2013 m. vasario 5 d., antradienis

Michael Morpurgo „Karo žirgas“

Susikaupė plonų knygų namie, tai nusprendžiau nors kelias perskaityti. Ši suėjo per vieną prisėdimą :)

Aprašoma knyga: puslapių skaičius - 160, leidykla - „Alma littera“, originalus pavadinimas - War horse, išleista 2012 m.

Anotacija: Nuoširdus, paprastas ir jaudinantis žirgo pasakojimas nukelia mus į tuos laikus, kai Europoje siautėjo vienas baisiausių karų – Pirmasis pasaulinis. Pasakojimo centre – berniuko ir žirgo draugystė.
Skaitydami apie žirgo nuotykius, nustebę įsitikiname, kad ir šiame pragare esama tikros draugystės (ir žirgų, ir karių), meilės, švelnumo ir kilnių poelgių – ir tarp savųjų, ir tarp priešų.

Mano nuomonė:  Myliu gyvūnus bei knygas apie juos, tad susigundžiau šiuo kūriniu. Bet nebuvo jis labai jau ypatingas. Galbūt būtų labai patikęs, jei vaikystėje nebūčiau skaičiusi Anos Siuvel „Juodojo Gražuolio“, kuris man be galo patiko, buvo viena mėgstamiausių vaikystės knygų. 

Žirgas pasakotojo vaidmenyje man jau nebuvo naujiena, nenustebino. Siužetas apskritai labai panašus į „Juodąjį Gražuolį“ - maištingo charakterio žirgas užauga su mylimu šeimininku (berniuku), bet, deja, yra parduodamas. Iš gyvūno perspektyvos pasakojami patirti nuotykiai, kiti šeimininkai ir darbai, kuriuos turėjo dirbti, patirti sunkumai. 

Abiejuose kūriniuose žirgai turėjo tiek gerų, tiek blogų šeimininkų, turėjo daug iškentėti, kol jų pirmieji šeimininkai juos vėl surado. Ir tegyvuoja žmogaus ir arklio draugystė, kuri, kaip skelbia knyga, yra amžina. 

Praktiškai nėra skirtumo tarp Gražuolio ir „Karo žirgo“, tik vienintelis niuansas M. Morpurgo kūrinyje - Pirmasis pasaulinis karas. Taigi, galima susipažinti su karo beprasmybe, kam dar neteko. Kadangi knygų apie karą yra tikrai žymiai geresnių ir labiau už širdies griebiančių, tai man buvo nei šilta, nei šalta. Trūko originalumo, tad skaičiau kiek abejinga, vertinčiau 7/10. Nors, kam patinka trumpos istorijos apie žmogaus ir gyvūno draugystę, rekomenduoju. Gal patiks :) 

Beje, manau, kad ir vaikams turėtų patikti, pati istorija kiek pamokanti :) 

Ekranizacija: 2011 m. buvo pastatytas filmas pagal šį kūrinį. Filmo režisierius - Steven Spielberg. Vaidina: Jeremy Irvine (Albertas), Peter Mullan (Alberto tėvas Tedas), Emily Watson (Alberto mama Rous). Girdėjau gandų, kad filmas geresnis už knygą. Manau, greitai reikės išsiaiškinti. Treileris:

Nuoširdžiai, Rita :)

2 komentarai: