2011 m. vasario 13 d., sekmadienis

L. J. Smith "Vampyrės dienoraštis: Pabudimas"

Nuo ko čia dabar pradėjus..Kažkada, daugiau nei prieš metus, užkliuvo už akies naujiena internetuose - Vampire diaries serialas. Užkliuvo taip, kad aš ir dabar su malonumu laukiu kiekvienos naujos serijos (bet apie serialą - vėliau). Žinojau, kad serialas kuriamas pagal knygas, tik niekad per daug tuo nesidomėjau. Bet juk nerašyčiau čia, jei nebūčiau susidomėjus..nors negalėčiau to taip pavadinti. Praeitą savaitę sėdėdama matematikos pamokoje suvokiau: "omg, šiandien turėsiu bene laisvą vakarą.." (pasekmės po ruošimosi šimtadieniui, kuriam vieninteliam priklausė maždaug dvi mano gyvenimo savaitės) ir būtent tada prisiminiau tas knygas.

L. J. Smith "Vampyrės dienoraštis: Pabudimas"

Trumpai apie autorę: Lisa Jane Smith yra amerikietė, gimusi Kalifornijoje ir kuriai šiuo metu yra keturiasdešimt penkeri. Pradėjo ji rašyti anksti (mat labai anksti suprato norinti būti rašytoja..), pirmoji knyga pasirodė, kai jai buvo vos dvidešimt dveji. Ir tiesą sakant, jos produktyvumas net mane nustebino. Štai kad ir paimkime tą patį "Vampyrės dienoraščio" ciklą - per vienerius metus išleido nei daug, nei mažai - tik tris knygas (o dar sako, kad Irvingas labai dažnai naujas knygas parašo). Tačiau parašiusi maždaug dvidešimt aštuonerias knygas, ji vis dar rašo apie tą patį: gėrio ir blogio konfliktai, saldi romantika, tamsa, vampyrai, mistika ir bla bla bla, taip sakant, rašo paaugliams. 


Apie knygą: pagrindinė veikėja Elena - populiarumo karalienė Fels Čerče. Mokykloje visi ją mėgsta (gerai jau gerai, Karolina nelabai..), visi vaikinai jos geidžia ir taip toliau, ir panašiai. Tik štai pasirodęs paslaptingasis naujokas į ją visai dėmesio nekreipia, netgi vengia jos..bet juk Elena, kuri pratusi gauti viską, ko nori, tikrai nepasiduos. Tik ko gero, ji nė nesapnavo, kas iš tiesų yra Stefanas, kodėl jis taip stengiasi išlaikyti tvirtas sienas aplink save, neprisileidžiant kitų. Tuo tarpu miestelyje daugėja keistų žmonių užpuolimų, Elena vis susiduria su dideliu juodu krankliu ir iš kažkur išdygstančiu paslaptingu vaikinu, kuris ima ir pradeda ją nei iš šio, nei iš to bučiuoti.

Mano nuomonė: spėju, Jūs jau supratot, ką iš tiesų manau apie šią knygą. Jei ne, tai trumpai ir aiškiai: peace of shit. Visų pirma, tai knygoje nėra jokio veiksmo, nors aišku, nesakau, kad knygos be veiksmo yra bevertės, jos nėra, nes jos turi kažką kitą, bet šita knyga..ji neturi nieko. Na, nebent veiksmu laikysime kabinimo procesą..nors ne, net jis aprašomas labai paviršutiniškai. Būtent, viskas aprašoma be galo primityviai, paprastai, trumpai, į nieką nesigilinant. Maža to, net ir veikėjai erzinantys: išlepinta mergaitė, kuri pratusi gauti viską, ko tik užsigeidžia; dėl prarastos meilės save kaltinantis ir verkšlenantis silpnas vampyras, kuris pats su savimi ir savo Galiomis nesusitvarko. Vienintelis man ten patikęs veikėjas buvo..kranklys, nes tylėjo. Jeigu reikėtų tarti kelis žodžius apie rašytojos stilių, tai sakyčiau..palaukit, apie kokį stilių Jūs kalbat? Taip paprastai ir buitiškai net ir aš galiu rašyti.
Stebiuosi serialo kūrėjų gabumais, nes iš tokios knygos padaryti TOKĮ serialą, neturėjo būti lengva. Ypač žinant, kokio populiarumo jis sulaukė. Nors iš kitos pusės, jie turi labai mažai panašumų. Vienintelis panašumas, man rodos, veikėjų vardai (patys veikėjai labai skiriasi, tarkim, seriale Katerina yra absoliučiai kitokia, nei knygoje). Ir žinoma tai, kad Stefanas su Deimanu yra vampyrai. Net pats siužetas gerokai skiriasi, turbūt net nebereikėtų sakyti, kuris man labiau patinka..o dar nepamirškim, kad kiekvieną savaitę galiu žiūrėti į Ianą..

