2011 m. birželio 23 d., ketvirtadienis

Herbjørg Wassmo „Tora. Nebylus kambarys“

Tęsiu trilogijos apie Torą įrašus. Pirmąją dalį jau perskaičiau ir aprašiau čia. O dabar atėjo eilei ir antrajai daliai.

Autorė: Herbjørg Wassmo norvegų rašytoja, kurią jau pristačiau įraše prieš tai, todėl nesikartosiu ir geriau papasakosiu, kokias knygas yra ji parašiusi be Toros trilogijos. Į lietuvių kalbą jau yra išversta aštuonios jos knygos. Tai Dinos trilogija: „Dinos knyga“, „Laimės sūnus“ ir „Karnos kraitis“, o „Septintas susitikimas“, „Bėgimas nuo Franko“ ir „Stiklinė pieno“ - kitos, nepriklausomos rašytojos knygos lietuvių kalba.

Anotacija: Antroje trilogijos dalyje sutinkame tą pačią mergaitę Torą, augančią mažytėje šiaurės salelėje. „Vokiečio pavainikė“ su laukia paauglystės, prasideda jos dvasinės brandos istorija. Toros motina baikšti ir užsidariusi, jos vėsi ir bejėgiška meilė nešildo ir nepadeda, o patėvis išnaudoja seksualiai. Mergina atsilaiko tik panirusi į savo vidinį gyvenimą ir atkakliai mokydamasi. Jos gyvenimo šviesuliai - tetulė Rakelė ir dėdė Simonas. Šie žmonės, žinių troškimas bei noras išsiveržti iš nykios buities padeda Torai baisiausią jos gyvenimo valandą, kai ji atsiduria vienui viena prieš likimą.

Nuomonė: Ši knyga man daug labiau patiko nei pirmoji, nes joje daugiau veiksmo, ne tiek daug aprašymo pašalinių dalykų. Šį kartą Tora tikrai dėmesio ir įvykių centre. Patiko, kad šį kartą atsirado ir veiksmo, tarp visų tų gausių vidinių išgyvenimų, jei reikėtų knygą vertinti atskirai, nelyginant su pirmąją, nes lyginti reikia, tai trilogija, duočiau jai aukštą balą. Atsiranda įvykiai, kurie keičia gyvenimą, likimą, kurių niekas niekam nelinkėtų, viską reikia išgyventi vienai Torai. Gilinamasi į psichologiją.

Rekomendacija: jei anksčiau abejojau, dabar rekomenduoju. Ištverkit pirmąją dalį ir mėgaukitės antrąja, nes antroji tikrai žavi savo subtilumu, išskirtinumu ir visuomenės problemų aktualumu ir šiomis dienomis, koks modernus pasaulis ir bebūtų.

1 komentaras:

  1. Turiu keturias jos knygas,ar dar buvo lietuviskai isleista,gerai butu e-knygos variante nes vietos popierinems nelabai turiu.Jei kas neskait4 ankstesni7,tai galite rasti www.knygurojus.weebly.com ten tikrai didelis pasirinkimas

    AtsakytiPanaikinti