2012 m. balandžio 15 d., sekmadienis

Maeve Binchy „Raudonlapis bukas“

Štai jau ir 6 knygos iš iššūkio įveiktos. Netikėjau, kad pavyks taip greitai :)

Aprašoma knyga: puslapių skaičius - 372, leidykla - „Alma littera“, originalus pavadinimas - The copper beech, išleista 2008 m.

Anotacija:  ...Prie Šankarigo mokyklos auga bukmedis, kurio žievėje išraižyti po jo šakomis užaugusių vaikų vardai ir svajonės. Savo inicialus jame paliko ir aštuoni jaunuoliai, kurių – jau užaugusių – likimo vingius knygoje seka rašytoja. Spalvingos aštuonių žmonių istorijos kupinos netikėtumų ir paslapčių, apie kurias kartais nieko nenutuokia net visa žinantis miestelio kunigas...
Mokyklą sergstintis bukmedis tampa savotiškais vartais į mažytį miestelį, kuriame po ramiu kasdienybės paviršiumi knibžda paslaptys, verda aistros, ambicijos ir pavydas.
Kaip susiklostė jaunuolių gyvenimas? Ar išsipildė bukmedžiui patikėtos svajonės? 

Mano nuomonė:  Reali, gyvenimiška knyga, kuri įtraukė ir nepaleido iki pabaigos. Suskaičiau per 5 dienas (kas šiuo metu man yra labai greitai), kaip tik prisėsdavau, taip ir 50-100 puslapių nebėra. Dabar gerai pagalvojus manau, kad per kokius 3 ar 4 prisėdimus ir pabaigiau.

Visas veiksmas vyksta mažame Airijos miestelyje - Šankarige. Pristatoma nedidelė mokykla, kurioje dirba 2 mokytojai, mokosi 10-15 vaikų. Pasakojami 8 besimokiusių šioje mokykloje (ir ne tik) vaikų likimai. Man be galo patiko sukurta atmosfera, gal dėl to, kad pati esu miestietė, niekada neturėjusi kaimo, kur vieni kitus pažįsta, o gal dėlto, kad autorė tikrai turi talentą. Tokia šilta, jauki, saugi.
Maeve Binchy

Įdomus ir likimų pasakojimas. Nėra vientiso siužeto, kuris apimtų visus veikėjų gyvenimo vingius. Knyga padalinta į dalis, pirmoji - tarsi įvadas į Šankarigo bendruomenę, o visos kitos pavadintos vieno iš personažų vardu, na ir pabaiga - tarsi viso kūrinio epilogas. Papasakojus vieno veikėjo gyvenimą nuo mažų dienų iki tol, kol jis atranda savo gyvenimo tikslą, tarsi atsukamas laikas atgal ir sugrįžtama į kito veikėjo vaikystę. Vėl viskas nuo pradžių, tik kuo toliau, tuo daugiau detalių žinoma, kodėl vyksta tam tikri dalykai.

Sulig kiekvienu personažu atskleidžiamos įvairios problemos, dauguma aktualios ir šiomis dienomis - uždrausta meilė, atsiribojimas nuo neįgalaus žmogaus, gyvenimas be tėvo arba be motinos, susvetimėjimas, negalėjimas susilaukti vaikų, silpnas tėvo autoritetas, per didelis pasitikėjimas savimi, savanaudiškumas, neištikimybė, emigracija,  ir pan. Parodoma, kokios yra šių problemų pasekmės ir kad jas būtina spręsti. 

Manau, kiekvienas iš mūsų galėtų atrasti, ko pasimokyti iš šio kūrinio, o jei ne, tai bent jau suvokti, kaip smarkiai kai kurie veiksniai gal žaloti jauną asmenybę ir kad niekada nevėlu pradėti spręsti galbūt jau labai įsišaknijusią problemą. Kaip ir sakiau, tikroviška, pilna gyvenimo patirties ir nepaisant daugelio problemų jauki ir teigiama knyga. 10/10. Rekomenduoju.

Nuoširdžiai, Rita :)

1 komentaras: