2011 m. kovo 11 d., penktadienis

Aronas Simanovičius ''Rasputinas''

Tai istorinių romanų grupei priskiriama knyga, o jas mėgsta ne visi. Paėmiau ją todėl, nes norėjau daugiau sužinoti apie šią asmenybę ir apie to meto įvykius, be to, jau kuris laikas gulėjo knygų lentynoje (tėvų pirkta knyga).

Aprašoma knyga: puslapių skaičius - 148, leidykla - ''Spindulys'', originalus pavadinimas -Rasputin i evrei, vertė E. Vilimas, išleista - 1993 m.

Anotacija: A. Simanovičius ilgus metus artimai draugavo su Rasputinu, buvo jo sekretorius,todėl žinojo daug dalykų, ko nežinojo kiti. Jo knygoje Rasputinas ne vien lėbautojas ir ištvirkėlis, bet žmogus, mąstantis apie Rusijos ateitį, norintis gero valstiečiams. Autorius nemažai kalba apie Rasputino galią, nesistengdamas jos paaiškinti, pateikdamas vien faktus. 

Mano vertinimas:  Knyga labai plonutė, taigi susiskaitė gana greitai. Dar man labai patiko, kad ji suskirstyta trumpais skyreliais, tai labai palengvina skaitymą (šiek tiek anksčiau teko skaityti istorinę knygą apie Aleksandrą Makedonietį, kur skyriai gana ilgi, pilni vientiso teksto, o tai vargina). Tik, deja, nelikau patenkinta. Turbūt per daug tikėjausi, norėjau sužinoti daugiau apie patį Rasputiną, o čia autorius daugiau rašo apie savo bandymus padėti žydams su Rasputino pagalba. Dar labai nervino skyriai apie ministrus, kadangi jie labai dažnai keitėsi, minima daug pavardžių, kurios labai maišosi ir bent jau man trukdė. Galėjo išvis to nebūti. Žinoma, negaliu visai nuvertinti šio romaniūkščio, daugiau sužinojau apie to meto įvykius Rusijoje, apie patį carą, jo šeimą. Bet tada pavadinimas nelabai atitinka knygą. Nes pačio Rasputino čia tikrai nedaug. Dar vienas geras dalykas - kaip ir minima anotacijoje, autorius beveik neišsako savo nuomonės apie Rasputino elgesį, būdą ar veiksmus. Jis tik stengiasi perteikti faktus. Vertinčiau 7/10, mano pačios smalsumas nebuvo patenkintas, bet žinių vis tiek daugiau atsirado, patiko autoriaus rašymo maniera.

Ekranizacija: Turbūt ši ekranizacija nėra tiksliai pagal šią knygą, o labiau pagal žinomus ir režisierių sugalvotus faktus, bet man ji patiko. Tai - amerikiečių versija, pastatyta 1996 m., laimėjusi 3 auksinius gaublius, 1 Emmy apdovanojimą ir dar keletą mažesnio kalibro apdovanojimų. Kažkada mačiau per Lietuvos televiziją, perskaičius knygą, užsimaniau dar kartą pažiūrėti, jeigu domina Rasputino asmenybė - rekomenduoju šį filmą, tikrai neblogas. Pagrindinį vaidmenį atlieka Alan Rickman (turbūt žinomas HP fanams, šiame filme jo vaidyba man labai patiko), carą vaidina Ian McKellen. Treileris:
 

Nuoširdžiai Jūsų, Rita :)

3 komentarai:

  1. Esu mačiusi to filmo šiek tiek, bet jau nelabai bepamenu.. Reikėtų pažiūrėti kada nors, nes ten juk vaidina puikusis Alanas.. :) Šiaip pats Rasputinas turėtų būti labai įdomi asmenybė.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Pripažinsiu, pirmą kartą šį filmą žiūrėti patraukė būtent Rickman'o pavardė ;] jei ne jis, turbūt nebūčiau net įsijungus, o po to ir šiaip susidomėjau pačiu Rasputinu ;]

    M.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Aš taip pat Rasputiną atradau Rickmano dėka. Labai neblogas filmas, neteisiantis, atskleidžiantis įvairias asmenybės spalvas, o išvadą paliekantis pačiam žiūrovui. Rekomenduoju :)

    AtsakytiPanaikinti