2012 m. gegužės 11 d., penktadienis

The Girl With the Dragon Tattoo (2009/2011)

Noomi Rapace - švedų mergina su drakono tatuiruote
Mąstau, ar kuri nors iš mūsų lygino dvi knygos ekranizacijas.. Peržiūrėjau įrašus ir supratau, kad ne :) Ką gi, būsiu pirmoji, bent jau pabandžiusi tai padaryti.

Už šios serijos užsikabinau jau daugiau nei prieš metus - tuomet pažiūrėjau pirmąjį filmą, sukurtą švedų. Juo labai susižavėjau. Detektyvas tikrai kupinas įtampos ir labai įtraukia žiūrovą. Ir vis žadėjau sau, kad jau kai tik atrasiu knygą, tai ir skaitysiu ją. Na, nesuklydau ją net nusipirkusi. Surijau gana greitai, o tada ir vėl sumąsčiau pažiūrėti filmus (per tą laiką, kuris praėjo nuo pirmosios pažinties su mergina su drakono tatuiruote iki knygos perskaitymo, filmą sukūrė ir amerikiečiai). To švediškojo varianto detalių nelabai atsiminiau, tad tik perskaičiusi puoliau žiūrėti, kaip ten viskas yra.

Rooney Mara ir Daniel Craig -
amerikietiškoji pora
Pirmiausia visgi pažiūrėjau naujesnįjį, amerikietiškąjį variantą. Truputį bijojau jį žiūrėti, kadangi amerikiečių filmai dažnai būna verti nusivylimo: daug kas neparodoma, jei tai filmas pagal knygą, o jei tai nėra ekranizacija - kartais tiesiog nusipiginama iki negalėjimo. Šįkart buvau be galo maloniai nustebinta. Filmas kone tobulai atitiko knygą! Na, buvo tokių vietelių, kurios tikrai badė akis savo netikslumu, bet visumoj filmui dedu didelį pliusą. Jis man tikrai patiko ir net nenorėjau, kad pasibaigtų.
Filmas prikaustė jau nuo pat pradžių, nes vien jau pradžios titrai ėjo labai įdomiame fone. Visą laiką (2:38 val.) prasėdėjau palinkusi prie ekrano. Čia net ir šlykščios scenos parodytos ganėtinai atvirai (drąsiau nei švedų variante), daugiau tikslumo pačiame siužete. Esu gerų ekranizacijų mėgėja, o ši tikrai tokia buvo. Dabar jau džiaugiuosi, kad amerikiečiai sumąstė pastatyti šį filmą :)




Noomi Rapace ir Michael Nyqvist - švediškoji pora

Pažiūrėjusi švedų pastatymą supratau, kad ne toks jis jau tobulas :D
Čia buvo nemažai neatitikimų su knyga, daug kas neparodyta arba parodyta neteisingai.. Bet bet bet. Man ši ekranizacija visgi liko pirmoji ir mėgstamiausia :) Jau vien dėl aplinkos, kuri tikrai yra skandinaviška, ir būtent taip ją įsivaizdavau skaitydama. O ir abu pagrindiniai aktoriai man mielesni nei amerikiečių, ypač Noomi. Jos labai gražios akys :) Na, žinot, tas jausmas, kai susidarai gerą pirmąjį įspūdį ir negali pamiršti tų aktorių, kad ir kiek filmų apie tą patį būtų sukurta vėliau.. O kadangi aš juos mačiau visuose trijuose filmuose, galiu teigti, kad jie tikrai puikiai atlieka savo darbą. Be to, ne tik pagrindiniai aktoriai, bet ir kiti man buvo labiau prie širdies savo išvaizda - pripažinkim, kad skandinavų išvaizda yra specifinė, ir kai apie juos kuriamas filmas, jame ir turi vaidinti tokie žmonės.
Rooney Mara -
amerikiečių mergina su drakono tatuiruote

Abu filmus rekomenduoju bet kokiu atveju, t.y. ar skaitėt knygą, ar ne. Jei skaitėt, galėsit pastebėti trūkumus ir privalumus, o jei ne - tiesiog pažiūrėsit gerą detektyvą.
Asmeniškai man pačiai buvo sunkiau priprasti prie Rooney, kai žiūrėjau amerikiečių kurtą filmą.. Prieš akis vis mačiau žavingąją Noomi ir lyginau jas.

Tiesa, tik sudėjusi čia nuotraukas pastebėjau, kad Noomi ir Rooney nuotraukos - iš tos pačios scenos filme :)

0 komentarai:

Rašyti komentarą