2011 m. gegužės 15 d., sekmadienis

Joanne Harris„Šokoladas“

Sveiki, visi :) Štai ir vėl mano trumpa apžvalgėlė beldžiasi į Jūsų kompiuterių ekranus :)

Aprašoma knyga:  puslapių skaičius - 304, leidykla - „Versus Aureus“, originalus pavadinimas - Chocolat, vertė G. Baužytė-Čepinskeinė, išleista 2004 m.

Anotacija: Mažo Prancūzijos miestelio Lankenės gyvenimą netikėtai sujudina žavi atvykėlė Viana Rošė ir jos dukrelė Anuka. Jųdviejų šokoladinėje „Dangiškieji migdolai“ miestelio gyventojai renkasi ne tik paskanauti šokolado, bet ir šiltai, elegantiškai pabendrauti, išlieti romantiškų jausmų...

Mano nuomonė:  Taip, knyga tikrai skani, dažnai minimi saldumynai priverčia tave jų užsinorėti. Bet kūrinio esmė ne šokoladas :) Tai mažo miestelio bendruomenės gyvenimas, jų reakcija į nelauktą svetimšalį, jų gyvenimo vingiai. Kūrinio problemos - dažnas gyvenimo vietos keitimas ir to pasekmės, religijų nesutapimas bei  mažos bendruomenės uždarumas -  yra vis dar aktualios. Pripažinsiu, iš pradžių kažkaip nekabino, bet vėliau pasidarė įdomu, kaip čia viskas klostysis. Pasakojama dviem asmenimis - pagrindinės veikėjos Vianos ir miestelio kunigo Reino. Taip galime geriau suprasti jų elgesį, jausmus, požiūrį. Kūrinys labai šiltas, nuteikiantis optimistiškai, pamokantis, kad net ir vienas žmogus gali padaryti daug, jeigu jo siekiai yra geri. Net nežinau, ką čia dar pasakyt. Patiko, sušildė, pakylėjo :) Rekomenduoju . 

Ekranizacija: 2000 m. pastatytas amerikiečių filmas. Pagrindinius vaidmenis atlieka: Juliette Binoche - Viana, Alfred Molina - Reino, Johnny Depp - Rudis.Treileris:
 

Nuoširdžiai Jūsų, Rita :)
 

7 komentarai:

  1. Neseniai ir pati šią knygą perskaičiau. Man labai patiko. Ir tęsinys "Ledinukų bateliai" nuostabus.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Kas geresnis filmas ar knyga? Asmeniškai man, „Šokoladas“ vienas iš mėgstamiausių filmų. Knygos neskaičiau, todėl įdomu kas vis dėl to geresnis.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Aš skaičiau prieš pora metų. Tam kartui patiko, bet viduj nepaliko nieko.

    AtsakytiPanaikinti
  4. maciau filma - patiko. knyga kazkodel neuzkabino, todel po keliolikos puslapi meciau.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Kad "Ledinuku bateliai" nera tesinys. Tesiniai - "Penki ketvirciai apelsino", "Gervuogiu vynas"

    AtsakytiPanaikinti
  6. "Šokoladas" man paliko gilų įspūdį :) dabar laukia "Ledinukų bateliai" :)

    AtsakytiPanaikinti