2012 m. gegužės 15 d., antradienis

Mary Higgins Clark „Nepamiršk manęs“

Opapa, štai ir dar vienas greitai suvalgytas kūrinys :)

Aprašoma knyga: puslapių skaičius - 328, leidykla - „Alma littera“, originalus pavadinimas - Remember me, išleista 2012 m.

Anotacija: Tragiškai žuvus dvejų metų sūneliui, Menlė ir Adamas Nikolsai ketino nutraukti santuoką, tačiau Menlei netikėtai pastojus jiedu nusprendžia pabandyti šeimą išsaugoti. Gimus mažylei, Nikolsai apsigyvena Menkių kyšulyje ir mėgina viską pradėti iš naujo. Bet pikta lemtis, panašu, nuo jų  nepasitraukė...
Trokštamą ramybę ima drumsti keisti įvykiai ir Menlės atmintyje vėl atgyja išgyventi avarijos, kai jie neteko Bobio, košmarai... Dabar moteris ima jaudintis ir dėl dukrelės. Menlė su Adamu pamažu įtraukiami į niūrią, nieko gero nežadančią painiavą, kuri ima kelti rimtą pavojų ne tik jųdviejų santuokai ir dukrytei, bet ir Menlės psichikai...
 
Mano nuomonė:  Romane yra dvi siužetinės linijos. Pirmoji (kaip ir rašoma anotacijoje) - apie vyrą ir žmoną, kurie dar neatsigavę po patirtos tragedijos, išsinuomoja namą vandenyno pakrantėje, norėdami pakeisti aplinką ir tikėdamiesi, kad laikas ir kita aplinka padės jiems atkurti buvusius tarpusavio santykius. Antroji - tai Vivjanos Karpenter žūties Menkių kyšulyje tyrimas. Šie du, iš pažiūros nesusiję pasakojimai, vis persipina tarpusavyje ir pabaigoje labai neblogai yra sujungiami, taip sudarydami vientisą, išgyvenimų, dramos, veiksmo, įtampos ir mistikos derinį.

Mary Higgins Clark
Kūrinys skaitosi labai lengvai, siužetas įtraukia, sudomina. Susidaro įspūdis, kad tai tarsi įtempto siužeto filmas. Patiko, kad skyreliai labai trumpi ir juose vis keičiasi situacija ir vieta. Taip sužinome visų personažų poziciją ir šiek tiek praeities apie patį Menkių kyšulį, jį gaubiančias legendas. Tokią knygą lengva skaityti radus nors 5 minutes laisvo laiko, nes su tokiu suskirstymu, tikrai nepasimetama. Galbūt taip greit ir suskaičiau, nes tai šen radau 5 minutes, tai vėl kokias 10, taip žingsnelis po žingsnelio ir užverčiau paskutinį puslapį.

Patiko, kad pabaiga buvo nenuspėjama beveik iki paskutinių puslapių. Žinoma, turėjau šiokį tokį įtarimą dėl vieno personažo, bet jis ne visai pasiteisino. Taigi, manau, kad šį kūrinį galima visai neblogai vertinti ir kaip detektyvą. Yra nusikaltimas, tyrėjas, įtariamieji ir liudininkai.

Vienintelis dalykas, kas mane šiek tiek erzino - vertimas. Galbūt čia aš tokia senamadiška, ar manęs tiesiog nežavi tie nauji lituanistų žodžiai (o gal seni?), bet labai kliuvo akis už kai kurių žodžių. Pavyzdžiui, sėklius. Pirmą kartą perskaičiau ir galvoju, kas čia per velnias, tada pagal kontekstą lyg suvokiau, kad tai turėtų būti sekluma, tada dar pasižiūrėjau žodyne, na yra tas žodis, bet mano neišprususiai ausiai jis visai negirdėtas ir neskambus. Dar buvo keletas keistai išverstų žodžių, bet šiuo metu atsiminiau tik šį. 

Taigi, šis romanas su neblogu detektyvo prieskoniu kuo puikiausiai tinka atsipūsti po dienos darbų ir pravėdinti galvą, vienu žodžiu - laisvalaikiui. Rekomenduoju nesudėtingų detektyvų, trilerių bei tiesiog lengvo turinio knygų mėgėjams ir vertinu 9/10.

Ekranizacija: 1995 m. JAV buvo sukurtas nedidelio biudžeto filmas tik televizijos ekranams. Režisierius Michael Switzer, vaidina Kelly McGillis (Menlė), Cotter Smith (Adamas). Neradau net tokio dalyko kaip treileris. IMDB svetainėje įvertintas 5,4.

Nuoširdžiai, Rita :)

1 komentaras:

  1. Visos šios autorės knygos laaaabai greit suvalgomi ir ypač tinka lietingiems šeštadieniams:)

    AtsakytiPanaikinti