2012 m. sausio 8 d., sekmadienis

Stephen King „Žalioji mylia“

Ką galima pasakyti apie knygą, kurią pradėjau kelionėj, tada vėl skaičiau po dviejų mėnesių, o tada likučius perskaičiau tik šiais, Naujais metais. Tai antrasis kūrinys iš ilgo Stephen King knygų sąrašo, kurį įveikiau, knygų iššūkis man leis perskaityti dar vieną knygą - „Kerę“, kurią greit ir turėčiau pradėti skaityti!

„Žalioji mylia“ - linksniuojamas pavadinimas per televizijos anonsus. Jau kuris laikas tai aprimę, bet kai buvo sukurta garsioji ekranizacija apie tai tik ir buvo kalbama, tačiau aš jos niekada nemačiau, nežiūrėjau, o knygą pasiėmiau dėl autoriaus. Iš tikrųjų, knyga iš dalies sukrečia - kaip jaustis žmogui, kuris turi nužudyti kitus, jo toks darbas - kalėjimo prižiūrėtojai įvykdo mirties bausmę. Nieko nepadarysi net tada, kai žinai, jog tas asmuo - nekaltas, norėjo tik padėti.

Knygoje iškyla žmogiškumo klausimas. Kalėjimo prižiūrėtojai turi vos kelis kalinius savo korpuse, kol pastarieji kamerose laukia savo likimo, įvyksta visko. Kartais kaliniai - pasiutę, laukiniai ir sukelia milijonus rūpesčių, kitais kartais kaliniai - gydo mistiškomis galiomis žmones ir yra nekalti. Kaip jaustis žmonėms, kuriuos išgydo toks kalinys?

Radau ir minusų, nors taip sunku apie juos kalbėti. Pats pasirinkimas, kad romanas parašytas dalimis - nepatiko. Aišku, koks skirtumas - dalys, skyriai, dažniausiai net neatkreipi dėmesio, tačiau šį kartą tas dalių rašymas kažkuo pačio autoriaus buvo pernelyg užakcentuotas.

Sandra

4 komentarai:

  1. Pirmą kartą Green Mile buvo išleista kaip šešios paperback knygos, todėl ir padalinta dalimis.
    Man ši istorija geriausias įrodymas, kad mirties bausmės neturėtų būti.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Tai žinau, kad buvo išleista kaip šešios knygos:)
    Taip, tokiu atveju mirties bausmė tiesiog nepakeliamas išgyvenimas, sunku žinoti ir nieko negalėti padaryt.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Porą kartų buvau pasiėmusi šią knygą iš bibliotekos, bet paskaičiusi kelioliką puslapių, mesdavau.
    Filmas paliko didelį įspūdį, reiktų kada rimtai prisiversti perskaityti ir knygą :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. o kiek sioj knygoje yra puslapiu?

    AtsakytiPanaikinti