2011 m. kovo 19 d., šeštadienis

Šatrijos Ragana ''Sename dvare''

Su arbatos puodeliu rankoje ir vėl aš čia :)

Aprašoma knyga: puslapių skaičius - 163, leidykla - ''Vaga'', išleista 1997 m.

Anotacija: Tai autobiografinio pobūdžio pasakojimas apie XIX a. antrosios pusės Lietuvos dvarą. Apysakos pagrindą sudaro vienos Žemaitijos dvarininkų šeimos gyvenimas, jos kasdienė buitis, bendravimas su kitais žmonėmis, pramogos, dvasiniai interesai ir polėkiai.

Mano vertinimas: Kūrinys nedidelės apimties, greit susiskaitė. Vystoma tema man patiko, vis dėlto tuo metu lenkėjimo problema buvo labai opi, čia ji puikiai atvaizduojama. Įdomus pasakojimo stilius, rašytoja kalba dviem asmenimis (kurie yra ir pagrindiniai veikėjai) - jaunos mergaitės Irusios ir jos mamos (mamatės) Marijos. Tai man pasirodė labai originalu, kaip iš to meto lietuvių rašytojos, už tai dedu didelį pliusą. Ji tiesiog puikiai sugebėjo perteikti jų skirtingą kalbėjimo manierą ir kartu nenuklydo nuo to, ką norėjo pasakyti šiame kūrinyje. Personažai perteikti gana neblogai, atskleistos jų gerosios ir blogosios savybės, tik galbūt vietomis trūksta objektyvumo, bet tai manau dėl to, kad kalbama pirmuoju asmeniu. Labai sunkiai skaitėsi tos vietos, kur į lietuvišką kalbą įsipina lenkiški sakiniai, labai džiaugiuosi, kad šiame leidime paaiškinimai buvo puslapio apačioje, ne knygos gale. Taip pat kartais sunku būdavo suprasti, kai kalbėdavo kaimiečiai, bet pasitelkus visą susikaupimą, pagavau kampą :) . Negalėčiau labai peikti tų lenkiškų vietų, nes kaip suprantu, tokia ir buvo rašytojos mintis, atskleisti šią problemą mūsų kalboje. Bet šiaip labai mielas ir artimas širdžiai kūrinukas, vertinčiau 9/10 .

Nuoširdžiai Jūsų, Rita :)

7 komentarai:

  1. Man labai patiko Irusios ir Marijos pokalbis apie rožes. Mes mokykloje būtent visuomet jį nagrinėdavom. Kaip keista, kad dar būdama mokykloje neįvertinau privalomosios literatūros, o dabar taip noris vis ją atsiversti.. :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Šios knygos taip ir neprisiverčiau perskaityti mokykloj.. Jau toks neįdomus pasirodė. :/ Turiu tik bendrą supratimą apie šį kūrinį, tiek, kiek nagrinėjom klasėj.
    M.P.

    AtsakytiPanaikinti
  3. cha as lyg ir viska perskaiciau labai idomus kurinys, tikrai vertas demesio :*

    AtsakytiPanaikinti
  4. Sveiki, as Pelargoinija, man 17 metu,mokausi mokykloje VMDM 11be klaseje :)
    sis kurinys levakiskas ir mums isake jo neskaityt,m nes jis traumuoja vaikus, kurie dar yra menkaprociai ir be abejone, svaisto brangu laika, kurrio itin truksta musu beviltiskoje visuomeneje. P.S nusiciaudejau ;(
    WAKE UP people ĄĄĄĄĄ
    P.S. Anonimui > maziau meluot reikia ir nenusisnekek kad perskaitei ĄĄĄĄ :****

    AtsakytiPanaikinti
  5. Patinka man tokios ''pagrįstos'' nuomonės ;D kokiu pagrindu šis kūrinys traumuoja vaikus? Ir kodėl žmogus turėtų meluot, kad perskaitė šią knygą? Gal ir aš meluoju? ;D

    M.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Matosi, kad ji tikrai vienuoliktokė. Egzamino tikriausiai nelaikys, nes su rašyba tikrai prastai, galbūt, net bendrinį kursą mokosi. O mes dar prie šatrijos nepriėjom, bet spėju, kad nebus privaloma skaityti.

    AtsakytiPanaikinti
  7. šiandien pabaigiau ją skaityti. gan lengvai skaitėsi, tik gaila, kad turėjau skubėti ir per daug nesigilinti, nes rytoj atsiskaitymas mokykloj. Norėtųsi daugiau veiksmo. Bet kokiam ramiam vakarui, pats tas paskaityti, pamąstant apie santykius ir t.t. Vienu žodziu, man patiko.:)

    AtsakytiPanaikinti