2012 m. gruodžio 24 d., pirmadienis

Suzanne Collins „Bado žaidynės“

Štai ką reiškia atostogos ir begalinis skaitymo ilgesys - po pasiruošimo šventėms kaip prisėdau, taip ir neatsitraukiau, kol neužverčiau paskutinio puslapio :) Ir, kol nepamiršau, noriu pasveikinti mūsų skaitytojus su atėjusiomis šventėmis - jaukių ir šiltų Kalėdų Jums ir Jūsų artimiesiems! :)

Aprašoma knyga: puslapių skaičius - 351, leidykla - „Alma littera“, originalus pavadinimas - The hunger games, išleista 2012 m.

Anotacija: Ar įmanoma išgyventi laukinėje gamtoje, kai varžovai stengiasi tave nugalabyti?
Ant kadaise buvusių Šiaurės Amerikos valstijų griuvėsių įkurta Panemo valstybė, sudaryta iš dvylikos apygardų. Šalį griežtai ir negailestingai valdo Sostinė, ji verčia apygardas paklusti, kasmet reikalauja atsiųsti po vieną vaikiną ir merginą dalyvauti Bado žaidynėse, žiauriame realybės šou, kuriame kaunamasi iki mirties.
Šešiolikmetė Ketnė Everdin pasiryžta tapti paaukotąja vietoj savo dvylikametės sesutės Primos. Mergina yra užgrūdinta gyvenimo, nes po tėvo mirties jai teko išmaitinti šeimą. Ketnė - tikra kovotoja, sumani, apdairi, puiki šaulė. Šios savybės leidžia jai siekti pergalės Bado žaidynėse. Tačiau jai teks rinktis tarp noro išgyventi ir žmogiškumo, tarp pergalės ir meilės.
Garsi rašytoja Suzanne Collins „Bado žaidynėse" sulydo veiksmą ir mintį, meilę, neapykantą ir išdavystę.

Mano nuomonė:  „Bado žaidynes“ norėjau perskaityti po peržiūrėto filmo. Pamenu, tada dar kino salėje sėdėdama galvojau, kaip pulsiu ieškoti šios knygos. Bet (kokia neteisybė!) niekaip nerasdavau jos bibliotekoje... Mano draugė perskaitė visą trilogiją paėmus iš mūsų nedidelės bibliotekėlės, o kai aš tik nueinu, taip nebūna! Ir taip beveik pusę metų... Tikiuosi, tiek nereikės laukti, kol sumedžiosiu kitas :)

Na, o apie patį kūrinį - tai gavau, ko norėjau. Įtemptas, greit besivystantis siužetas, nužmogėjimo ir vertybių praradimų fone įsiplieskianti jaunuolių meilė bei pastangos išgyventi, kai visi konkurentai nori, kad tu būtum negyvas. Kažkas netikėto, šokiruojančio, bet kartu ir prikaustančio bei įtraukiančio.

Kaip normalus reiškinys pateikiamos žaidynės, per kurias 24 dar visai jaunučiai 12-18 metų amžiaus vaikai privalo išžudyti vienas kitą dėl to, jog Sostinė parodytų savo galią. Bet ar panašiai nėra realiame mūsų gyvenime? Stiprieji manipuliuoja silpnaisiais, ir tik laiko klausimas, kada riba tarp žmogiškumo ir brutalaus žiaurumo bus peržengta. Kūrinyje pateikta kraštutinė situacija valstybės mastu, bet manau, kad kažkas panašaus pasaulyje jau seniai vyksta...Ir tokių nužmogėjimų tikrai egzistuoja...

Patiko, jog įvykiai pasakojami pirmuoju asmeniu, taip vietomis tarsi pagalvoji, kad tai galėtų būti tiesa. Pagrindinių veikėjų pastangos išlikti savimi ekstremaliomis sąlygomis atspindėjo silpnųjų sunkią ir nelygią kovą prieš stipriuosius, kuri mane tikrai sužavėjo. Įtampa ir išlaikytas greitas kūrinio tempas iki pat pabaigos neleido padėti knygos. Mažas žiupsnelis mokslinės fantastikos taipogi pridėjo savito šarmo. 

Kaip vakaro kūrinuką vertinu puikiai - 10/10. Didelės išliekamosios vertės knyga gal ir neturi, bet juk tikrai ne visada jos ir norisi :) bent man.

Ekranizacija: 2012 m. JAV pastatyta šio romano ekranizacija. Režisierius - Gary Ross. Pagrindinius vaidmenis atlieka: Jennifer Lawrence (Ketnisė), Josh Hutcherson (Pitas), Liam Hemsworth (Geilas). Treileris:
 

Nuoširdžiai, Rita :)

0 komentarai:

Rašyti komentarą