2011 m. liepos 21 d., ketvirtadienis

Švytėjimas (The Shining) 1980m.

Gąsdinanti Nicholsono išraiška, taip? Niekada nemaniau, kad galiausiai išdrįsiu pažiūrėti "Švytėjimą", bet jūs juk turbūt žinot, kaip būna su tuo smalsumu. O šį smalsumą labai paskatino jį jau mačiusi Voverė, su kuria kalbėjau po to, kai tik knygą baigiau skaityti. Klausinėjau, ar filme yra tas, yra anas, kas knygoje mane baugino ir kaip tik tuomet..atsitrenkiau į sieną, nes filme nieko panašaus nebuvo, o Voverei teko mane užtildyti, kad nepasakočiau tikrojo knygos siužeto! Tad labai jau nelaukusios, kartu ir filmą pažiūrėjom. Gal įspūdis būtų buvęs kiek kitoks, jei vidury filmo nebūtų nutrūkęs įrašas iš filmai.in ir nebūtume žiūrėję poros Draugų serijų, kol atsisiųs filmas, per kurias labai smagiai prisijuokėm. 

Ne vieną kartą yra tekę girdėti, kad Stanley Kubricko režisuotas "Švytėjimas" laikomas siaubo klasika, kurį tas pats imdb labai gerai vertina, bet galiu drąsiai sakyti, kad jei skaitėte knygą, filmo geriau nė nežiūrėkit, nes labai nusivilsit. Na, bent jau aš, tikrai nusivyliau ir man tapo visiškai aišku, kodėl pats S. Kingas šį kūrinį kritikavo. Nesu aš iš tų, kurie absoliučiai netoleruoja filmo neatitikimo su knyga, bet šiame to man jau buvo per daug. Ta prasme, ten nėra dalykų, kurie bent jau man, atrodė labai svarbūs. Galų gale, ten net pabaiga visai kitokia! Nebuvo parodyta pačio viešbučio galia, visiškai neatskleista jo istorija, kam buvo visai nemažai dėmesio skiriama romane. Ne iki galo atskleisti ir personažai, Denio sugebėjimai ir Tonis, kaip Denio tėvai sakė - įsivaizduojamasis jo draugas. Ir na tebūnie tie neatitikimai, bet kad mane net aktorių vaidyba nuvylė, na, neskaitant Nicholsono, nes jis puikiai susidoroja su tokiais vaidmenimis, bet tarkim Vendi, kurią vaidino Shelley Duvall, visiškai manęs neįtikino, tiesą sakant, jos vaidyba kėlė daugiau juoko, nei prikaustė prie ekrano. Visgi, buvo dalykų, kurie ir patiko. Tarkim, garsų takelis, kuris, na, galbūt kartais ne vietoje, bet tikrai priverčia laukti to "vau, čia kažkas baisaus turi nutikti..!" arba labai įdomiai pasirinkti filmavimo kampai. Be to, prieš žiūrėdama filmą, permečiau akimis, kaip jis buvo kuriamas ir tai privertė prisiminti, kad kažkada filmavimams nebuvo naudojamos žaliosios paklodės, viskas būdavo tikra: sienas krauju (gerai, kraujo imitacija) aptaškydavo, o ir šiaip, visas filmavimas vietoje vykdavo nepripaišius kompiuteriu galybės dalykų, kurių filmavimo aikštelėje nebuvo. Tiesiog..gera pajausti TIKRĄ filmą.

Jūs klausiat, ar rekomenduočiau jį pažiūrėti? Žinoma, nes tai yra klasika, tačiau siūlau iš pradžių filmą pamatyti, o tada knygą paskaityti. Gal ne toks smūgis bus.O galbūt jums abu dalykai taip pat patiks, ką gali žinot. Jeigu bijot - pasikvieskit draugų! Aptarinėti veiksmą ir šiaip, žiūrėti keliese, yra žymiai smagiau ir..taip taip, jaukiau. ; )


Ineta

1 komentaras:

  1. Labai sutinku - geriau pirma pažiūrėt filmą, o tada knygą skaityt. Filmu ir aš nusivyliau :(

    AtsakytiPanaikinti