Ar rekomenduočiau skaityti kitiems: ne, ne, ne, niekada..nebent esate labai užsispyręs ir vis tiek norite įsitikinti, kad sakau tiesą (arba klystu). Tokiu atveju, net galiu parduoti, tiksliau, labai norėčiau parduoti.. 

o dabar einu skaityti ko nors įdomaus ir vertingo,
Ineta

21 komentaras:

  1. „Vienintelis man ten patikęs veikėjas buvo..kranklys, nes tylėjo.“
    Cho cho cho :D

    AtsakytiPanaikinti
  2. Labai ačiū :D Apsaugojai mane nuo galimo nusivylimo šia knyga :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Nėra už ką, nors vis tiek kas nors galit nupirkti..:D

    B.S.

    AtsakytiPanaikinti
  4. ne per seniausiai ją skaičiau. Serialas labai patinka, o knyga nuvylė.

    AtsakytiPanaikinti
  5. O man kaip tik visai patiko :D

    AtsakytiPanaikinti
  6. Šiaip man atvirai knyga visai nieko.

    AtsakytiPanaikinti
  7. as noriu nusipirkti? ;D turi tik viena daly? ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. turiu visas knygas iki šiol išėjusias.
      aišku knygos ne per geriausios, bet serialas "The vampire diaries" nerealiai užkabinantis, magiškai įdomus. Ši spalį startuos jau 4 sezonas. o taip laukiu laukiu.
      labai susigyvenau su veikėjais, o ypatingai man patinka deimonas. jis šmaikštus, kandus, piktas, bet kartu ir mielas, dėmesingas ir jautrus.
      dievinu šį serialą. ir kartu dėkoju autorei, kuri sumąstė būtent tokius personažus:))

      Panaikinti
    2. Ar galeciau is jusu visas turimas knygas nusipirkti?

      Panaikinti
  8. Nejuokinkit, nuostabi knyga o dar nuostabesnis serijalas. zmones, atsipeikekit. jei vieno zmogaus nuomone tokia, tai nereiskia kad ir jusu bus tokia.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Man labai patiko si knyga, nezinau kaip Ineta skaite, bet knyga nuostabi, nu ir kas kad nera veiksmo, si knyga panasi i romana....

    AtsakytiPanaikinti
  10. Labai knyga nuuostabi, bet daug geriau žiūrėt serialą. Daug įdomiau ir daugiau veiksmo :DDD

    AtsakytiPanaikinti
  11. as tai neskaiciau sios knygos,bet ziurejau seriala,irmas sezonas patiko ir antras,bet nuo 3 sezono visaks pasidare taip neidomu,atsirado gal kokios 5 elenos klones ir 3 stefanai nu zdz... kokiam 5 sezone cj bus 100 elenu 5 krankliai ir 26 stefanai dar 5 deimonai 6 karolinos ir t.t

    AtsakytiPanaikinti
  12. Eikit žmoonės,šias (4 knygas) perskaičiau,neturėdama jokio nusistatymo,nemaniau,kad jos,blogos ar geros.O šiaip knygos tikrai geros.Tiesa,ganėtinai plonos,tėra plius 200 puslapiu,o knygos formatas nėra itin didelis,tačiau knyga gera.Idomus veiksmas,užkabinantys veikėjai.Aš niekam neprimetu savo nuomonės,bet noriu paklausti Ineta perskaitė visą knygą,o ne šiek tiek pradžios.Jeigu visa,anyway kiekvienas turi savo nuomonę.O aš patariu patiem perskaityt ir susidaryt saaavo nuomonę;)

    AtsakytiPanaikinti
  13. Serialas tobulas :D
    Knyga... nelabai, bet viesiems fanams būtina perskaityti :D

    AtsakytiPanaikinti
  14. Ieškojau informacijos apie šią knygą, nes mano kalbėjimo tema su ja susijusi.... Bet, ne tame esmė.. Ši knyga mane ant tiek užkabino, kad aš net nepastebėjau kaip perskaičiau visas jos dalis! Buvau ant tiek nusivylusi, kad nebėra daugiau knygos dalių, kad pati pradėjau toliau kurti knygą... :D Dabar dėl to jaučiuosi nenormali, bet kam tas rūpi :D Serialo mačiau gal tris serijas - nė trupučio neužkabino... Va taip ir pamatai, kad kiekvieno žmogaus požiūris į tam tikrus dalykus labai skiriasi :)

    AtsakytiPanaikinti
  15. sveiki,gal zinot , kur galeciau perskaityti knygas ar jas isigyti? :)

    AtsakytiPanaikinti
  16. Kur galima nusipirkti 2 ir 5 dalis?

    AtsakytiPanaikinti
  17. Kur galima rasti pdf, upab formatф 2 dalį kova?

    AtsakytiPanaikinti
  18. Ineta sako tiesą, žmonės, neskaitykite šių knygų, kenkia sveikatai. Pažiūrėkit į reitingus ir komentarus. Serialas ir šios knygos neturi nieko bendra, manau net vardai atsitiktinai ten paimti.

    AtsakytiPanaikinti