2011 m. vasario 6 d., sekmadienis

Filmas ''Dievų miškas''

Vakar man į rankas pakliuvo filmas pagal Balio Sruogos knygą. Tai nėra ekranizacija, kaip tvirtina prodiuseris, filme buvo tik remiamasi  kūriniu. Knygą skaičiau praeitų metų gale, na o štai dabar pamačiau ir filmą. 

Trumpas aprašymas: Šis neįprastos stilistikos, originalios dramaturgijos ir režisūros filmas pasakoja apie žmogų, menininką, mąstytoją, kuriam buvo lemta likti nepalūžusiu dviejų totalitarinių – nacių ir sovietinio – režimų kaliniu.Filmo herojus Profesorius – išskirtinė asmenybė, gyvenanti pagal savo Dekalogą, savus tiesos ir moralės principus. Įkalintas vokiečių koncentracijos stovykloje Profesorius tampa myriop pasmerktų žmonių dramos dalimi. Išgyventi šioje ekstremalioje situacijoje, atsiriboti nuo savęs ir žiaurios realybės jam padeda ironija.
Grįžęs iš konclagerio, Profesorius parašo prisiminimų knygą, kurioje sarkastiškomis spalvomis nupiešia mirties "Babelį" – Štuthofą, tačiau sovietų valdžiai toks kūrinys nepriimtinas. Tariamoji sovietinė laisvė jam tampa ne mažesniu išbandymu nei vokiečių konclageris.
Treileris:
 Mano vertinimas:  Labai džiaugiuosi, kad režisierius ir prodiuseriai nebandė daryti ekranizacijos, nes tai padaryti būtų be galo sunku. Filmas trunka 2 val. ir man šiek tiek prailgo. Nors pasirinkta pozicija nebloga, bet kai kurių scenų, mano manymu, galėjo ir nebūt. Aišku, gal prisidėjo ir tas, kad filmą pradėjau žiūrėti vidurnaktį, tai jam įpusėjus ir suėmė miegas, bet jei būtų prikaustęs, taip tikrai nebūtų įvykę. Pagrindiniai aktoriai tikrai gerai atliko savo darbą, bet antraeilių vaidmenų atlikėjai man nepatiko. Kai kur pritrūko nuoširdumo, scenos buvo neįtikimos. Užtat Valentinui Masalskiui dedu didelį pliusą, jo vaidyba mane įtikino ir sužavėjo. Pats siužetas visai nieko, pabaiga labai gera, bet kad būtų kažkas TOKIO, nepasakyčiau. Knyga aišku geresnė :) Patiko garso takelis, vietomis atrodė, kad be jo negalėčiau pajusti norėtos perteikti minties, super :)  Hmm, na daugiau nelabai ir turiu, ką pasakyti, pabandysiu įvertinti:
Aktoriai - 7
Siužetas -8
Trukmė - 7
Garso takelis - 10
Vidurkis - 8/10 , neblogai, bet galėjo ir geriau.

Dar ''Obuolio'' svetainėje radau keletą faktų apie šį filmą:
  • Filmo biudžetas – 3,5 milijono litų ( 1 milijonas €) (Šiaip nedaug, bet kaip Lietuvėlei tai... )
  • Norą ekranizuoti Balį Sruogą režisierius A. Puipa brandino kelis dešimtmečius. 1981 metais lietuvių rašytojas Ričardas Gavelis (1950-2002) buvo parašęs „Dievų miško“ scenarijų, tačiau tuo metu sovietinė cenzūra uždraudė statyti filmą. Galiausiai, kai Lietuva tapo nepriklausoma, A. Puipa 2003 metais iš naujo parašė scenarijų. 
  • „Dievų miškas“ nufilmuotas per rekordiškai trumpą laiką – 36 dienas. (Nereikia ir norėti stebuklo, jei būtų daugiau padirbėję, gal būtų ir skanesnis blynas iškepęs)
  • Filmo kūrime aktyviai dalyvavo Balio Sruogos giminaičiai - tarp asistentų buvo Alina Djebold iš JAV – rašytojo Balio Sruogos vaikaitė. Jos motina, B. Sruogos anūkė Aušrinė Byla, vertė į anglų kalbą scenarijų.
  • Pagrindinės filmo scenos buvo filmuojamos Vilniaus senamiestyje ir Klaipėdos rajone Medsėdžiuose pastatytoje koncentracijos stovykloje. 
Ar rekomenduočiau? Hmmm, tikriausiai ne, geriau jau knyga, ten labiau galima pajusti tą visą sarkazmą, kurį norėjo perteikti autorius. Nors jeigu mėgstat lietuvių filmus ir Puipos režisūrą bandykit pasigriebt, gal nenusivilsit :)

Nuoširdžiai Jūsų, Rita

2 komentarai:

  1. Man tai filmas visai nepatiko, nors žiūrėjau du ar tris kartus. Taip reikėjo :D Knyga nepalyginamai geresnė. Aišku, aš įsivaizduoju, kad labai sunku yra perteikti tokią knygą, na, bet tikriausiai buvo galima ir geriau..
    M.P.

    AtsakytiPanaikinti
  2. O man visai patiko - geresnio lietuviško filmo tikriausiai ir nėra tekę matyti (neskaitant "Seklio Kalio nuotykių", bet ten buvo kalbama rusiškai, ir "Velnio Nuotakos") :) Žiūrėdama pamėginau atsiriboti nuo nuomonės apie knygą, gal kaip tik todėl susižiūrėjo visai gerai. :P

    AtsakytiPanaikinti