo daug smulkmeniškų aprašymų. Daug kam tai kliudo ir daro kūrinį nuobodų, bet man ne. Aš manau, jog jeigu jau yra aprašymai, vadinasi jie svarbūs ir autorius ne šiaip sau juos parašė, taigi aš nepraleidinėju jų (kaip daugelis). Mano tėvai turi nemažai jo knygų, taigi kai ateis laikas, ketinu suskaityti visas turimas (7) . Ai, ką čia daugiau ir pasakyti, patinka man jis, nėra pats mėgstamiausias, bet patinka. Kas neskaitęs nė vieno jo kūrinio, rekomenduoju paimti bent vieną, tai klasika, bet gera klasika, su kuria, manau visi turi susipažinti.

Nuoširdžiai Jūsų,Rita

5 komentarai:

  1. Skaičiau „Kurtizanių spindesį ir skurdą“. O skaičiau todėl, kad privertė lietuvių kalbos mokyklinis kursas. Iš pradžių visi tie smulkūs aprašymai šiek tiek nervino, vėliau pripratau ir knygą perskaičiau su malonumu. Dabar manęs laukia „Tėvas Gorijo“. Džiaugiuosi, kad Balzakas įtrauktas į privalomosios literatūros sąrašus.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Aš skaičiau tik Tėvą Gorijo, ir tai viena mėgstamiausių mano knygų. Išties puikus rašytojas. Namie turiu Eugenija Grandė, tik niekaip neprisiruošiu perskaityti jos..
    M.P.

    AtsakytiPanaikinti
  3. bandžiau skaityti "trylikos istoriją", tai ji man taip nepatiko, kad tuoj apsiverksiu, kaip nenoriu "tėvo gorijo" skaityt. atbaidė

    black swan

    AtsakytiPanaikinti
  4. Tėvas Gorijo žinok yra kažkas nuostabaus :) Bent jau man.
    Prisipažinsiu, praleidau pirmus 20 puslapių, kuriuose buvo kambarių aprašymai, tad ir ėjosi labai lengvai ;D
    M.P.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Kažkaip nelabai man patiko "Tėvas Gorijo". Bandžiau praleidinėti puslapius tikėdamasi, kad toliau bus ydomu. Taip perskaičiau iki 40 psl ir atsiverčiau knygos pabaigą. Tėvo monologus. Maždaug iš trijų puslapių supratau apie ką buvo parašyta knyga. Man, labai sunkiai skaitėsi ši knyga. :)

    AtsakytiPanaikinti