2012 m. balandžio 15 d., sekmadienis

Iain Banks „Širšių fabrikas“

Penktoji knygų iššūkio knyga :)

Aprašoma knyga: puslapių skaičius - 220, leidykla - „Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla“, originalus pavadinimas - The wasp factory, išleista 1999 m.

Anotacija: Besiginčijantys kritikai šį romaną vadina visaip: "makabriška, kvapą gniaužiančia siaubo istorija", "mėginimu apkvailinti literatūrinį Londoną", "skaitytojų gluminimu", "šlamštu", "liguistos fantazijos vaisiumi" ir "šedevru". Kad ir kaip būtų, ši knyga leidžiama didžiuliais tiražais, ji yra įtraukta į perkamiausių pasaulio knygų šimtuką. Reikia ryžto perskaityti šį romaną iki galo - tik tada atsiskleidžia "Širšių fabriko" esmė ir grožis. 

Iain Bnaks
Mano nuomonė:  Ilgą laiką norėjau ją perskaityti, nes girdėjau daug teigiamų atsiliepimų, bet prisipažinsiu - nusivyliau. Keista, vietomis šlykšti knyga. Nepasakyčiau, kad tai siaubo istorija (nepajutau King'o  sukelto efekto) ir man tai toli gražu nebuvo šedevras. Iš anotacijoje pateikiamų epitetų sau priskirčiau - liguistą fantazijos vaisių.

Žinoma, tikslas tikriausiai ir buvo sukrėsti skaitytoją, bet mane šiurpindavo tik tos vietos, kur be galo kasdieniškai buvo atskleidžiami žudymo motyvai. Pagrindinis veikėjas tikrai gudrus, bet su psichika blogai tiek jam, tiek jo šeimai. Visai patiko fabriko aprašymas, originaliai pateikta. 

Daugiau nelabai randu, kas patiko. Ir skaitėsi kažkodėl lėtokai. Ne mano skonio knyga. O pabaigą daugmaž nuspėjau, tai net nesukrėtė. Ir tas galutinis siužeto vingis visiškai man nepateisino Frenko poelgių. Vertinu 7/10, nes vis dėlto kažkiek emocijų sukėlė, bet ne tiek, kad patiktų ar galėčiau rekomenduoti.

Nuoširdžiai, Rita :)

1 komentaras: