2011 m. liepos 17 d., sekmadienis

Stephen King „Švytėjimas“

Taip jau gaunasi, kad tą pačią knygą aprašome iš karto, su Black Swan, kurios įrašą rasite čia. Taip yra, nes forume vyksta bendrasis skaitymas ir skaitome būtent šią Stephen King knygą.

Apie autorių: Stephen King vienas ryškiausių ir produktyviausių amerikiečių rašytojų, kuris parašė virš 200 knygų, pagal kurias sukurta daugybė filmų. Šis rašytojos mėgsta siaubo, fantastikos sritį. Kaip jau Black Swan minėjo, patyrė nelaimingą atsitikimą, buvo partrenktas ir paskui automobilį nusipirko, sudegino, jo buvęs savininkas ir avarijos kaltininkas mirė po metų. Tai ne vienintelis įdomus faktas apie Stephen King. Šį rašytoją 2 metų tėvas paliko augti su motina ir broliu, augdamas tokioje šeimoje, dar vaikystėje išgyveno nelaimingą atsitikimą: matė, kaip jo draugas buvo suvažinėtas, traukinio. Manoma, kad tai sukrėtė rašytoją ir įkvėpė jį tokiai kūrybai, tačiau Kingas neigia šiuos gandus.

Anotacija: Žiemos sezonui atvykęs į „Panoramos“ viešbutį kalnuose drauge su Torensų šeima - gavusiu ten prižiūrėtojo vietą Džeku, jo žmona Vendi ir mažuoju Deniu, - norom nenorom imi jausti tai, ką jaučia užpustytame sniego, atkirstame nuo viso pasaulio prastos šlovės viešbutyje S. Kingo herojai, imi baimintis to, kas slypi už kiekvienų iš šimto dešimties kambarių durų, žaidimų aikštelėje, gyvatvorėse, lifte, kas kelia siaubą jiems, visų pirma „švytėjimo“ dovaną turinčiam Deniui, imi ieškoti išeities iš klaidžių „Panoramos“ ir žmogaus sielos labirintų taip, kaip jos ieško romano herojai.

Nuomonė: Visada bibliotekoje matydavau jo knygas, didelę lentyną su violetinėmis knygomis ir geltonais numeriukais, net namie turėjom kažkada tokią, tačiau ilgai vengiau savo pažinties su fantastikos atstovu. Kodėl? Mama skaito, bet aišku, ne Stephen King, o visokius kitokius autorius, kur apie kosmosą rašo, todėl maniau, kad ir čia kažkas panašaus bus, net anotacijos neskaičiau. Pradėjau ir likau maloniai nustebinta. Knyga jau nuo pirmųjų puslapių intriguojanti, autoriaus stilius lengvas ir paprastas, mažai įmantrių pilstymų iš tuščio į kiaurą. Iškart pajunti viešbučio skleidžiamą grėsmę, nors pagrindinis veiksmas prasideda daug vėliau. Labai patiko ne tik siužetas, bet ir autoriaus sprendimas, kad reikia žaisti ne su veikėjų charakteriais, o jų mąstysena, psichika. Man patiko, ne tik visa tai apie ką buvo rašoma, bet ir tai, kad knyga įtraukė iki kaulų smegenų.

Rekomendacija: verta kiekvieno jūsų dėmesio.

2 komentarai:

  1. ir aš labai noriu perskaityt šią knygą, bet.. baisu :D mačiau filmą, tai.. aaa, koks jis šiurpus buvo.

    AtsakytiPanaikinti
  2. kiek kalbėjau su drauge, mačiusia tik filmą, tai tarp knygos ir filmo yra LABAI daug skirtumų. kas man atrodė knygoje svarbu, to filme net nebuvo, tai rekomenduoju paskaityt. ; )

    B.S.

    AtsakytiPanaikinti