2014 m. gegužės 10 d., šeštadienis

Arūnas Matačius "Naivus romanas apie meilę, vyrą ir šokoladą"

Aprašoma knyga: puslapių skaičius - 270, leidykla - Chocolate Naive, išleista 2014 m.

Anotacija: „Naivus romanas apie meilę, vyrą ir šokoladą“ – Arūno Matačiaus debiutas. Šioje knygoje pasakojama istorija apie šokolado manufaktūros „Chocolate Naive“ pradžią. Sakoma, kad kuriant gyvenimo laimę reikia trijų asmenų: vieno, kuris visada išklauso; antro, kuris išklauso ir padrąsina; ir trečio, kuris išklauso ir kritikuoja. Atsitiko taip, kad tie trys žmonės romane yra moterys.

Mano nuomonė: Atsitiko taip, kad ir mane pasiekė knygos autoriaus Arūno Matačiaus dovana. Suveikė smalsumas, dėl ko šis kūrinys taip smarkiai reklamuojamas. 

Knygą perskaičiau labai greitai, berods per du prisėdimus. Stilius labai lengvas, apimtis nedidelė, netuščiažodžiaujama, stengiamasi perteikti jausmus. Kūrinys padalintas į 4 dalis - pirmosios 3 apie tris moteris, kurias sutiko pasakotojas ir kaip jos jį paveikė, paskutinioji - apie patį pasakotoją, jo sprendimus dėl būsimo verslo ir pan. Keistas įspūdis, pasiskaičius informaciją apie autorių, buvo itin sunku jo netapatinti su knygos pasakotoju. Atsiskleidė nemažai biografinių elementų. 

Na, o jeigu gilinantis į turinį, tai man jis pasirodė silpnokas. Atrodo, kad buvo per daug nesistengiama surasti potekstę, tiesiog buvo rašoma, kas šovė į galvą. Mane erzino pagrindinio veikėjo naivumas (nors, atrodo, neturėčiau per daug pykti, juk net pavadinime parodoma, kad naivumo neišvengsime), vietomis man jis buvo panašus į vyriškąją Belos iš "Saulėlydžio" versiją. Deja, taip yra, kad tiek gyvenime, tiek knygose negaliu pakęsti tokio naivumo. 

Dialogai primityvūs, paprastų žmogelių, kuriems pasitenkinti užtenka nueiti į klubą ar turėti vienos nakties nuotykį stiliaus. Kadangi iš knygos dažniausiai tikiuosi šiek tiek aukštesnės materijos, tai jie mane nuvylė. Taip pat šiek tiek trukdė dainų tekstai, kurie buvo be lietuviško vertimo (su rusų kalba turiu problemų). Pasitaikė redagavimo klaidų (ypač šifro nesutapimų).

Nežinau, galbūt kūrinys tinkamas vasarai, kur nors paplūdimy, kur nesinori nieko sunkaus ir reikia atpalaiduoti smegenis, bet manęs vis tiek nesužavėjo. Suprantu, tai autoriaus debiutas, tad tobulėti tikrai yra kur. Vertinčiau 4/10. Deja, deja, ne per daugiausiai teigiamų bruožų pavyko rasti, net ir už debiutą negaliu kilstelėti balo, nes teko skaityti ir kokybiškesnių debiutinių kūrinių. Kam rekomenduočiau? Visų pirma tiems, kieno neerzina naivūs personažai, taip pat tiems, kurie nori kažko labai lengvo ir neverčiančio per daug sukti galvos. 

P.S. Netyčia pastebėjau tokį juokingą dalyką - ant knygos nugarėlės yra užrašas "Klimato kompensavimo projekto paremtas, romano pirmasis tiražas leido pasodinti vieną kakavmedį Gorongosos Nacionaliniame parke (Sofalos provincija, Mozambikas)". O štai atsivertus galinius puslapius (265 psl.) rašoma "Klimato kompensavimo projekto dėka romano pirmasis tiražas leido pasodinti du kakavmedžius Gorongosa Nacionaliniame Parke, Sofala provincijoje, Mozambike". Tai vis dėlto vieną ar du kakavmedžius pasodino? O gal nei vieno? Susidaro įspūdis, kad skaičiai išgalvoti, kad net toje pačioje nedidelės apimties knygelėje nesutampa informacija. Negražiai čia, negražiai...

Fone skamba: Internete radau keletą Chocolate Naive video, vieno iš jų muzika man tiko aprašant knygos įspūdžius.

Nuoširdžiai, Rita :)

1 komentaras:

  1. Man juokingas nutikimas gal prieš porą savaičių nutiko. Sėdėjau su drauge Vilniaus senamiestyje kavinukėje (prie lauke esančio vieno iš staliukų). Na, ir patraukė dėmesį visai šalia pro mane praėjęs mopsas. Nė nežinau, kodėl, bet iš karto prisiminiau šią knygą. Bet juokingiausia buvo tai, kad pakėlusi galvą ir pažiūrėjusi, kas šio šunelio šeimininkė/šeimininkas, išvydau būtent šios knygos autorių. Tai pamenu pagalvojau: ,,ahaa, vadinasi, šuo irgi nebuvo išgalvotas". :))

    AtsakytiPanaikinti