2011 m. sausio 30 d., sekmadienis

Alessandro Baricco

Šiandien norėčiau jus supažindinti su šiuo italų rašytoju :)

Alessandro Baricco gimė 1958 m. Turine. Jis yra baigęs filosofijos bei fortepijono studijas. Būtent šie du dalykai labai ryškiai matomi jo rašymo manieroje. Jei esate skaitę bent vieną jo kūrinį, tikrai pastebėjote, kad jame neapsieita be muzikos, o filosofija, tiesą sakant, sudaro pasakojamos istorijos pagrindą. Kalbu ne apie tą filosofiją, kuri yra žinoma senovės graikų ar romėnų darbuose. Tai baricciška filosofija, kuri yra glaudžiai susieta su šiuolaikiniu gyvenimu.

Baricco - tikrai  neeilinis kūrėjas. Jo knygos pripažintos visame pasaulyje, išverstos į daugybę kalbų, o Italijoje jis yra apskritai labai gerbiamas asmuo ir laikomas italų literatūros simboliu.

Mane jis žavi savo išskirtiniu rašymo stiliumi. Daugumai jis yra neįprastas ir dėl to puikios Baricco knygos lieka neįvertintos. Tačiau mano mėgstamiausių sąraše jis užima pirmąją vietą, nes tai yra kažkas, kas yra kitaip nei pas daugelį. Džiugu, kad jis nesistengia būti panašus į kažką. Man ypač patinka pakartojimai jo knygose. Truputį aiškiau: jis gali daugybę kartų pakartoti vieną žodį ar sakinio fragmentą, kol skaitytojui pagaliau "daeina", ką Baricco norėjo pasakyti. Ir tai anaiptol nenervina. Viskas daroma taip subtiliai, kad belieka tik grožėtis tuo, kas parašyta. Būtent - šio rašytojo kūrybą galima apibūdinti vienu žodžiu - subtilu.

Dar vienas išskirtinis stiliaus bruožas - charakterių spalvingumas. Visi veikėjai, be jokios abejonės, yra išgalvoti. Nes tokių tikrame pasaulyje nerasi. Jie visi - įdomios asmenybės, kiekvienas turi savo istoriją. Ir kas įdomiausia, atrodo, kad visų jų istorijos atskiros, tačiau skaitant supranti, kad viskas yra susiję. Galbūt ryškiausi veikėjai yra knygose Aistrų pilys, Jūra vandenynas bei Novečentas. Ten jie išties neeiliniai, ir jei norite visiškai suprasti, apie ką kalbu, tiesiog privalote paskaityti bent vieną iš šių knygų :)

Manau, kad Baricco gali skaityti ir suprasti jau bent kiek susiformavusio mąstymo bei nuostatų skaitytojai. Norintiems lengvo skaitalo neišdegs - nė viena Baricco knyga, kad ir kokia paprasta atrodytų, nėra lengva. Jei istorija ir atrodo paviršutiniška, po ja slypi daugelis dalykų. Toks jau tas Baricco :)

Štai jo parašytos knygos, visos yra išleistos lietuvių kalba:
  • Aistrų pilys, 1991
  • Jūra vandenynas, 1993
  • Novečentas, 1994
  • Šilkas, 1996
  • City, 1999
  • Be kraujo, 2002
  • Toji istorija, 2005
  • Emausas, 2009
Jūsų Paulina

0 komentarai:

Rašyti komentarą