2011 m. vasario 6 d., sekmadienis

Vincas Mykolaitis - Putinas

Kadangi mane užklupo daug visokių neplanuotų kelionių, daug įvairių darbų ir žinoma daug sėkmingų ir keli nelabai sėkmingi kontroliniai darbai, taip jau gavosi, kad skaitymui laiko liko mažai. Tuo tarpu, kol vis dar skaitau H. Hesės knygą, kurią rekomendavo istorijos mokytoja, norėčiau pakalbėti apie vieną lietuvių autorių, kurio knyga yra privalomos literatūros sąraše, tačiau ji verta dėmesio, o ir pačio rašytojo eilėraščiai įkvepia.

Vincas Mykolaitis - Putinas gimė 1893 metais sausio 6 dieną Marijampolės apskrityje esančiose Pilotiškėse. Tai vienas garsiausių XX amžiaus pradžios Lietuvos poetų ir prozininkų. Labiausiai jį išgarsino jo eilėraščiai ir romanas "Altorių šešėly". Mirė jis būdamas virš 70 metų, 1963 metais birželio 7 dieną, visiems gerai žinomo Kauno miesto rajone, Kačerginėje.

Trumpa biografija
Rašytojo tėvai buvo pasiturintys valstiečiai, turėję daug vaikų iš kurių vyriausiąjį Vincą. Vincas Mykolaitis - Putinas mokėsi Marijampolės gimnazijoje, kurioje tikriausiai mokėsi didžioji dalis Lietuvos inteligentijos, baigė keturias klases. Jau 1909 metais įstojo į Seinų kunigų seminariją. Matyt, tai jam padarė didelę įtaką, nes po dvejų metų, 1911 m., pasirašęs Putino slapyvardžiu išspausdino pirmąjį eilėraštį "Šaltinyje".
Baigdamas kunigų seminariją jis dvejojo dėl savo pašaukimo, tačiau priėmė įžadus ir įsišventino į kunigus. Tačiau tiesioginių savo pareigų nedirbo ir toliau krimto mokslus Peterburgo dvasinėje akademijoje. 1917 metais išleido pirmąjį lyrikos rinkinį "Raudoni žiedai", iškart po to gavo stipendiją ir 1918 metais išvyko studijuoti į Vakarų Europą, Šveicariją, Fribūro universitetą. Ten studijavo filosofiją, filosofijos ir meno istoriją.
Vėliau grįžo į Lietuvą ir dėstė Lietuvos universitete, Vilniaus universitete, iki jo uždarymo. Čia išleido dar kelis eilėraščių rinkinius, parašė romaną "Altorių šešėly", gyveno Sovietų okupacijoje ir nebėgo atgal į Vakarus. Pradėjo rašyti romaną "Sukilėliai", bet nepabaigė, nes vėl sugrįžo prie poezijos. Mirė Kačerginėje, palaidotas Vilniaus Rasų kapinėse. Dar nepaminėjau fakto, kad jis atsisakė kunigystės ir vedė visaip kaip Liudas Vasaris.

Vinco Mykolaičio - Putino kūryba
  • Lyrikos rinkinys "Raudoni žiedai"
  • Eilėraščių rinkinys "Tarp dviejų aušrų"
  • Romanas "Altorių šešėly"
  • Poezijos rinkinys "Keliai ir kryžkeliai"
  • Nepabaigtas romanas "Sukilėliai"
Ir žinoma, pats mėgstamiausias jo eilėraštis, kurį privalau įdėti.

Margi sakalai

Lydėdami gęstančią žarą vėlai,
Pakilo į dangų margi sakalai.
Paniekinę žemės vylingus sapnus,
Padangėje ištiesė savo sparnus.

Ir tarė margieji: negrįšim į žemę,
Kol josios kalnai ir pakalnės aptemę.
Sapnai ir šešėliai padangėse mums
Šviesiųjų į saulę kelių nebedrums.

Mes skaisčiąją aušrą dangum pasiviję,
Iš josios vainiko nuskinsim leliją -
Ir miegančios žemės laukus ir uolynus
Paversim į žėrinčius saulės gėlynus.

Ir tarė, suplojo iš naujo sparnais,
Tolyn ir aukštyn, kolei kraujas užkais
Pavytosios saulės ieškota liepsna,
Ir žemei užgims pranašauta diena.

Bet štai rytuose jau nuraudo dangus,
Jau nušvietė saulė uolas ir laukus,
Tačiau iš dangaus nei anksti, nei vėlai
Negrįžo į žemę margi sakalai.

2 komentarai:

  1. ''Altorių šešėly'' tikrai verta dėmesio, man patiko ;] ir eilėraščiai jo man visai patinka (o aš nesu poezijos mėgėja). Gerbiu ir myliu kaip lietuvių rašytoją ir kaip žmogų, kuriam teko susidurti su tokiom dvejonėm.

    M.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Altorių šešėly yra viena mėgstamiausių mano knygų :) O poezija jo sunki labai, todėl nesu jos mėgėja.
    M.P.

    AtsakytiPanaikinti