2011 m. vasario 16 d., trečiadienis

Justinas Marcinkevičius

Šį rytą mane šokiravo žinia, kad mirė šis puikus poetas. Todėl ir nusprendžiau atiduoti duoklę jam, bent trumpai pasisakydama čia.

Poetas, dramaturgas, vertėjas Just. Marcinkevičius gimė 1930 m. kovo 10 d. Iš jo titulų galima paminėti tai, kad jis yra Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino I ir III laipsnio bei Vytauto Didžiojo ordinų kavalierius. Tačiau čia, manau, tik tokie oficialūs ir mažai kam įdomūs faktai. Iš tikrųjų jis - tautos poetas, lietuviškumo poetas. Jo kūryboje atsispindi mintys apie tautiškumo suvokimą, tautos kelią.

Apskritai aš nesu poezijos mėgėja, bet šio rašytojo kūryba man labai patiko. Nors eilėraščiai ir sunkoki, tačiau perskaičius juos keletą kartų tikrai galima suprasti, ką jis norėjo pasakyti. Patinka man tai, kad eilėraščiuose yra nemažai gamtos. Sugretindamas gamtą su žmogumi, Just. Marcinkevičius puikiai perteikia savo mintis. Pamenu, kai mokykloje reikėjo pristatyti vieną jo eilėraščių rinkinį, tai su drauge perskaitėm kelias knygeles. O kai iš jų reikėjo išsirinkti mėgstamiausią eilėraštį, tai buvo visai sudėtinga.. Dauguma jų buvo tokie prasmingi, kad nors visus ir rinkis kaip mėgstamiausius. Visgi mums pavyko. Džiaugiuosi, kad turėjau tokią progą susipažinti su šio rašytojo poezija ir labiau į ją įsigilinti.

Kita pažintis su Just. Marcinkevičiumi buvo jo drama "Mažvydas". Iš pradžių galvojau, kad nieko gero nebus, nes jau buvau prieš tai atbaidyta kai kurių lietuviškų dramų. Tačiau čia - vėlgi viskas kitaip. "Mažvydą" labai greitai perskaičiau (padėjo ir tai, kad jos apimtis nedidelė). Sudomino veikėjai ir tai, kaip rutuliojosi veiksmas.

Na, visos bibliografijos čia jums nesurašysiu, nes ji tikrai gausi. Jei norite ją pamatyti, spauskite čia. Taip pat internete galima paskaityti jo poezijos. Manau, kad geriau susipažinę su šiuo rašytoju, jūs tikrai jį pamėgtumėte. O mirtis.. Nežinosi, ką ir kada ji nusineš. Justino Marcinkevičiaus mirimo datą galima laikyti kone simboline - vasario 16-ąją netekome šviesaus žmogaus, kurio visa kūryba buvo duoklė Lietuvai.

Jūsų,
Paulina

2 komentarai:

  1. Tarp kitko, nežinau, ar girdėjot, bet ir J.Basanavičius mirė vasario 16 d. Argi ne simboliška?

    M.

    AtsakytiPanaikinti