2011 m. liepos 18 d., pirmadienis

Oscar Wilde „Doriano Grėjaus portretas“


Na, pagaliau nors kažkiek klasikos po ilgos pertraukos pasiekė ir mane :) Vasaros pradžiai rinkausi lengvo turinio knygas, o štai dabar griebsiu jautį už ragų (kokį dar jautį? Klasiką :) ) ir kuriam laikui pasinersiu į rimtąją literatūrą :) Palinkėkit sėkmės :)

Aprašoma knyga: puslapių skaičius - 336, leidykla - „Alma Littera“, originalus pavadinimas - The picture of Dorian Gray, išleista 2001 m.

Anotacija: Anglų rašytojo, kilusio iš Airijos, Oskaro Vaildo (1854-1900) filosofinis romanas. Jo herojus - jaunuolis, į gyvenimą žiūrintis kaip į malonumą teikiantį eksperimentą. Beprotiškiausias Doriano Grėjaus noras, kad sentų ir keistųsi tik jo portretas, o pats liktų jaunas ir žavus. Audringas ir nemoralus gyvenimas iš tiesų nepalieka pėdsakų Doriano veide, bjaurėja tik jo portretas. Romano herojus panorsta jį sunaikinti. 

Mano nuomonė: Kaip ir garsiausias Wilde'o kūrinukas, kuriame tikrai nemažai filosofuojama, bet man patiko :) Gilinamasi į pagrindinių veikėjų mąstyseną, požiūrius. Ir ką gi mes čia sutinkame? Ogi dar visai jauną, ambicingą jaunuolį Dorianą, kuris labai didžiuojasi savo grožiu ir trokšta amžinai būti jaunas. Toliau sutinkame jo „draugą“ Bezilį, kuris ir nutapė tą garsųjį Doriano portretą, meniškos sielos ir gan nuoširdų personažą. Ir galiausiai, kad būtų šioks toks kontrastas, randame tarp pagrindinių personažų besėdintį lordą Henrį - turintį nemažai ydų ciniką. Štai ir užsidaro pagrindinis ratas, visas veiksmas vyksta su šiomis asmenybėmis. Nors meluoju, veiksmo šiame kūrinyje nėra daug, užtat apstu tų skirtingų personažų diskusijų apie įvairius dalykus, filosofavimo taip sakant. Kiekvienas turi skirtingą požiūrį, bet Doriano asmenybė yra dar tvirtai nesusiformavusi bei tarsi dirva blogio sėklai, ką pamato ir lordas  Henris ir su malonumu tą sėklą sėja. Ir taip mūsų pagrindinis herojus panirsta į nuodėmių liūną. Daugiau siužeto nesinori atskleist, tik perspėju nesitikėti daug veiksmo, tai yra būtent filosofinis romanas, kuriame daug dėmesio skiriama asmenybei ir jos raidai. Galima rasti tikrai ne vieną neblogą citatą, netgi ir tokių, su kuriomis nesutinki, bet mintis pateikta labai žaviai. Romane užkoduota tikriausiai net ir vaikui suprantama potekstė, jog grožis toli gražu nesuteikia vien laimės. Tikrai labai patiko šis kūrinys, jeigu ne vienas skyrius... Skyrius, kuriame buvo aprašoma visokie Doriano niekučiai, va ten tai vos neužmigau... O jis dar tragiškai ilgas. Vien dėl jo, rašau 9 iš 10 :)  Bet vis tiek rekomenduoju, tai nemirtinga klasika :)

Ekranizacijos: Žinokit, kai pasiknisau ir pamačiau, kiek jų nesvietiškai daug yra, tai net žandikaulis atvipo. Bet pabandysiu trumpai supažindinti ir Jus :)

1. Pati pirmoji ekranizacija pasirodė 1910 m. Danijoje .  Dorianą vaidino danų aktorius Valdemar Psilander.

2. Po trijų metų iškepta naujesnė amerikiečių versija. 1913 m. filme Dorianą vaidino Wallace Reid

3. Ir vėl po trijų metų atsiranda naujas kepalas, tik jau priskiriamas siaubo filmų kategorijai. Šį kartą amerikiečiai sumanė kitaip pateikti idėją ir vėl prasukti bizniuką. 1916 m. filme Doriano vaidmenį atliko Henry Victor.

4. Po metų ir vokiečiai užsimano parodyti, kaip moka kurti ekranizacijas. 1917 m. filme Doriano vaidmenį atliko Bernd Aldor.

