2013 m. kovo 26 d., antradienis

Erin Morgenstern „Naktinis cirkas“

Šią knygą (ir „Konservų gatvę“) pasidovanojau sau iš praėjusių metų knygų iššūkio gauto dovanų čekio. Ir tikrai nesigailiu.

Aprašoma knyga: puslapių skaičius - 376, leidykla - „Alma littera“, originalus pavadinimas - The night circus, išleista 2012 m.

Anotacija: Šis cirkas atvyksta netikėtai, nepranešęs. Be išankstinių skelbimų. Tiesiog vakar jo nebuvo, o šiandien jau yra. Ir atsidaro jis tik naktį. Palapinėse su baltais ir juodais dryžiais žiūrovų laukia stebuklai, nuo kurių gniaužia kvapą: ledinis sodas, labirintas iš debesų, ugnimi kvėpuojantys popieriniai drakonai, gimnastai, telpantys į nedideles stiklines dėžes...
Šių stebuklų autoriai – du jauni iliuzionistai, Selija ir Markas, ir šis cirkas jiems – tik arena, kurioje grumiasi jųdviejų vaizduotė ir galia. Nuo vaikystės tik tokiam gyvenimui, tik tokiai dvikovai juos ruošė paslaptingi mokytojai, žaidžiantys neperprantamą, jiems vieniems žinomą žaidimą. Ir Selija su Marku net nenumano, kokią šio žaidimo pabaigą jų mokytojai yra jiems sugalvoję...
Selijos ir Marko dvikova nuožmi. Ir visgi nutinka tai, ko niekas nelaukė – jaunuoliai įsimyli vienas kitą. Neapdairiai, beprotiškai, stebuklingai – nuo jų meilės įsižiebia žiburiai, o kambarys įkaista, kai jų rankos susiliečia.  
Bet ar jaunuolių meilės pakaks, kad būtų nutrauktas žiaurus žaidimas, nuo kurio priklauso ne tik jų pačių, bet ir visų cirke esančių – ir talentingų akrobatų, ir net cirko savininkų – likimai?

Mano nuomonė:  Vau - vienintelė mintis užvertus knygą. Šis kūrinys buvo kažkas TOKIO, magiško, stebuklingo, intriguojančio, paslaptingo...

Patiko įtraukiantis ir neįprastas siužetas - du žmonės yra priversti žaisti meistriškumo žaidimą, kurio arena - neįprastas cirkas. Cirkas, kuris kaskart keičia savo buvimo vietą, kurio artistai yra ypatingi ir vienas su kitu susiję. Vietų kaita ir pagrindinių herojų kiekvieną kartą patiriamas išsiskirimas suteikė siužetui dinamiškumo. O kur dar toji saldi, komplikuota, paslaptinga meilė. Gražu, jausminga, o kartu ir taip įdomu, kaip gi viskas baigsis, ypač, kai sužinomos žaidimo taisyklės.. Tiesiog nesinorėdavo paleisti knygos iš rankų.

Knygos skyriai suskirstyti vieta, kurioje yra cirkas, ir data. Laikas šiek tiek kinta, keletu dienų į priekį arba atgal. Dar skyriai padalinti į tam tikras dalis, kurios turi apibūdinančias trumpas įžangėles, į kurias įtraukiamas ir pats skaitytojas. Tam tikrose vietose susidaro įspūdis, kad pats eini pro cirko palapines ir užuodi saldų karamelės aromatą.

Personažai taipogi sužavėjo, charakteriai, kaip ir visas siužetas, dvelkia paslaptimi ir tik keliaujant istorija pirmyn po truputį atsiskleidžia, pradedama suprasti jų motyvus. Tam tikri mistiniai dalykai verčia spėlioti, prisiminti anksčiau skaitytas magiškas istorijas. Rutuliojantis siužetui, pamažu atsiskleidžia kiekvieno paskirtis ir tikslas cirke. Patiko, kad visi labai glaudžiai susiję.

Pabaiga tikrai buvo nenuspėjama ir, bent jau man, netikėta. Patiko autorės sprendimas viską pasukti tokia linkme. Teko skaityti, kad norima kurti ekranizaciją, manau turėtų būti labai gražus filmas. O aš drąsiai vertinu šią knygą 10/10 ir rekomenduoju visiems, mėgstantiems magiją ir paslaptis. Aš dabar jaučiu tik pačias geriausias emocijas :)

Fone skamba: Šį kartą muzika irgi susijusi su kitokiu cirku. Daina iš Cirque du Soleil pasirodymo „Alegria“. Taip, ši daina ištisai skamba per reklamas, bet man jos nuotaika sutapo su maniške, perskaičius knygą :)

Nuoširdžiai, Rita :)

0 komentarai:

Rašyti komentarą