2013 m. rugpjūčio 22 d., ketvirtadienis

Andrzej Zbych „Kapitonas Kliosas“

Aprašoma knyga: puslapių skaičius - 258, leidykla - „Vaga“, originalus pavadinimas - Stawka wieksza niž žycie, išleista - 1980 m.

Anotacija: Knygos „Kapitonas Kliosas” autoriai — du žinomi lenkų prozininkai, scenaristai ir publicistai Zbignievas Safjanas ir Andžejus Šypulskis, pasivadinę bendru slapyvardžiu Andžejus Zbychas. Romanas „Kapitonas Kliosas” pirmą kartą pasirodė 1969 m. Po to buvo keletą kartų kartojamas. Pagal romaną sukurtas scenarijus daugiaserijiniam televizijos filmui, kurį rodė ir mūsų šalies televizija. Už šį scenarijų paskirta LLR Liaudies gynybos ministro I-ojo laipsnio literatūrinė premija.

Mano nuomonė:  Kadangi internete niekur nepavyko rasti padorios anotacijos, tai pradžiai šiek tiek papasakosiu, apie ką ši knyga (nors būtent siužeto savo aprašymuose nemėgstu atskleidinėti, kad nesugadinti kitiems įdomumo). Veiksmas vyksta Antrojo Pasaulinio karo laikais, Lenkijoje, kai ji yra užimta Vokietijos, vykdomos masinės gyventojų tremtys, nepaklūstantys valdžiai vežami į kalėjimus bei likviduojami. Pagrindinis kūrinio veikėjas - kapitonas Hansas Kliosas, besislepiantis po vokiška pavarde ir užimantis vokiečių karininko pareigas, slapta veikiantis lenkų agentas, kovojantis už Lenkijos nepriklausomybę ir bandantis sutrukdyti įvairius vokiečių karinius planus. Knyga suskirstyta į keletą didesnių skyrių, kuriame kiekvienam yra papasakota skirtinga Klioso misija.

Nors leidimas ir senas, bet kūrinys tikrai neblogas, siužetas tarsi šiuolaikinio veiksmo filmo, puikiai atskleista karo atmosfera. Pagrindinio veikėjo charakteris ir veikimo būdai kiek panašūs į garsiojo brito Džeimso Bondo. Patiko kuriama įtampa, vietomis privertusi net kvapą sulaikyti. Misijos pakankamai skirtingos, įtraukiančios. 

Iš pažiūros šis romanas kiek vyriškas, vyraujanti karo tema, ginklai, slaptos operacijos ir pan. Bet galima rasti ir įsiterpiančių meilės ( o gal labiau susižavėjimo ir aistros) momentų, smulkiau atskleistų moteriškos lyties charakterių. Kliosas, kaip ir turėtų elgtis slaptasis agentas, stengiasi nesusižavėti moterimis ilgam, nes supranta, koks pavojingas jo darbas tiek jam ,tiek aplinkiniams. Tad įkvepiančios meilės čia tikrai nėra. Ir gerai, nes kartais norisi tiesiog gero įtempto siužeto.

Vertinčiau šį kūrinį 8/10. Radau knygą senojoje tėvų namų bibliotekoje ir nenusivyliau ją paėmus, lengvai susiskaitė, puikiai tiko atsipalaidavimui.

Ekranizacijos: 1967-1968 m. buvo kuriamas Lenkijoje labai populiarus televizijos serialas Stawka większa niż życie (Įstatymas aukščiau mirties?), atsiprašau už nekorektišką vertimą, lenkų kalbos nemoku, žinau tik keletą žodžių. Režisierius Janusz Morgenstern. Pagrindinį vaidmenį atliko Stanislaw Mikulski. Treileris:

2012 m. lenkai nusprendė vėl prisiminti populiarųjį Hansą Kliosą ir sukūrė filmą, paremtą knygos motyvais. Režisierius - Patryk Vega. Pagrindinį vaidmenį atliko tas pats Stanislaw Mikulski, kuris vaidino ir 67-ųjų seriale. Įdomus sprendimas, mane labai sudomino ši ekranizacija, tokia šiuolaikiška, pabandysiu ją pažiūrėti. Treileris:

Fone skamba: Štai kodėl aš taip mėgstu garso takelius, jie puikiai atskleidžia filmo/knygos nuotaiką :)

Nuoširdžiai, Rita :)

0 komentarai:

Rašyti komentarą