2012 m. rugsėjo 16 d., sekmadienis

George Orwell „Gyvulių ūkis“

 Toks trumputis, bet toks genialus kūrinys! 11-oji knygų iššūkio knyga.

Aprašoma knyga: puslapių skaičius - 78, leidykla- „Vyturys“, originalus pavadinimas - Animal farm, išleista 1991 m.

Anotacija: „Gyvulių ūkis" – neabejotinai svarbiausias grožinės politinės satyros kūrinys, parašytas XX a. Britanijoje. Šioje G. Orvelo knygoje pasitelkus gyvulinės pasakėčios tradiciją, jungiamas satyrinis ir politinis įtūžis su gyvybingu mitinio kūrinio amžinumu. Tai viena iš didžiųjų politinių alegorijų, o jos pasakojama istorija yra apie tai, kaip socialinė revoliucija (vieno Anglijos ūkininko gyvuliai susimokę sukyla prieš šeimininką, išveja jį ir pradeda ūkyje kurti savarankišką gyvenimą) virto diktatūra ir išdavyste.

Mano nuomonė: Nesitikėjau, kad ši satyrinė apysaka mane taip nustebins. Be galo tikroviškai pavaizduotas sovietinis valdžios mąstymas. Nors aš ir negyvenau tuo laikotarpiu, žinau tik iš pasakojimų ir vadovėlių, bet ši apysaka leido man tą kurtą neteisybę dar labiau pajusti. 

Buvo vietų, kur skaičiau ir šypsojausi dėl tokio tikroviško gyvulių ir žmonių poelgių sugretinimo bei nutinkančių juokingų situacijų. Ši apysaka turbūt vienas iš nedaugelio kūrinių, kuriuose man patiko veikėjų pastovumas ir riboti požiūriai. Atrodo, jog kitokie ir negalėtų būti pagal perteikiamą nuotaiką.

Labai patiko pabaiga, kuri tiksliai ir negailestingai apibūdino ir tam tikrą žmonių dalį. 10/10.

Nenoriu daugiau atskleisti, nes apimtis labai nedidelė, bet siužetas tikrai puikiai atskleidžia totalitarizmo esmę, todėl labai rekomenduoju visiems :) 

Ekranizacijos:  

1. 1954 m. animacinis filmas. Režisieriai - Joy Batchelor, John Halas. Treileris:

2. 1999 m. TV adaptacija. Režisierius John Stephenson. Įgarsino: Patrick Stewart (Napoleonas), Ian Holm (Spieglys), Paul Scofield (Dobilas). Treileris:
 

Nuoširdžiai, Rita :)





0 komentarai:

Rašyti komentarą