2011 m. liepos 4 d., pirmadienis

Avinėlių tylėjimas (The silence of the lambs) 1991 m.

Pagaliau sugebėjau pažiūrėti šį filmą normaliai, t. y. nuo pat pradžių ir po knygos :) Kažkada anksčiau teko matyti nuo pusės ir tada nebuvau skaičius knygos, tad nelabai ką ir prisiminiau, taigi buvo puiki proga atnaujinti įspūdžius. Turėčiau dėkoti TV3 televizijai, kad parodė šią ekranizaciją, nors ir vėlokai.... Jau po vidurnakčio, bet ką padarysi, dėl gero filmo verta aukotis :)

Trumpas aprašymas: Jauna FTB agentė Clarice Starling paskiriama į pagalbą surasti dingusią moterį ir išgelbėti ją nuo psichopato žudiko, kuris savo aukoms nulupa odą. Clarice bando suprasti nusikaltėlio mąstymą, bendraudama su kitu psichopatu Hannibalu Lecteriu, kuris kažkada buvo visų gerbiamas psichiatras.
Kitas agentas, Jackas Crawfordas, tiki, kad Lecteris, kuris vis dar sugeba manipuliuoti mintimis, žino atsakymus į jiems rūpimus klausimus ir padės susekti žudiką. Clarice privalo įgauti Lecterio pasitikėjimą, kitaip išgauti bet kokią informaciją bus neįmanoma...

Treileris:
 

Mano nuomonė: Tikrai labai gera ekranizacija, kad mane kur. Labai rafinuotas trileris, jame nerasime jokių banalybių, didelio tempo, šaudo-gaudo efekto ar mistikos. Viskas vietoje, laiku ir saikingai. Ekranizacija tikrai atitinka knygą, režisierius stengėsi išlaikyti romano siužeto vingius. Veiksmas vyksta normaliu tempu, vietomis netgi lėtokai, bet man tai patiko, žiūrovas su personažais supažindinamas pamažu. Galbūt norėjosi daugiau Hanibalo ir Klarisės pokalbių scenų, bet ko norėti iš ribotos trukmės filmo. Intriga išlaikoma iki pabaigos. O jau aktorių darbas! Suraskit jūs man aktorių, kuris geriau sugebėtų suvaidinti daktarą Lekterį negu Anthony Hopkins. Vien tas žvilgsnis ko vertas, o vaidyba tikrai stulbinanti. Ir Jodie Foster pasidarbavo labai neblogai, tas akcentas ir sukurtas dar nelabai patyrusios, bet protingos FTB agentės įvaizdis. Galėčiau sakyti, kad vien šių dviejų aktorių dėka filmas prikausto nuo pat pradžių ir nepaleidžia, jų atliekamų personažų pokalbiai ir vienas kito nagrinėjimai buvo patys įdomiausi ir žavingiausi. Ne veltui filmas gavo „Oskarą“ ne vien už geriausią aktorių, bet ir už geriausią aktorę (taipogi už geriausią filmą, geriausią scenarijų ir geriausią režisierių). Ekranizacija visiškai neprailgo, nors ir buvo rodoma vėlai ir pertraukiama reklamų. Didelis pliusas ir už tai. Garso takelis netgi labai neblogas, tinka prie filmo stiliaus, ne ausį rėžiantis, subtilus ir tik vietomis išsiskiriantis. Drąsiai galiu vertinti šį filmą 10, tikrai labai patiko.
Ar rekomenduočiau? Taip, po perkūnais. Žiūrėkit, tai tikra trilerio klasika, kur viskas pateikta labai subtiliai. 

Idomus faktas: po „Avinėlių tylėjimo” premjeros, Amerikoje net 100 tūkst. merginų nusprendė pasirinkti FTB agentės profesiją.

Įdomu, ar TV3 parodys ir kitas dalis apie Hanibalą Lekterį. Jei taip, tai oi laukiu, žiūrėčiau :)

P.S. Tiems, kam dar nedašuto, tai šis filmas yra Thomas Harris romano „Avinėlių tylėjimas“ ekranizacija.

Nuoširdžiai Jūsų, Rita :)

4 komentarai:

  1. Knyga puiki, o filmo, deja, neteko matyti.

    Lyg šiol esu mačiusi du filmus iš keturių apie H.Lekterį, tai ,,Hanibalas" mane net ir nuvylė, nepaisant nuostabios Hopkinso vaidybos. Knyga žymiai geresnė, na, bet juk sunku būtų viską, kas rašoma knygoje, sudėti į filmą. O ,,Raudonasis drakonas" pasirodė tikrai gera ekranizacija, kai tuo tarpu knyga netgi šiek tiek nuvylė- matyt todėl, kad Hanibalo joje labai nedaug tebuvo.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Kad visos yra rodytos per televiziją, Hanibalas Pradžia per LNK, jei neklystu, o Raudonąjį drakoną rodė per TV3. Ir Hanibalą rodė, nepamenu per ką :D
    Žodžiu, net neabejoju, kad šių knygų ekranizacijos visos puikios. Bent jau pirmųjų dviejų jos buvo idealios, labai trokštu pamatyti šią - net mama sakė, kad geras filmas.
    M.P.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Tai, kad rodytos jau ne vieną kartą žinau, bet kai rodė, aš nebuvau perskaičius knygų ;D
    la Tulipe, taip knyga tikrai geresnė, bet manau ši ekranizacija - tai geriausia, kas galėjo išeiti iš tos knygos ;]

    AtsakytiPanaikinti
  4. O knyga tokio paties baisumo lygio kaip ir filmas, ar ten pvz kanibalizmas aprašomas kiek detaliau?

    AtsakytiPanaikinti