2013 m. rugpjūčio 26 d., pirmadienis

Sebastien Japrisot „Moteris su automobiliu, akiniais ir šautuvu“

Aprašoma knyga: puslapių skaičius - 184, leidykla - „Vaga“, originalus pavadinimas - La dame dans l'auto avec des lunettes et un fusil, išleista - 1980 m. 

Anotacija: Romane „Moteris su automobiliu, akiniais ir šautuvu” parodyta, kaip pražūtingai žmogų veikia „gražaus gyvenimo” reklamos. Dani — tai vartotojų visuomenės auka. Šioje knygoje autorius su meile kalba apie paprastus žmones, sunkvežimių vairuotojus, kurie nevažinėja prabangiais automobiliais ir dorai pelnosi duonos kąsnį. Kaip tik dėl to romanas yra demokratiškas, jis atskleidžia Vakarų buržuazinės visuomenės supuvimą.

Mano nuomonė:  Perskaičiau šį kūrinį tik todėl, kad jis buvo toje pačioje knygoje, kaip ir „Kapitonas Kliosas“, kažkaip nesinorėjo užversit knygą maždaug ties viduriu, o be reikalo.. Atrodo, apimtis visai nedidelė, bet skaičiau visą amžinybę. Pirmoji pusė tokia neįtraukianti, kad užtekdavo perskaityti 4 puslapius ir jau padėdavau arba užmigdavau.. 

Istorija apie merginą, kuri pasivagia viršininko automobilį ir išvažiuoja pasivažinėti, o kelyje, kur tik ji užsuka, žmonės sako, kad ji čia buvus ir pan. Tada dar paaiškėja, jog automobilio bagažinėje yra kai kas, dėl ko ji galėtų atsidurti kalėjime, todėl prasideda aiškinimasis, iš kur ir kada tai galėjo atsirasti.

Pradžioje buvo labai neaišku, kas nutiko, kodėl nutiko, pagrindinės veikėjos charakteris labai erzino. Pats siužetas lėtai besivystantis, daug šalutinių linijų, kurios mane taipogi erzino. Tik istorijai įpusėjus atsirado noras sužinoti, kaip baigsis šioks toks mini detektyvas. Ir skaityti pasidarė lengviau, nes labiau buvo koncentruojamasi į įvykių išaiškinimą. Bet pabaigiau turbūt tik dėl to, kad mažai buvo belikę. Apskritai visai nesužavėjo nei siužetas, nei veikėjai.

Prajuokino anotacijoje esantis sakinys „Šioje knygoje autorius su meile kalba apie paprastus žmones, sunkvežimių vairuotojus, kurie nevažinėja prabangiais automobiliais ir dorai pelnosi duonos kąsnį.“. Tai, kad pora veikėjų buvo sunkvežimių vairuotojai ir buvo geriečiai, tai visiškai nereiškia, kad autorius apie juos kalba su meile :D jie tiesiog teigiami personažai. 

Gaila sugaišto laiko, vertinu 4/10, bet taip man ir reikia, kad nesugebu numesti skaitomos knygos ir vis ieškau, už ko užsikabinti ar ko vertingo. 

Ekranizacija: 1970 m. buvo išleistas bendras amerikiečių ir prancūzų filmas pagal šią knygą. Režisierius - Anatole Litvak. Pagrindinius vaidmenis atliko Samantha Eggar (Dani), Oliver Reed. Treileris:

Fone skamba: Dainelė iš filmo :)

Nuoširdžiai, Rita :)

0 komentarai:

Rašyti komentarą