2011 m. kovo 24 d., ketvirtadienis

Henrikas Radauskas

Taigi, pristatau dar vieną lietuviškosios literatūros padangės žvaigždę, vieną mėgstamiausių poetų Henriką Radauską.

Henrikas Radauskas 1910 metais gimė Krokuvoje, tačiau visada buvo ištikimas lietuviškoms savo šaknims, tautybei ir visuomet puoselėjo lietuvišką žodį. Nors jis ir gimė Lenkijoj, mylėjo Lietuvą ir jos kalbą, dirbo vertėjo darbą. Žinoma, apie jį kalbėti man yra sunku, nes pasidavęs rusiškai valdžiai, jis pasitraukė į JAV ir ten 1970 metais, būdamas 60 metų, mirė.

Trumpa biografija
Kaip ir daugelio lietuvių rašytojų, taip ir Henriko Radausko gyvenimas pasižymėjo įvairiais miestais, įvairiais gyvenimo etapais, o tai, žinoma, lėmė Lietuvos valstybės geografinė ir istorinė praeitis. Dalis poeto vaikystės prabėgo Panevėžio rajone, tačiau jau Pirmojo pasaulinio karo metais rašytojas pasitraukė į Rusiją ir gyveno Novo-Nikolajevske, dabartiniame Novosibirske, ten lankė ir pradinę mokyklą. 1921 metais grįžo į Lietuvą, neapleido Panevėžio vietovių ir mokėsi Panevėžio gimnazijoje, vėliau baigė Panevėžio mokytojų seminariją ir vienerius metus dirbo mokytoju vienoje pradinėje mokykloje.
Vėliau kaip ir kiti mums puikiai žinomi rašytojai pasinėrė į studijas, tačiau jis liko Lietuvoje ir studijavo Vytauto Didžiojo Universitete Humanitarinių mokslų fakultete lietuvių, vokiečių, rusų kalbas bei šių kalbų literatūrą. Dirbo daugelyje vietų: ir Klaipėdoje, ir Kaune. 1944 m. pasitraukė į Berlyną, iš ten bėgo į Reutlingeną. Po penkerių metų persikėlė ir į JAV ir gyveno Čikagoje, persikėlus į Vašingtoną dirbo Kongreso bibliotekoje. Vašingtone ir mirė.

Stilius
Kadangi per lietuvių kalbos pamokas apie jį dar nesimokėm, negaliu tiksliai pasakyti savo nuomonės apie jo stilistinius bruožus, variacijas ir kitą mokslinę dalį, tačiau žinau, kad jo eilėraščiai paprasti, tačiau visuomet su gilia prasme, jie lengvi ir grakštūs. Jis kuria ir regimąjį, ir girdimąjį vaizdą, o vaizdas kuriamas iš buitinių, gamtinių detalių yra meniškas ir nepaprastas. Taigi, manau, kad visuomet verta paskaityti jo eilėraščius, kai liūdna ar tiesiog norisi kažko lengvo ir gražaus.

Eilėraščių rinkiniai
  • "Fontanas"
  • "Strėlė danguje"
  • "Žiemos daina"
  • "Eilėraščiai"
  • "Eilėraščiai (1965-1970): pomirtinė knyga"
  • "Lyrika"
  • "Pasauliu netikiu, o Pasaka tikiu"
  • "Eilėraščiai"
  • "Eilėraščiai"
  • "Poezija"

Su meile, Lietaus dukra.

3 komentarai:

  1. Jau taip jis man patinka.. :) Dvyliktoj klasėj kai neturėdavom ką veikti per anglų, tai su klasioke klasės gale rengdavom poezijos skaitymus ;DDD Būtent Radauską skaitydavom :) Patinka man labai jo eilės, nors nesu poezijos gerbėja.
    M.P.

    AtsakytiPanaikinti
  2. šiaip nelabai mėgstu poeziją, bet Radaukas patinka. o ypač jo eilėraštis ,,Pasaka". :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Vienas mano mylimiausių lietuvių poetų :)

    AtsakytiPanaikinti