2011 m. vasario 15 d., antradienis

Charlotte Bronte ''Džeinė Eir''

Taigi, šiandien patingėjau ir nėjau į mokyklą - na, atseit labai šalta, susirašėm su klasiokais, dauguma taip pat nusimuilino, nepaisant to fakto, kad mes galime neit tik tada, kai yra daugiau nei minus 25. Chi, chi ;D Bet užtat naudingai praleidau dieną- pabaigiau skaityti šią nuostabią knygą ;) Va tiap, džiaugiuosi, kad laikas nenuėjo veltui.

Aprašoma knyga: Puslapių skaičius - 423, leidykla - ''Vaga'', originalus pavadinimas - Jane Eyre, vertė Marija Kazlauskaitė ir Juozas Subatavičius, išleista - 1985 m.

Anotacija: „Džeinė Eir“ – autobiografiškiausia Šarlotės Brontės knyga. Tai ir viena gražiausių meilės istorijų anglų literatūroje. Tačiau jos negalima pavadinti banalia meilės istorija su laiminga pabaiga...
Visų niekinama ir žeminama našlaitė Džeinė auga giminaičių namuose o vėliau – prastos reputacijos našlaičių prieglaudoje. Paaugusi pradeda dirbti egocentriško misterio Ročesterio dukrelės aukle. Neišvaizdi, tačiau inteligentiška moteris sužavi Ročesterį. Įsiplieskia meilė. Bet ar Ročesterio pečius slegianti paslaptis nesunaikins jųdviejų jausmo?

Naujausias viršelis
Mano vertinimas: Labai džiaugiuosi, kad perskaičiau šį kūrinį. Man tikrai patiko, na ir anotacija gana teisinga - tai tikrai ne banali meilės istorija. Jau pačioje pradžioje susižavėjau Džeinės personažu - lyg ir gera, mandagi mergina, bet turinti maištautojo sielą, kuri ypač pasireiškia, jei susiduria su neteisybe. Kiti personažai taip pat neprasti - patiko ir misteris Ročesteris, ir Adelė, ir tarnai, bei pačioje pradžioje sutiktos prieglaudos mergaitės. Gerai atskleisti ir blogieji personažai - kiekvienas su savo ydom ir tvirtais nusistatymais. Siužeto vingiai gana nenuspėjami, Tornfildo dvaro paslaptis mane vertė su užsidegimu skaityti toliau - taip norėjosi, sužinot, kas ten bus. Artėjant į pabaigą, taip susigyvenau su Džeinės personažu, kad mintyse kovojau kartu su ja, ypatingai tose scenose su Džonu, aš tiesiog jaučiau, kad ji negali su juo sutikti. Na, ir galų gale atėjo mano išsvajota laiminga pabaiga, pripažinsiu, kad bijojau nelaimingos pabaigos. Galbūt dėl to ryšio tarp manęs ir autorės sukurto personažo, tiesiog trokšte troškau laimingos pabaigos. Ką čia dar pridurti? Na, rašymo stilius pakankamai lengvas - kalbama pirmuoju asmeniu, kas man labai patinka, susidaro įspūdis, kad pažįsti kalbantįjį. Nemažai palyginimų iš Biblijos, bet man jie visai netrukdė, kai kur kaip tik derėjo ir padėjo atskleisti personažų išprusimą.
Ar rekomenduočiau? Merginoms - tikrai taip, vaikinams gal ir nelabai patiktų, nes kūrinys bent jau man pasirodė pakankamai moteriškas :) Gal tik man taip atrodo? Na ir vertinčiau 10/10 manau ši istorija dar ilgai liks mano atminty.

Ekranizacijos: Kadangi kūrinys tikrai geras, tai jau yra nemažai jo ekranizacijų. Pati degu nekantrumu, nes labai noriu pamatyti bent 1 :) su keliomis supažindinsiu ir jus :)

1. 1934 m. Džeinės vaidmenį atlieka Virginia Bruce, misterio Ročesterio - Colin Clive. Pati pradžia:
 

2. 1944 m. Džeinę vadina Joan Fontaine , misterį Ročesterį - Orson Welles . Ištrauka:


3. 1970 m. Džeinę vaidina Susannah York, misterį Ročesterį - George C. Scott . Ištrauka: 

 

4. 1996 m. Džeinę vaidina Charlotte Gainsbourg , misterį Ročesterį - Wiliam Hurt . Treileris:

 

5. 2006 m. sukurtas 4 epizodų serialas. Džeinę vaidina Ruth Wilson, misterį Ročesterį - Toby Stephens . Mėgėjiškas treileris:



6. 2011 m. Džeinę vaidina Mia Wasikowska , misterį Ročesterį - Michael Fassbender . Treileris:


 

Tiesą pasakius, mane ypatingai domina paskutinės 2 ekranizacijos, galbūt jei rasiu pažiūrėsiu 1996 m. versiją, o kai pasirodys naujoji galbūt lėksiu į kino teatrą (labai tikiuosi, kad Lietuvoj parodys). 

Nuoširdžiai Jūsų, Rita :)

6 komentarai:

  1. Knyga iš ties nuostabi. Nepaminėjai dar vienos ekranizacijos, man labiausiai ir patikusios. Štai šitos: http://www.imdb.com/title/tt0780362/ :) Ruth Wilson puikiai įkūnijo Džeinę. :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Tokia nuostabi knyga.. Viena mano mėgstamiausių per amžius :) Puikūs veikėjai, siužetas ir pabaiga. Tikrai buvau įsijautus.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Vai, kaip ačiū :) matyt prasprūdo, nes čia, kaip suprantu, serialas, o aš filmus žiūrėjau. Bet tuoj mes jį įtalpinsim :) Dabar ir šia ekranizacija susidomėjau - jau 3 ;D

    M.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Man irgi ši knyga LABAI patiko. Labai daug knygai davė pabaiga, būtent tokia, kokia ji buvo :)

    Beje, mačiau Franco Zeffirelli filmo versiją (t.y. su Charlotte Gainsbourg), tikrai patiko (koks režisierius, kokia pagrindinė aktorė...) <3

    Bet nenustebčiau, jeigu kitos versijos pasirodytų dar geresnės :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Ir man labai patiko.

    manoknygos.blogspot.com

    AtsakytiPanaikinti