2013 m. birželio 22 d., šeštadienis

Anonimas „Knyga be pavadinimo“

Aprašoma knyga: puslapių skaičius - 432, leidykla - „Alma littera“, originalus pavadinimas - The book with no name, išleista 2008 m.

Anotacija: Santa Mondegos gatvėse galioja laukinių džiunglių įstatymai. Čia susitinka baro savininkas Sančesas, nusikaltėlių pasaulio autoritetas El Santinas, keli premijų už žmonių galvas medžiotojai, du „kieti“ kaip titnagas vienuoliai, detektyvas, aplamdytu „Harley“ markės motociklu važinėjantis, plikomis rankomis boksuotis nevengiantis kovotojas ir dar visa gauja padugnių. Netrukus prasidėsiantis Saulės užtemimas paskandins miestą gilioje tamsoje, o kraujas ims lietis laisvai... Nedera pamiršti ir to, kad į miestą atvyko ir Kukurūzinis..

Mano nuomonė:  Šią knygą įtraukiau į iššūkį, nes labai suintrigavo jos paslaptingumas - autorius nežinomas, pavadinimo nėra (o iš tiesų šis pavadinimas kaip tik atitinka besiklostančius įvykius). Ir nenusivyliau.

Patiko, jog yra daug veikėjų, o skyriai suskirstyti vis iš skirtingo veikėjo pozicijos. Toks skirstymas neleido atsirasti nuoboduliui, tarpusavy susiedavo personažus. Kuriami įvairūs, bet prie bendros nusikaltėlių miestelio  aplinkos puikiai tinkantys veikėjų charakteriai. Kiekvienas turintis ilgą nuodėmių sąrašą, o jeigu ir pasirodo be nuodėmių, tai keliaujant knygos puslapiais jų prisidaro. Personažai neatskleisti iš pat pradžių, jų charakteriai vystomi ir lyg po truputį keliant uždangą pasirodo, kas iš tiesų yra ar buvo. Šis dinamiškumas ir nežinojimas iki pat pabaigos, kas visgi blogiukas, o kas gerietis mane tikrai suintrigavo.

Taip pat patiko kūrinio aplinka, kuri iš pradžių atrodė labai žemiška ir reali, bet po to atsirado mistikos, kuri man visai nekliudė ir tik padidino intrigą. Antgamtinės būtybės, paslaptinga knyga be pavadinimo, legendos, mėnulio užtemimas - visa tai buvo tarsi puikus, aštrokas prieskonis veiksmo ir gaudynių nestokojančiai knygai. Iš tiesų, pats kūrinys atmetant fantastikos elementus man kiek priminė filmus „Desperado“ ir „Kartą Meksikoje“, kur susitinka visokio plauko gangsteriai ir šaudosi, medžioja vienas kitą, kiurkso senuose, dvokiančiuose baruose ir pan. 

Taigi, gal kūrinys ir neturi išliekamosios vertės, bet lengvam vakarui, norint tiesiog kažko intriguojančio, mistiško, primenančio gerą veiksmo filmą ši knyga kaip tik. Vertinu stipriu 9 iš 10. Patiko ir rekomenduoju :)

Fone skamba: Kad jau užsiminiau, kokius filmus man primena ši knyga... :)

Nuoširdžiai, Rita :)

3 komentarai:

  1. Čia, beje, trilogija, kurios kitų dalių greičiausia nepamatysim Lietuvoje :)
    Tamsta labai gerai apibūdinot - veikėjai auga ir jų pirminis sluoksnis trinasi. O tada jau ima aiškėt, kas čia tikrai gerasis, o kas blogasis. Tiesą pasakius man ši knygą pradžioj net nelabai patiko, bet į pabaigą, kai ėmė darytis aišku kas ir kaip - pateko į mėgiamiausių sąrašą :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Va va, parašius įrašą goodreads'e užmačiau, kad yra dar 2 dalys ir taip liūdna pasidarė :( norėčiau paskaityt, tuo labiau, kad šios pabaiga tokia su intrigėle palikta. Ir aš abejoju, kad mūsiškiai išvers...
    O Jūs gal skaitėt kitas dalis? :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dar neskaičiau, bet nepabėgs, paskaitysiu, reik sužinot kas gi tai porelei nutiko toliau :)

      Panaikinti