2013 m. kovo 9 d., šeštadienis

John Steinbeck „Konservų gatvė“

Aprašoma knyga: puslapių skaičius - 200, leidykla - „Vaga“, originalus pavadinimas - Cannery row, išleista 2010 m.

Anotacija: Žymaus amerikiečių rašytojo, Nobelio premijos laureato John Steinbeck trumpame romane „Konservų gatvė“ su šilta ironija ir humoru pasakojama apie linksmą ne pačių aukščiausių miestelio gyventojų sluoksnių gyvenimą, jų kasdienybę ir nuotykius. 

Mano nuomonė:  Nežinau, kodėl, bet mane visad traukia knygos, kurių herojai gyvena arba mažuose miesteliuose/kaimeliuose, arba vienoje gatvėje/kaiminystėje. Matyt, šiek tiek pavydžiu tokio gyvenimo. Todėl ir vėl neatsispyriau tokio tipo kūriniui, tuo labiau, kad čia veiksmas vyksta vienoje gatvėje.

Gatvės gyventojai - įvairi publika. Rasim ten ir fabriko darbininkėlių, jūreivių, žvejų, prekybininkų, laboratorijos tyrėją, ir viešnamio darbuotojų, savamokslių menininkų bei vietinių valkatėlių. Visi su savo atskiromis, dažniausiai nepavydėtinomis istorijomis.

Iš pradžių buvo sunku įsivažiuoti, nes veikėjai ir pats siužetas pristatomas kiek padrikai. Trūko kažko daugiau nei gatvės, kad sujungtų epizodus į rišlią istoriją. Įpusėjus (bet, kiek gi čia tos knygos, 200 psl.), jau labiau pasijuto siužeto tąsa ir pasidarė aiškesnis judėjimas prie kulminacijos. 

Santykiai tarp personažų nėra labai artimi, itin dažnas naudos ieškojimas sau, o jau kaip ten kaimynui bus - nesvarbu. Kiekvienas gyvena tarsi pats sau, vieniems tai sekasi, kitiems - nelabai. Tik vienas gatvės gyventojas - Dokas - yra tarsi autoritetas gyventojams, žmogus, pas kurį galima ateiti patarimo, prašyti pagalbos ar tiesiog pasišnekučiuoti. Veikėjas, kuris pats to nesuvokdamas, nulemia kitų gatvės gyventojų veiksmus. Dažnas reiškinys mažoje bendruomenėje. 

Šypseną kėlė tam tikri pažįstami veikėjų išgyvenimai, pvz. kai dedamos pastangos dėl kilnaus darbo, o ištinka mini katastrofa, kurios pasekmės neatneša laimės nei tam, kuris stengėsi, nei dėl kurio stengėsi. Kadangi pačiai taip ne kartą nutiko, tai prabudo stipri užuojauta veikėjams.

Apskritai, tai visai nuotaikingas kūrinukas, lengvo stiliaus, su šiek tiek pričiuožusiais personažais bei atsitiktinėmis situacijomis. 8/10.

Ekranizacija: 1982 m. pastatytas filmas, remiantis knygos siužetine linija. Kiek supratau iš video siužeto, tai režisierius leido sau interpretuoti istoriją savaip. Režisierius - David S. Ward, vaidina - Nick Nolte (Dokas), Debra Winger (Siuzė de Soto?), Audra Lindley (Fauna). Treileris:

Nuoširdžiai, Rita :)

2 komentarai:

  1. Filmas daugiau rėmėsi antrąja knyga - "Konservų gatvės" tęsiniu "Sweet Thursday". Man netgi labiau patiko nei "Konservų gatvė".

    AtsakytiPanaikinti