2011 m. kovo 17 d., ketvirtadienis

Jonas Biliūnas "Liūdna pasaka"

Apleidau štai savo antruosius namus apsikuitus klasine ir užklasine veikla, bet būta čia ko nerimauti, perskaičiau lietuvišką kūrinį, kurio nebūčiau skaičius tikriausiai, bet aptarti reikia, paskui dar galvosit, kad po žemėm dingau.

Apie autorių
Kas jau šuoliavo pro literatūros padanges ar vienuoliktos klasės kursą su šiuo rašytoju susipažino, bet primenu, kad tai tikras lietuvis, kuris sirgo džiova, todėl dažnai priskiriamas džiovininkų kartai. Atrodo, paėmiau ne patį svarbiausią faktą, bet juk internete pilna tų sausų žinių. Šis faktas šiek tiek susijęs su jo kūriniu, kurį pristatau. Kodėl? Nes pradžioje lyg ir autobiografija prasideda, kas įtikina, jog "Liūdnoje pasakoje" aprašoma tikra ir neišgalvota istorija. Svarbiausia, kad tai psichologinės lietuvių prozos pradininkas.
Situacija
Ar žinote, ką nors apie sukilimus prieš rusų valdžią? Čia aprašomas vienas iš jų. Na, ne visai sukilimas, bet jo smūgis ir žmonių likimas. Iš pradžių nupiešiamas grėsmingas senos moters portretas, o vėliau leidžiamasi į jos praeitį. Sužinoma, kaip ją paliko vyras, nepaliko, bet išėjo su kitais į miškus prieš rusus kovoti, kaip ji savo siela viską išgyveno, kaip net svajonės negalėjo užglaistyti visų sielos žaizdų. Pabaiga? Tikra ir laukta, juk pavadinimas ir yra "Liūdna pasaka", kokia liūdna pasaka, be liūdnos Juozapotos gražaus gyvenimo pabaigos. Na, galiu pasakot viską, bet ar paskui bus įdomu, skaityti 11 klasėje?

Mano nuomone
Neįdomių knygų nėra, yra tik išrankus skaitytojas. Šiuo atveju ne išimtis. Iš pradžių maniau, kad tikrai bus neįdomu ir kiekvienas puslapis virs kančia (nors tų puslapių ypatingai nedaug šįkart), tačiau stipriai klydau ir knyga patiko. Rekomenduoju visiems, kurie mėgsta lietuviškus apsakymus ir kas skaitė šio autoriaus "Kliudžiau", "Brisiaus galas".

Su meile, Lietaus dukra.
Dabar pradėsiu rašyti ir skaityti.

4 komentarai:

  1. Ir aš skaičiau šitą, patiko, kaip toks nedidelės apimties kūrinukas, tikrai geras, su mintim. Na, o šiandien iš Biliūno interpretaciją gavau ;D gaila, ne iš ''Liūdnos pasakos''.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Man visai patiko :) Dar ir dabar su draugais cituojam savo mėgstamiausią eilutę - Kiek daug ponų ir kokie jie visi gražūs :D
    M.P.

    AtsakytiPanaikinti
  3. O man nepatiko. Buvo pora įdomesnių kūrinėlių, bet skaičiau pernelyg seniai, kad galėčiau paminėti ką nors konkretaus. Suprantu - iš gyvenimo, pamokantys... bet visa tai - ne man. Išliko skausmingas įspūdis perskaičius.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Vakar skaičiau. Taip pat buvau nusiteikusi, kad bus baisiausiai nuobodu, o jau tie keli puslapiai atrodė kaip ištisas romanas. Bet užtat kaip greitai ir labai įdomiai susiskaitė! Labiausiai sukrėtė pabaiga (nuo tos vietos, kai Juozapota išėjo į miestą ieškoti savo vyro) ir kai gale paaiškėjo, kas ta senutė. Tuomet pasidarė ganėtinai liūdna. :/

    AtsakytiPanaikinti