2013 m. rugpjūčio 28 d., trečiadienis

J.R.R. Tolkien „Žiedų valdovas. Žiedo brolija“

Aprašoma knyga: puslapių skaičius - 391, leidykla - „Alma littera“, originalus pavadinimas - The Fellowship of the Ring Being the First Part of The Lord of the Rings, išleista - 2002 m.

Anotacija: Pasaulinio garso sulaukusios fantastinės trilogijos „Žiedų Valdovas“ pirmojoje dalyje „Žiedo brolija“ pasakojama apie tolesnius įvykius, nutikusius Viduržemyje po „Hobito“. Bilbo Beginso parneštas Žiedas pasirodė beturįs baisią galią ir buvo nuspręsta jį sunaikinti, kad neatitektų Priešui. Bet tai padaryti reikėjo Mordore, Ugniniame Kalne, paties Priešo krašte. Šią didžią Užduotį buvo pavesta įvykdyti Frodui, o jam padėti turėjo Žiedo brolija.

Mano nuomonė:  Tai buvo kažkas nuostabaus... Pasakiško, kerinčio, stulbinamai tikroviško ir įtikinamo. Užaugau su Žiedų valdovo filmais, kurie man labai patiko, bet ilgą laiką vis neperskaitydavau knygų, nors įtariau, kad jos man taipogi patiks. Kadangi sunkiai sekasi rasti iššūkio knygas (įtariu, dėl to galiu jo šiais metais ir neįveikti), o aš nuėjus į biblioteką nesugebu išeiti tuščiomis... Tai paskutinė kelionė į biblioteką baigėsi pirmąja Žiedų valdovo dalimi rankose :) Šiuo grobiu tikrai nenusivyliau.

Tai, ką sukūrė ir kam davė pamatus Tolkien'as, yra nepakartojama. Atskiras pasaulis su savo mitologija. dainomis, būtybėmis, geografija, personažų gausa ir charakterių išpildymas... Likau tokia pakerėta, tokia apšalus, jog pirmąją dalį suskaičiau net nepajutus. 

Be galo mėgstu štai tokio tipo fantastinius kūrinius. Ne tuos, kur kalbama apie kosmosą, erdvėlaivius ir ateivius, o tokius, kuriuose veiksmas vyksta tarsi mūsų viduramžiuose, bet įsipina įvairios mitologinės būtybės, drakonai, troliai, orkai ir pan. Siužetas labai įtraukė, sudomino žiedo legenda, o Saugotojų kelionė buvo tokia kupina nuotykių, jog neleido atsirasti nuoboduliui. Vietomis vis įsiterpiančios dainos žavėjo tuo, jog atskleisdavo aprašomų tautų legendas ar papročius, itin jaučiamas skirtingų tautų (elfų, hobitų, nykštukų ir pan.) kitoks dainavimo stilius, kas mano nuomone, turėjo būti labai sunku, žinant, kad viskas išgalvota vieno žmogaus.

Patiko personažų išpildymas. Kiekvienas veikėjas plėtojantis siužetui vis labiau atsiskleidžia, pasirodo jo tikrieji motyvai, parodoma dalis jo istorijos. Pagrindiniai veikėjai labai patrauklūs, įdomūs. Taip pat sužavėjo charakterių dinamiškumas, t.y. jei jau pradžioje tam tikri veikėjai buvo vienoje pusėje, tai toli gražu nereiškia, kad visada bus nusistatę kategoriškai taip, kaip pradžioje, jų požiūriai keičiasi, patys personažai įgauna naujų savybių. 

Nuo pat pradžios iki pabaigos šis kūrinys nesiliovė manęs žavėti, todėl vertinu 10/10 ir rekomenduoju fantastikos mėgėjams, kas dar neskaitė :) Pati turbūt nepulsiu iškart antros dalies skaityti, šiek tiek palauksiu, kad galėčiau ilgiau pasimėgauti sukeltais įspūdžiais :) 

Ekranizacija: Turbūt visiems žinoma 2001 m. pastatyta pagal pirmąją knygą ekranizacija, kurios režisierius - Peter Jackson. Pagrindinius vaidmenis atliko Elijah Wood (Frodas), Sean Astin (Semas), Sean Bean (Boromiras), Cate Blanchett (Galadrielė), Orlando Bloom (Legolasas) ir kiti garsūs aktoriai. Treileris:

Fone skamba: Ne kas kitas, bet žymusis ir nepakartojamas „Žiedų valdovo“ garso takelis. Galėčiau klausyt ir klausyt :)

Nuoširdžiai, Rita :)

1 komentaras: