2013 m. birželio 10 d., pirmadienis

Agatha Christie „ABC žmogžudystės“

Auč... Taip ilgai turbūt nebuvau pradingus iš šio blog'o. Nesmagu ir liūdna :( Bet ką padarysi, mokslai užspaudė. Bandysiu taisytis :)

Aprašoma knyga:  puslapių skaičius - 173, leidykla - „Mintis“, originalus pavadinimas - The A.B.C. murders, išleista 1993 m.

Anotacija: Senasis Erkiulis Puaro gauna pirmąjį laišką, įspėjantį apie įvyksiančią žmogžudystę, Misis Ešer, Betė Barnard ir kitos aukos žudomos abėcėlės tvarka. Klausimas, į kurį turi atsakyti žymusis seklys, neduoda ramybės: kas gi tas paslaptingasis ABC - žmogžudys? 

Mano nuomonė:  Jau kuris laikas norėjau susipažinti su Agatos Kristi kūryba. Nežinau, ar pasirinkau teisingai, manau, jog ateityje bandysiu skaityti dar kokį nors jos detektyvą. 

Šiame kūrinyje veikia žymusis Erkiulis Puaro, apie kurį jau buvau girdėjusi iš žinomo serialo. Pirmas įspūdis - tikras senų laikų klasikinis detektyvas. Kai buvo naudojama dedukcija, pagrindinis informacijos šaltinis - liudininkai ar nukentėjusieji ir seklio profesionalumas bei sugebėjimas perprasti nusikaltėlį. Veiksmas vystosi kiek lėtokai, palyginus su mano skaitytais detektyvais. Keistas personažas tas Puaro, gal ir patrauklus ir savaip įdomus personažas, bet Holmso (mano dievuko) neprašovė.

Intriga išlaikoma iki pat pabaigos, nors kažkur ties viduriu jau paliekama tam tikrų užuominų, kas galėtų būti žudikas. Man, dar nesusipažinusiai su Kristi stiliumi, buvo įdomu, kaip vyks pats išaiškinimas, todėl nenuobodžiavau. Nors, nuobodžiauti čia nėra kada, knygutės apimtis nesiekia 200 psl., todėl susiskaitė per kelias dienas.

Kaip ir ne vienas žymių detektyvų personažų, Puaro turi ir bendražygį, kuris, kaip ir turi būti įvykių stebėtojas, neturi tokio gero supratimo apie nusikaltimus ir tik bando „žaisti“ detektyvą. Tiesa, kadangi knygą skaičiau prieš berods porą mėnesių, nebepamenu jo vardo. Bet nebuvo jis, bent jau man, labai įsimintinas. Tiesiog eilinis pasakotojas. 

Apskritai „ABC žmogžudystes“ vertinčiau 8/10. Klasikinis detektyvas, nei per daug ypatingas, nei per daug nuobodus. Pirmam įspūdžiui susidaryti užteko :) Ar rekomenduočiau? Tik šio stiliaus mėgėjams. Abejoju, ar patiktų pripratusiems prie šiuolaikinių detektyvų, kur veiksmas neleidžia atsikvėpti. 

Ekranizacija: Manau, daugelis žino, kad pagal Agatos Kristi detektyvus yra pastatyta tikrai nemažai serialo tiek apie Mis Marpl, tiek apie Puaro serijų. Pastebėjau, kad ir ABC yra. 1992 m. 4-ojo sezono apie Erkiulį Puaro pirmoji serija. Režisierius - Adrew Grieve. Pagrindinius vaidmenis atliko - David Suchet (Puaro), Hugh Fraser (Heistingsas). Šią seriją galima pamatyti ir internete:

Fone skamba: Kas gi dar galėtų skambėti, jeigu ne žymiojo serialo muzikinis takelis :) Net ir skaitant vis prisimindavau :)

Nuoširdžiai, Rita :)

0 komentarai:

Rašyti komentarą