2012 m. sausio 4 d., trečiadienis

David Kirkpatrick „Facebook efektas“

Pirmoji šiais metais perskaityta knyga - David Kirkpatrick parašyta knyga „Facebook efektas“. Visų pirma aptarsiu tai, kas mane patraukė skaityti šią knygą. Sužavėjo viršelis, kuris susideda iš dviejų dalių: 1) veidrodinio facebook vartotojo, kuris neturi nuotraukos, atvaizdo 2) iš labai daug smulkių, tikrų facebook vartotojų pagrindinių ir ne tik nuotraukų. Žinoma, jau viena tai, kad šis tinklapis daugeliui tapo neatsiejama gyvenimo dalimi, taip pat patraukė.

Jei paklaustumėte, ką gavau iš šios knygos, tai tikrai ne tai, ką tikėjausi ir tai supratau, jau perskaičiusi anotaciją, kurios dar nebuvau skaičiusi. Nors ir negavau to, ką maniau gausianti, man knyga visai patiko. Suprasti, kad jaunas žmogus, būdamas mano amžiaus, sukūrė beveik nereikšmingą tinklalapį, kuris tapo pasaulinio masto projektu ir atnešė jam milijardus dolerių, kurių jis niekada nesiekė. Facebook buvo sukurtas Harvardui, tačiau M. Zuckerberg niekada nemanė, kad taip liks, ji visada tikėjo savo tinklalapiu, socialiniu tinklu, jį plėtė, niekada neparsidavė. Žinot, kodėl? Nes jam svarbiausia ne pinigai, ne pelnas, o tai, ką jis daro, nors asmeniškai, kartais autorius tai pavaizduodavo kaip asmeninį kūrėjo norą valdyti visą pasaulį.

Iš knygos gavau daug, svarbiausia, kad sužinojau apie tai, ką turėtų žinoti bet kuris mano kartos žmogus, kaip susikūrė populiarusis facebook, kodėl jis tapo tokiu populiariu ir kokie skandalai su juo susiję. Iš tikrųjų, knygoj pilna minusų, bet tai ne turinio klaidos. Labiausiai mane paveikė, kad tai lyg ir žurnalisto knyga, kurioje remiamasi tikrų žmonių citatomis, tai, kokio velnio, obuolys tikras pavardes paliko tik skliausteliuose ir visur vartojo sulietuvintą variantą, tai tikrai kvailoka. Ir žinoma, kam rašyti „feisbukas“, jei tai yra kompanijos/tinklalapio pavadinimas ir jis visam pasaulyje įregistruotas facebook vardu! Tai ir ant knygos viršelio reikėjo parašyti: „feisbuko efektas“.

Sandra

2 komentarai:

  1. Labai pritariu tamstai dėl tos paskutinės pastraipos apie žmonių vardus/pavardes ir "feisbuką". Džiugu, kad ne tik man šitai kliūna!
    O knyga kaip suprantu nebloga? Nes sudomino, tai manau paskaitysiu, kai bus proga ją gauti.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Paprastai aš tokių knygų nemėgstu, čia apie visus investuotojus ir viską viską detaliai rašo, todėl kiek nuobodoka :) Tačiau bent man įdomu :)

    AtsakytiPanaikinti