2012 m. kovo 1 d., ketvirtadienis

Ray Bradbury „Pienių vynas“

Štai ir antrasis laiptelis knygų iššūkio įvykdymo link. Beje, jau pavasaris! Tiesa, kol kas tik kalendoriuje, bet tikiu, kad netruks ateiti ir tikrasis gamtos pabudimas.

Aprašoma knyga: puslapių skaičius - 271, leidykla - „Tyto alba“, originalus pavadinimas Dandelion wine, išleista 2006 m.

Anotacija: „Pienių vyne“ paprastai ir jautriai pasakojama apie vaikystę ir senatvę, laimingą gyvenimą ir mirtį.
Mažame žaliame Ilinojaus valstijos Grintauno miestelyje Daglas Spoldingas gyvena dvyliktąją savo gyvenimo vasarą. Ji nepaprasta – pilna stebuklingų ir baisių įvykių, lydinčių Daglą kiekvieną vasaros dieną.
Stebukladarė senelė, mokanti konservuoti gyvenimo džiaugsmą, šeimos ritualu tapęs pienių skynimas vynui, kuriame išsaugoma kiekviena Spoldingų vasara, išmintingi pokalbiai apie augimą ir brandą, vaikų žaidimai ir suaugusiųjų poelgiai – viskas formuoja Daglo Spoldingo pasaulėjautą ir paverčia šią vasarą unikalia, virsmo, vasara.
Pienių vynas – gėrimas ir kartu metafora, atskleidžianti augant įgyjamos patirties saldumą ir kartumą.

Ray Bradbury
Mano nuomonė: Visa knyga apima vieną vasarą. 3 mėnesius, per kuriuos pagrindinis veikėjas patiria įvairių sukrėtimų- tiek gerų, tiek skaudžių. Tik nesusidarykit klaidingos nuomonės, jog ši knyga yra vaikiška dėl jo jauno pagrindinio veikėjo amžiaus. Tai kūrinys, tinkantis kiekvienai amžiaus grupei. 

Be galo šiltas ir jaukus kūrinys. Ir labai laiku jis pakliuvo man į rankas. Dabar, kai lauke tikra pliurzynė, jis leido mintimis nukeliauti į šiltą ir saulėtą vasarą.  

Vaizduojamas mažas miestelis, kuriame visi vieni kitus pažįsta., jaučiama tvyranti idilė.  Bet net ir jame nutinka sukrečiančių jauno žmogaus pasaulėlį įvykių. Pirmoji artimo žmogaus mirtis, miestelyje įvykdytas nusikaltimas, susidūrimas su istoriniais įvykiais iš liudininko pasakojimų, draugo netektis, vyno darymas. ir pan. 

Romanas yra gan fragmentiškas, bet kiekvienoje dalelėje slypi kažkokia mintis, galima atrasti puoselėjamų vertybių, kurios šiais laikais žlunga. Todėl drįsčiau teigti, jog tai turtinga knyga.  Stilius labai subtilus, švelnus, bet įtaigus. Vieną akimirką skaitau apie juokingą įvykį, o štai jau kitąkart pasakojamas šiurpus nutikimas, kuris ir mane priverčia įsitempti. Puikiai atskleisti kartų skirtumai.

Kūrinys tikrai patiko. Tokie gilūs dalykai taip gražiai perteikti per naivaus vaiko mintis. Gražu. 10/10. Rekomenduoju. Ypač šiuo metų laiku :)

Ekranizacija:  Kol kas radau tik vieną - 1997 m. rusišką filmą tuo pačiu pavadinimu  Pienių vynas. ( Вино из одуванчиков). Režisierius  Igor Apasyan , vaidina  Innokenty  Smoktunovsky ,   Andrei Novikov, Sergei Kuznetsov.
 

Nuoširdžiai, Rita :)
                                       

8 komentarai:

  1. Būtent, vidury žiemos šis kūrinys suveikia kuo puikiausiai :) Dovanoja ir šilumą, ir saulę, ir lengvą vėją, pamiršti tą pavandenijusį sniegą už lango..

    AtsakytiPanaikinti
  2. Krč, neįdomi knyga visiškai, o dar recenziją reik parašyt. Kas gali pasakyt kur recenziją gaut?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Visiskai pritariu nesamoniu nesamone

      Panaikinti
    2. Pritariu, šitą knygą man reikia atsiskaityti raštu,BAISU

      Panaikinti
  3. Sveiki kokia galėtų būti šitos knygos pag. mintis?

    AtsakytiPanaikinti
  4. Nesamone visos danutkos durnes

    AtsakytiPanaikinti