2011 m. liepos 13 d., trečiadienis

Elizabeth Gilbert „Valgyk. Melskis. Mylėk“

Taigi, baigėsi atostogos pajūryje, o tai buvo geriausias laikas skaityti knygoms, smėlis, saulė ir banguojanti jūra, grįžau pailsėjus, įdegus ir pasiruošus vėl kibti į darbus, o jų yra daug, laukia net 3 įrašai (su šiuo).

Apie autorę: Elizabeth M. Gilbert gimė 1969 metais. Ji yra amerikiečių autorė, esė ir trumpų istorijų rašytoja, biografė, puiki memuarinių knygų rašytoja. Žinoma, geriausia žinoma dėl savo memuarų „Valgyk. Melskis. Mylėk“, kurie po 4 metų, kai buvo išleisti vis dar buvo New York Times betselerių sąraše.
Anotacija: Ši knyga tai kartu fizinė kelionė, dvasiniai ieškojimai ir kelionių atsiminimai. Keliaujama po tris šalis. Italijoje Elizabeth Gilbert studijuoja malonumų meną, Indijoje, apsistojusi nuošaliame vienuolyne, ji atsideda religiniam atsidavimui. Kelionės pabaigoje Balyje ir Indonezijoje rašytojai pavyksta pasiekti pusiausvyrą tarp šių dviejų patirčių: malonumo ir atsidavimo. Knygoje vienas šimtas aštuoni skyriai atitinka šimtą aštuonis Japa Malas, Indijos maldos rožinio karoliukus. Gilbert naudojasi šiais skaičiais ir pasakojimo struktūra, kad pažintų save ir lankomas vietoves.Daugelis sako, kad net ir skaitytojai, kurių nedomina knygos apie tikėjimą, jogą, meditaciją ir panašiai, skaitys ją su didžiausiu malonumu, dėl nuoširdaus autorės humoro.
 
Nuomonė: Man nutiko tik vienas baisus dalykas skaitant šią knygą ir tai buvo tai, kad aš jau mačiau filmą, todėl knygą vertinti labai sunku. Knyga vis dėlto buvo įdomi, nes joje atsiskleidė dvasinė autorės būsena kiekvienos akimirkos metu, kuomet jai būdavo sunku. Tai ne tik pažintinė kelionė po Italijos, Indijos ar Balio salos vietoves ar tradicijas, tai meilė italų kalbai ir maistui, meilė maldai ir religijai, dėmesys sau ir pusiausvyros ieškojimas. Manau, knygos pavadinimas puikiai atitinka pagrindines dalis: Italija - maistas, Indija - malda, o Indonezija - meilė. Trys skirtingos patirtys ir trys skirtingos šalys, visos prasideda iš I raidės, o angliškai tai reiškia „aš“, pati autorė rašė, kad todėl vėliau šią kelionę pavadino savęs pažinimo kelione.

Rekomendacija: imkit ją ir skaitykit!

Ekranizacija:
2010 metais buvo sukurta Ryan Murphy režisuota knygos ekranizacija.


7 komentarai:

  1. Tai visgi, kas paliko didesnį įspūdį knyga ar filmas?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Aš mačiau tik filmą, tai nesužavėjo..
    M.P.

    AtsakytiPanaikinti
  3. WaWa, parašysiu apie filmą dar įrašą, ten ir papasakosiu.
    M.P. nežinau, man knyga tokia gal ir nuobodi, bet daug tiesios apie gyvenimą joje. :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. nu kam svaistot brangu laika tokias knygas skaitydamos!? :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Dovydai, aš nemanau, kad švaisčiau laiką ją skaitydama, visgi gavusi dovanų knygą pirmiausiai ją ir noriu perskaityti :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. bandžiau filmą žiūrėti, bet buvo taip neįdomu, kad nė iki pusės neištempiau. apie knygą jau nėra ką ir kalbėt, visai netraukia skaityt. nors mačiau, pegase lyg ir nuolaidos jai, tai galit bėgt pirkt, kam patiko

    b.s.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Čia galbūt įdomu gali būti tai, kad tai pačios rašytojos išgyvenimai :) Bet šiaip aš knygos nesiryžčiau skaityti :D

    AtsakytiPanaikinti