2011 m. rugpjūčio 26 d., penktadienis

Diana Gabaldon „Svetimšalė. Lemtingas susitikimas. I dalis“

Apie autorę: Diana Gabaldon yra amerikiečių rašytoja, kurios šaknys siekia tiek meksikiečius, tiek amerikiečius, tiek anglus. Ši moteris yra gerai parduodamos knygų serijos „Svetimšalė“ autorė. Jos knygas sunku skirstyti į žanrus, nes jose susipina įvairūs elementai: tiek romantika, tiek istorija, tiek nuotykiai, tiek mistika ir fantastika. 

Anotacija:  Vos susituokusius Klerę su Frenku išskiria Antrasis pasaulinis karas. Pagaliau vėl susitikę mylimieji nusprendžia pasidovanoti antrą medaus mėnesį - Škotijoje.
Vieną dieną vaikštinėdama po apylinkes Kler ant kalvos aptinka paslaptingą senovinį akmenų ratą. Kitą sykį čia atėjusi netyčia paliečia akmenį, praranda sąmonę ir nubudusi patenka į keistų įvykių sūkurį: ją užpuola į mylimąjį nepaprastai panašus vyras. Tačiau įsikiša keistas jo priešininkas. Būrys raitelių priverčia Klerę joti su jais į pilį. Moteris supranta patekusi į praeitį... Netikėtai tapusi „svetimšale" Klerė bando prisitaikyti tik iš istorijos vadovėlių pažįstamoje aplinkoje ir kantriai laukia progos nusigauti prie akmenų rato, kad galėtų grįžti į savo „dabartį". Bet likimas ją suveda su Džeimiu Freizeriu. Klerė neatsispiria jaunojo Džeimio patrauklumui, aistrai, vyriškai jėgai ir karštai jį įsimyli... Tačiau negali pamiršti ir kitame šimtmetyje likusio Frenko...

Mano nuomonė: Knygoje atsiskleidžia labai daug dalykų: nuo nuostabaus grožio Škotijos gamtos iki įvairiausio pobūdžio jausmų. Svarbiausias dalykas autorės talentas, kuris puikiai leidžia pačiai keliauti laiku ir išgyventi tai, kas vyksta knygoje. Nors gyvenimas knygos pradžioje atrodo labai nuobodus, iš pasakotojos (pačios Klerės) galima suprasti, kad jai nuobodu su savo vyru domėtis praeitimi, istorija, ji geriau renka įvairius augalus ir domisi gamta. Ir štai, įvykus pagrindiniam lūžiui situacija visiškai pasikeičia. Klerė patenka į kitą laikmetį, į kitą gyvenimą, į kitas taisykles, kur ją užpuola vyro protėvis, kur sutinka Makenzių klano vyrus. Gyvenimas tampa kova, kur svarbiausias tikslas - nusigauti iki akmenų rato ir grįžti atgal pas Frenką. Tačiau būtų keista, jei ji neįsimylėtų raumeningo, jauno ir gražaus škoto, su juo nepradėtų aistringo meilės romano. Negaliu pasakyti, kad nuotykius užgožė - meilė, jos buvo visur, net sakyčiau per daug. Klerės personažas I dalyje šiek tiek nuvylė, nes ji stačia galva puolė į Džeimio rankas, net neprisimindama savo vyro, nors šitoje dalyje ir jaučiamas noras nukakti iki akmenų rato, tačiau pati Klerė ten nuvyksta ir apsisprendžia. Iš tikrųjų, visą knygą lauki, ar ji grįš pas Frenką, ar pasirinks Džeimį ir liks su juo. Ar jos apsisprendimas nuvilia, nežinau, bet jei būtų kitaip nusprendus - tai būtų įnešę naujo prieskonio.

Rekomendacija: tikrai rekomenduoju! Labai lengvai įtraukia ir laikas greitai prabėga.

0 komentarai:

Rašyti komentarą