2012 m. rugpjūčio 31 d., penktadienis

Victor Hugo „Paryžiaus katedra“

Štai jau ir 9-oji knygų iššūkio knyga.

Aprašoma knyga: puslapių skaičius - 430, leidykla - „Vaga“, originalus pavadinimas - Notre-dame de Paris, išleista 1983 m.

Anotacija: „Paryžiaus katedra“ – vienas pirmųjų didžiojo prancūzų rašytojo veikalų. Jame talentingai pavaizduotas romantiškas, spalvingas, dramatiškų įvykių kupinas Paryžiaus gyvenimo paveikslas, kurio centre – Dievo Motinos katedra, tuometinio Paryžiaus širdis. Katedros papėdėje sudūžta ne vieno herojaus likimas. O labiausiai skaitytoją sukrečia tragiška čigonų pagrobtos ir išaugintos šešiolikmetės mergaitės Esmeraldos meilės istorija.

Mano nuomonė: „Paryžiaus katedrą“ norėjau perskaityti gal nuo kokios 9-10 klasės, bet vis atsirasdavo kitų knygų, kadangi turėjau ją namuose, tai maniau, jog tikrai neprapuls... Taip atidėliojau, atidėliojau. Kol knygų iššūkis nepaskatino manęs susiimti ir pagaliau ją perskaityti.

Kaip ir daugelį, mane labai vargino katedros aikštės, pačios katedros ir Paryžiaus gatvių aprašymai. Stengdavausi kuo greičiau tas detalizuotas vietas perskaityt, kad galėčiau sugrįžti prie veiksmo. Apskritai, aš nesu nusistačiusi prieš smulkų detalių aprašymą, bet Hugo stilius man buvo per daug sunkus (kita vertus, Balzako smulkmenas mėgstu).

Victor Hugo
Šis kūrinys tikriausiai bus vienas iš nedaugelio, kuriame neatradau nei vieno veikėjo, kuriam jausčiau simpatiją ar pritarčiau jo mintims. Visi pavaizduoti tokie egoistiški, susikoncentravę tik į savo problemas (o jos tarsi pačios baisiausios pasaulyje!). Būtent dėl tokių neigiamų charakterių man nepavyko užmegzti artimo ryšio su knyga. Į visus dramatiškus dialogus ir ypač monologus reagavau netgi abejingai, o mintyse šmėkšteldavo tokie epitetai, kaip kvailys, padlaižūnas, pagirūnas ir pan.

Knygoje akcentuojamas grožis, tiek vidinis, tiek išorinis. To pavyzdžiai yra pagrindiniai veikėjai: Kvazimodas-Esmeralda, Kvazimodas-Febas, Frolo. Mintį pagavau, bet tas perdėtas kraštutinumas mane kiek erzino.

Na, o kalbant apie siužetą, tai intrigos kaip ir nepajaučiau, bet esu dėl to pati kalta. Dar prieš berods metus mačiau tiek lietuvišką, tiek prancūzišką miuziklus, iš kurių žinojau, kaip kūrinys baigiasi. Žinoma, tam tikrų detalių juose nebuvo, kad ir istorijos apie Esmeraldos motiną (kuri turbūt buvo bene įdomiausia visame kūrinyje), bet bendrais bruožais žinojau, kas po ko vyksta. Nors, nežinant siužeto, manau, kad pabaigą ne taip ir lengva nuspėti.

Taigi, vertinu 6/10. Bet norėčiau vis tiek parekomenduoti daugeliui, ypač jaunesnio amžiaus skaitytojams (šiuo kūriniu galima kuo puikiausiai remtis rašiniuose). Man jau nebebuvo ko iš jos išmokti, bet paaugliai tikrai ras, o suaugę supras, kodėl visgi taip apdainuojama Esmeralda ir 4 vyrų meilė jai  :)

Citatos:  
meilė kaip medis auga savaime, giliai įleidžia šaknis mumyse ir žaliuoja net sudužusioje širdyje.

Žmogaus širdis talpina tik tam tikrą kiekį sielvarto. Kai kempinė prisigėrusi, gali ir jūra ją užlieti - vis tiek nesugers daugiau nei lašo.

Ekranizacijos: O jų tikrai nemažai, gal visų net nepristatinėsiu.
    • Pati seniausia ekranizacija yra pastatyta  1905 m., kai kinas vis dar buvo nespalvotas ir tylusis. O vadinosi šis kūrinys - Esmeralda.




    • 1996 m. Disney išleido vaikams pritaikytą, ganėtinai kardinaliai pakeistą animacinę versiją su dainomis ir, žinoma, laiminga pabaiga. Režisieriai Gary Trousdale ir Kirk Wise. Įgarsina: Tom Hulce (Kvazimodas), Tony Jay (Frolo), Demi Moore (Esmeralda). Video pristatymas:

    • Po metų kai pasirodė animacinis Disney filmukas, vėl buvo pastatyta vaidybinė ekranizacija, pavadinimu Kuprius (The hunchback). Režisierius Peter Medak. Vaidina: Mandy Patinkin (Kvazimodas), Richard Harris (Frolo), Salma Hayek (Esmeralda). 1997 m. ekranizacijos pradžia:
    • 1999 m. prancūzai pastatė alternatyvią šiai neužmirštamai klasikai versiją (Quasimodo d'El Paris)- šių laikų komediją, kur Kvazimodas yra neteisingai apkaltinamas kaip serijinis žudikas. Režisierius Patrick Timsit.  Vaidina: Patrick Timsit (Kvazimodas), Richard Berry (Frolo), Melanie Thiery (Esmeralda). Video pristatymas:

    Nuoširdžiai, Rita :)

    0 komentarai:

    Rašyti komentarą