2014 m. vasario 22 d., šeštadienis

Conn Iggulden "Tyrų vilkas"

Aprašoma knyga: puslapių skaičius - 474, leidykla - "Tyto alba", išleista 2010 m., originalus pavadinimas - Wolf of the Plains.

Anotacija: Ši įtampos kupina istorija – apie didvyriškus nuotykius, apie berniuką, kuris buvo priverstas tapti vyru greičiau, nei pats to norėjo, apie žiaurius genties įstatymus, apie ištremtojo kartėlį ir didvyrio triumfą.

Temudžinas reiškia – „geležis“. Naujagimio chano sūnaus likimas jau nulemtas: karas, kraujas ir pergalės. Tačiau po tėvo mirties jaunasis Temudžinas praranda viską – net ir savo gentį. Ištremtas ir vienišas, atskirtas nuo genties jis klajoja atšiauriose Mongolijos stepėse.

Tačiau jo mintys didingos: atstumtas, medžiojamas tarsi užguitas šakalas, jis svajoja suvienyti savo tautą. Jis taps didžiu kariu. Jis grįš kaip nugalėtojas, ir visi nuolankiai jam paklus. Jis įgys naują vardą, prieš kurį drebės visas pasaulis. Jo vardas bus Čingischanas.

Mano nuomonė: Visad jaučiau simpatiją istorijoms apie žymius karžygius. Paauglystėj labai domino Aleksandras Makedonietis, šį kartą neatsispyriau Čingischano istorijai. Ir tikrai nenusivyliau.

Niekad neteko girdėti, kur gimė didysis mongolų vadas ir kaip jis iškilo iki vieno žinomiausių karžygių, todėl buvo labai įdomu tai sužinoti. Žinau, kad autorius pasitelkė ir savo fantazijos, bet man labai patiko, kad gale knygos yra pačio rašytojo pastebėjimai, ką jis pakeitė ar nepaminėjo kūrinyje. Perskaičius viską, buvo labai naudinga vėl permesti viską ir susidėlioti taškus. Patiko rašymo stilius, lengvas, bet intriguojantis.

Personažai, kaip ir būdinga to meto mongolams, labai tvirti, su stipriai išreikštomis to meto tradicinėmis pažiūromis, tikintys protėvių dvasiomis. Patiko, kad autorius paaiškino, kodėl egzistavo tam tikri papročiai, iš ko jie kildinami ir pan. Mongolų klajokliai man dabar asocijuojasi su stepių paukščiais, kurie sklando po tyrus ir laikas nuo laiko keičia savo vietą. Labai vaizdžiai pateikti tautų aprašymai, matyt dėl to suveikė vaizduotė :)

Kita vertus, knygoje nemažai žiaurumo, gan atvirų skerdynių ir pan. Bet manęs tai nestebino, tamsūs laikai, taip sakant :) Kūrinys tikrai patiko, vertinu 10/10 ir rekomenduoju istorijos mėgėjams, manau nenusivilsit.

Fone skamba: garso takelis iš filmo (ne ekranizacijos)
Nuoširdžiai, Rita :)

0 komentarai:

Rašyti komentarą