5. Vėl po metų dar ir bulgarai nusprendžia ekranizuoti romaną. 1918 m. filme Dorianą vaidino Norbert Dan.

6. Na, seka ilgesnė pertrauka, matyt žiūrovams nusibodo ši idėja ir tik po 27 metų į kino teatrus beldžiasi naujas filmas apie Dorianą. 1945 m. pasirodęs filmas laimėjo oskarą ir auksinį gaublį, Dorianą vaidino Hurd Hatfield. Ir jau dabar turime tokį dalyką, kaip treileris:
 

7. Ech, nebūtų meksikiečiai, jei nesugalvotų sumontuot serialo. 1969 m. pasirodo telenovelė, pavadinimu El retrato de Dorian Gray. Pagrindinį vaidmenį atliko Enrique Alvarez Felix

8. Po metų pasirodo jau šiuolaikiškesnė vokieičų ekranizacija. 1970 m. filme Dorianą vaidino Helmut Berger. Kas mane labiausiai prajuokino, tai kad čia Dorianas pozavo pusnuogis, kas visiškai nebūdinga tam metui, na nebent tokia buvo idėja, bet vis tiek kažkaip nesižiūri, per daug vulgaru. Čia, kad suprastumėt, apie ką aš:


9. 1973 m. pasirodo ekranizacija, kuri skirta tik televizijos ekranams. Tai dar vienas amerikiečių darbas, Dorianą vaidino Shane Briant. Nedidelė scena iš filmo:



10. 1976 m. galime išvysti dar vieną ekranizaciją, nepasirodžiusią kino teatruose, kilmės šalis šį kartą - Anglija. Dorianą vaidino Peter Firth. Visa ekranizacija yra sukelta youtube.com, pirma dalis:



11. 1977 m. pirmą kartą šį romaną sumano ekranizuoti prancūzai. Dorianą vaidino Patrice Alexsandre. Gaila, kad nepavyko rasti jokios ištraukos.

12. 1983 m. amerikiečiai ir vėl bando naudoti Wilde'o idėją, tik savaip. Šiame filme yra ne Dorianas, o Doriana - aktorė, kuri sudaro sutartį su velniu, kad liktų amžinai jauna. Na, ir aplinka šiuolaikiškesnė. Įdomiai, sakyčiau. Originalus pavadinimas - The sins of Dorian Gray, pagrindinį vaidmenį atliko Belinda Bauer . Jeigu ką sudomino, pradžia štai čia:



13. Įženkime į 21-ąjį amžių. 2004 m. vėl bandoma kurti šiuolaikišką versiją, kur pagrindinis veikėjas yra fotografas Lui, pardavęs sielą ir tapęs garsiu modeliu Dorianu. Originalus pavadinimas - Dorian, o pagrindinį vaidmenį atliko Ethan Erickson.

14. 2004-2005 m. (vienam šaltiny viena data, kitam kita) amerikiečiai vėl bando kibti į klasiką, bet vis dėlto šiek tiek pritaikydami ją šiuolaikiškiau, čia mes matome ir automobilius, ir telefonus. Doriano vaidmenį atliko Josh Duhamel. Treileris:



15. 2007 m. ir vėl amerikiečiai, ir vėl šiuolaikiškai, gal net dar moderniau, nes šį kartą atsiranda nebe portretas, o nuotrauka. Bet ši ekranizacija man atrodo netgi labai nenusisekus. Pagrindinį vaidmenį atliko David Gallagher. Treileris.

16. Ir tadam tadam, naujausias anglų (ačiū die, kad ne amerikiečių) kepaliukas - 2009 m. Dorian Gray, pagrindinį vaidmenį atliko Ben Barnes. Treileris:



Na, štai ir visos iškeptos, keptos, neiškepusios ar sudegusios ekranizacijos :) Jums vertinti, kuri gera, o kuri nelabai. Tikiuosi, labai nepavargote nuo tiek informacijos, tiesiog aš nenorėjau dalinti šio įrašo į kelias dalis. O gal reikėjo? ;D

Nuoširdžiai Jūsų, Rita :)

4 komentarai:

  1. :o nemaniau, kad yra tiek daug ekranizacijų šiai knygai.. nu čia geras :D
    M.P.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Man ši knyga labai patiko. :) Bandžiau žiūrėti paskutinę ekranizaciją, tačiau pavyko tik stipriai prasukinėjant, bet sudomino tos, kur sušiuolaikintos. :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. aš tai mačiau tik tą naujausią, tai labai patiko :) knyga irgi, be abejo ;D

    AtsakytiPanaikinti
  4. gal žinote kur galėčiau pažiūrėti 2007 metų ekranizaciją?

    AtsakytiPanaikinti