2013 m. sausio 30 d., trečiadienis

Jonas Jonasson „Šimtametis, kuris išlipo pro langą ir dingo“

Aprašoma knyga: puslapių skaičius - 479, leidykla - „Obuolys“, originalus pavadinimas - Der Hundertjährige, der aus dem Fenster stieg und verschwand, išleista 2012 m.

Anotacija: Ilgas ir įvykių kupinas gyvenimas atvedė Alaną į senelių prieglaudą, kuri turėjo tapti paskutine jo gyvenimo stotele. Bėda ta, kad sveikata nežada jo apleisti net ir tądien, kai jam sukanka 100 metų. Visi renkasi didžiajai šventei: meras, miestelio žiniasklaida, senelių prieglaudos darbuotojai. Tačiau Alanas neketina dalyvauti. Jis nusprendžia... išlipti pro langą!

Taip prasideda Alano Karlsono mėnesio trukmės kelionė po Švediją. Pakankamai komplikuota, nes jo ieško ne tik vietinė policija, bet ir nusikaltėliai, kurių lagaminas atsidūrė pas garbaus amžiaus senolį.


Ši knyga – šis tas daugiau, nei subtilaus humoro kupina šimtamečio paskutinio nuotykio istorija. Kartu tai kelionė per visą XX amžių. Pasirodo, kad šis žmogus ne tik buvo visų pagrindinių jo įvykių liudininkas, bet kai kuriuos jų netgi asmeniškai nulėmė! Būdamas sprogmenų specialistas, jis prisidėjo prie atominės bombos kūrimo ir turėjo progą susitikti su įtakingiausiomis XX a. asmenybėmis: Stalinu, Čerčiliu, Mao, Trumanu, Franku ir De Goliu.



Mano nuomonė: Pasidovanojau šią knygą, kai turėjau atliekamų pinigų nuo Kalėdų karštinės. Ir nesigailiu. Jau ne vienam tinklaraštyje skaičiau, kaip žmonėms patiko šis kūrinys. Patiko ir man :)

Knygoje yra dvi siužetinės linijos. Viena - pagrindinio veikėjo dabartis, istorija, kokius nuotykius jis patiria išlipęs pro senelių namų langą, kokių bendražygių sutinka ir pan. Antroji - Alano praeitis, nuo gimimo iki  sprogmenų specialisto karjeros, jo nulemti pasauliniai įvykiai.

Labiausiai patikęs dalykas šiame kūrinyje man buvo pagrindinio veikėjo talentas atsitiktinai patekti į įvairias kuriozines situacijas ir netyčiom viską pakreipti taip, kad jam nieko bloga nenutiktų. Skaičiau ir galvodavau, kad galėtų išeiti nebloga situacijų komedija, jei ekranizuotų šimtametį. Buvo epizodų, kur tiesiog garsiai pratrūkdavau kikenti, ko man beveik niekada nebūna.

Taipogi patiko Alano požiūris į gyvenimą - kad ir kokie dalykai vyktų pasaulyje nereikia leisti jiems įtakoti tavo vertybių, drąsiai priimti gyvenimo teikiamus iššūkius ir išbandymus. Beveik receptas, kaip išgyventi šimtą metų :)

Stilius lengvas, įtraukiantis, įdomūs personažai, ypač garsių asmenybių sukurti portretai, leidžiantys su šypsena pažvelgti į įtakingiausius XX a. žmones. Nežinau, ką dar ir bepridurti, knyga nuotaikinga ir įtraukianti. Vertinu 10/10 ir rekomenduoju :)


Nuoširdžiai, Rita :)

2 komentarai:

  1. šiandien ir aš pradėjau skaityti šią knygą - labai nuotaikinga :) žiūrėsim kaip bus toliau ;}

    AtsakytiPanaikinti
  2. Tai viena geriausių 2012 mano skaitytų knygų :)

    AtsakytiPanaikinti