2015 m. sausio 30 d., penktadienis

Vytautas Sirijos Gira "Paskutinis sekmadienis"

Aprašoma knyga: puslapių skaičius - 340, leidykla - "Vaga", išleista 1990 m.

Anotacija: Knygoje pasakojama apie prieškario Kauną. Ne tik sudėtinga visuomeninė politinė to meto situacija, bet ir vidiniai prieštaravimai kamuoja, skaldo ir vienija Orvidų šeimą.

Kiekvieno jos nario likimas galėtų būti atskira istorija, tačiau iškiliausia ir patraukliausia figūra romane – Edgaras Orvidas, jaunas gabus medikas, apdovanotas gražiomis dvasios ir fizinėmis savybėmis.

Mano nuomonė: Dar neteko man anksčiau skaityti Vytauto Sirijos Giros kūrinių, tad besitvarkant tėvų namų bibliotekoje už akių užkliuvo "Paskutinis sekmadienis", o mintyse tuokart nuskambėjo keli žinomos to pačio pavadinimo dainos akordai :) Nusprendžiau susipažinti.

Sakyčiau, kad kūrinys paprastas, pasakojantis vienos šeimos istoriją ir apimantis labai realias ir visiems gerai suvokiamas gyvenimo akimirkas. Turiu susidariusi nuomonę, jog kiekviena šeima turi savo "kryžių", kurį neša per gyvenimą, arba jog tiesiog nėra tobulos šeimos. Kaip ir Giros vaizduojamoje Orvidų šeimoje, galima pastebėti net ir atsirandantį susiskaldymą tarp šeimos narių dėl per daug gilių ir įsisenėjusių vidinių problemų. Skaitant galima iš naujo atrasti kai kurias žmogiškąsias vertybes ir jas pergalvoti, buvo vietų, vertusių susimąstyti.

Veikėjai žmogiški, vėl nevengsiu to pasakymo, paprasti, neturėjau favoritų, visi aprašomu periodu pridarė nesąmonių. Nors ir anotacijoj teigiama, kad Edgaras - patraukliausia figūra, bet man jis simpatijų nesukėlė, iki kūrinio herojaus jam toli. Taip, palyginus su visa aprašoma šeimynėle, jis vienintelis, demonstruojantis žmogiškąsias vertybes, bet jo personažas man buvo per pasyvus, gan statiškas. 

Buvo smagu skaityti apie Kauną, savo gimtąjį miestą ir matyti iki kaulo smegenų žinomų gatvių pavadinimus, taip mintyse atkūriau visas personažų praeitas miesto dalis. Labai patiko aprašytas tuometinis žmonių kultūrinis gyvenimas. 

Taigi, paprastas kūrinys apie šeimą ir žmogiškąsias vertybes, vertinu 7/10. 

Fone skamba:  ne vieną kartą kūrinyje personažų klausytas

Nuoširdžiai, Rita :)

2 komentarai: