2011 m. lapkričio 14 d., pirmadienis

Franz Kafka „Metamorfozės“

Franz Kafka
Šį kartą kalbėsiu apie knygą, kurią perskaičiau jau labai seniai, tačiau dėl asmeninių problemų vis negalėjau aprašyti. Daug dėmesio jai per daug neskirsiu, nes vis dėl to, tai privalomosios literatūros skaitinys, kurį daugelis ir taip žinote.

Pats Franz Kafka mane žavi kaip rašytojas, nes jo kūryboje perteikta ne tik absurdo literatūros bruožai, tačiau yra labai daug gyvenimiško konteksto. Būdamas žydų kilmės autorius jautėsi atstumtas, neturėjo tokio gyvenimo, kokį galėjo turėti. Žinoma, kartais, galbūt, ir pats nenorėjo bėgti pagal mases.
Jo novelė „Metamorfozė“ yra viena žymiausių iš jo kūrybos. Tai novelė apie Gregorą Zumzą, kuris virto vabalu. Atrodytų, ką galima parašyti apie tokią žmogaus metamorfozę, tačiau kūrinys man netgi patiko, nors absurdo aš nemėgstu. Ir, žinoma, galiu drąsiai pasakyti, kad šiame kūrinyje yra pakankamai daug temų, kurios aktualios visuomenei ir šiais laikais. Labai atsiskleidžia susvetimėjimas nuo plačiausio visuomenės laiptelio iki svarbiausio - šeimos. Gregoras viską savo gyvenime daro dėl savo tėvų ir sesers gerovės, o galiausiai jie net džiaugiasi, kad jis miršta. Gregoro buvimas vabalu jiems yra katastrofa. Jie jaučia gėda už tai, dėl ko jie visiškai nekalti, jų vietoje jausčiau gėda už tai, kad atstūmiau Gregorą, nors įsivaizduoti milžinišką vabalą lyg iš kokio siaubo filmo... Tikrai nėra malonu.

2 komentarai:

  1. Taviškėj knygoj verčia Zumza? Mano vadovėly tai Zamza ;D kiek teko skaityti ištraukų, tai neblogas kūrinukas, nors aš taipogi nesu absurdo mėgėja, tiesiog mintis pamokanti perteikta ;)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Aš tai nuo šių Metamorfozių ir užsikabinau už Kafkos.. :) Visi aplink sakė, koks tai kvailas kūrinys, bet man jis taip patiko, kad po to perskaičiau dar kelias Kafkos knygas, ir norėčiau perskaityti dar :)

    pau.

    AtsakytiPanaikinti