2012 m. rugsėjo 12 d., trečiadienis

David Madsen „Sapnų dėžutė“

Opa! Jau ir 10-ais knygų iššūkio kūrinys.

Aprašoma knyga: puslapių skaičius - 240, leidykla - „Alma littera“, originalus pavadinimas - A box of dreams, išleista 2006 m.

Anotacija: Britų rašytojo Davido Madseno herojus prabunda traukinyje kažkur centrinėje Europoje – ir neprisimena nei kur esąs, nei kur važiuojąs, ir jau visai negali suprasti, kodėl sėdi be kelnių... Čia jį dar imasi tyrinėti kažkoks seniokas, kuris sakosi esąs Zigmundas Froidas. Froido ir bjaurybės traukinio palydovo Malkovico išgrūstas iš traukinio, netikėtai keliauja į pilį, kur, atrodo, jo laukiama. Visi nekantrauja pasiklausyti jo paskaitos apie tirolietiško dainavimo meną. Mėgindamas ką nors sužinoti apie tirolietišką dainavimą, jis rausiasi grafo bibliotekoje – ten ir sutinka žavingąją pasileidėlę Adelmą, kvanktelėjusį patriarchališką jos tėtušį...
Viskas yra anaiptol ne taip, kaip atrodo iš pirmo žvilgsnio, ką Davidas Malsenas atskleidžia mums pamažu, vesdamas iš vienos istorijos į kitą. Apsukę ratą mes grįžtame į pradžią, pasirengę iš naujo leistis į kelionę, kol autorius ištrauks iš savo fokusų dėžutės paskutinę staigmeną.

Mano nuomonė:  Kažkodėl iš šios knygos tikėjausi per daug... Net nebepamenu, kodėl norėjau ją perskaityti, berods, kažkas rekomendavo, o gal kažkur skaičiau gerą atsiliepimą. Deja, stipriai nusivyliau.. Taip stipriai, jog, ko gero, ši knyga taps mano metų nusivylimu.

Visų pirma, anotacijoje pasakyta ryškiai per daug. Sugadino intrigą, nes pabaiga atskleista. Galbūt jeigu nebūčiau žinojus, kaip viskas baigsis, įspūdis būtų išlikęs šiek tiek kitoks.

Visų antra, mane erzino perdėtai dažnai pasirodančios kvailos erotinės situacijos. Tai pagrindinio herojaus traukinyje vos neišprievartavo kažkoks vyras, tai palydovas, tai psichiatras užveda kalbą apie jo tyrinėtus atvejus... Skaičiau ir galvojau, kokį velnią aš čia paėmiau ir ar bent kažkas normalesnio bus.

Kita vertus, sapno sapne ir t.t. idėja man patiko, kuriamas tarsi iliuzijų pasaulis, bet kad tos iliuzijos manęs nesužavėjo. Na, matyt, ne mano skonio knyga. Pabaigiau tik dėl nedidelės apimties, bet kitu atveju tikriausiai būčiau metus. 3/10.

Nuoširdžiai, Rita :)

0 komentarai:

Rašyti komentarą