2011 m. rugpjūčio 29 d., pirmadienis

Anna Karenina (1935)

Ana ir Vronskis
Kadangi ką tik perskaičiau knygą, tai nusprendžiau pažiūrėti ir ekranizaciją - kol įspūdžiai visai švieži :)

Metai prie pavadinimo jūsų neklaidina, taip, tai tikrai toks senas filmas. Pats pirmasis, kurį pastatė pagal šią knygą. Tiesą sakant, būtų įdomu pamatyti visas ekranizacijas, tačiau užimtų tikrai nemažai laiko.. ;D


Šioje Aną vaidina Greta Garbo - manau, daugeliui ši pavardė bent jau girdėta. Greta nėra įspūdingo grožio moteris, bet visgi Aną įkūnija puikiai. Ji turi savyje to išdidumo, poniškumo, kad galėtų vaidinti tokią moterį. Juk knygoje Ana beveik visada buvo pasitikinti savimi, į kitus žvelgianti šiek tiek iš aukšto. Tai jau pirmą kartą pamatę Aną filme ir galime tai pamatyti - ji išlipa iš traukinio su didžiausiais kailiais, sukniom, skrybėle.. Tikra ponia. Tas pirmasis pasirodymas mane tikrai labai sužavėjo.

Ir, Jums leidus, dar truputį pakalbėsiu apie personažus. Vienas man labai įstrigęs - Kareninas. Jis nepasirodė filme labai daug kartų, bet jeigu jau netgi rašau atskirai apie jį, tai, žinokit, tai buvo ryškus aktorius. Būtent dėl aktoriaus ir atsimenu jį taip gyvai. Knygoje matome, kad Kareninas - nelinkęs jausmų reikšti žmogus, siekiantis išlaikyti savo gerą vardą bei griežtas. Tad aktorius Basil Rathbone buvo išties labai taikliai parinktas. Kai tik jis pasirodė filme, man padarė labai didelį įspūdį. Net nemoku papasakoti, kaip tiksliai jis išreiškė Karenino, pavaizduoto knygoje, poziciją.

Taip pat filme net ryškiau nei knygose parodyta motinos ir sūnaus meilė. Manau, režisieriai padarė taip todėl, kad žiūrovai aiškiai pamatytų, ką paaukojo Ana dėl savo meilės Vronskiui. Neskaičiavau, bet filme tikrai ne du kartus pasirodė Serioža, vis taip mylimas Anos..

Galbūt vienintelis filmo trūkumas - jo trukmė. Šiais laikais žmonės iš vienos knygos pastato du filmus, kurie trunka vos ne po tris valandas, o štai čia nutiko priešingai - iš dviejų tomų knygos, kurie bendrai sudarytų maždaug 1000 puslapių, yra susuktas 1:32 val. trukmės filmas. Kai tik parsisiunčiau filmą, net suabejojau, ar jis čia yra visas.. Na, pasirodo, kad taip.

Tačiau siūlau pažiūrėti jį tiems, kas yra skaitę knygą. Kitiems jis gal būtų šiek tiek nuobodokas (išskyrus turbūt kino gurmanus), bet norintiems pažiūrėti legendinę ekranizaciją labai rekomenduoju!

Paulina

2 komentarai:

  1. Dievinu Garbo! Tikrai žiūrėsiu... :) tik pirmiausia knygą reikia perskaityt :D

    AtsakytiPanaikinti
  2. Kažkaip buvau įsitikinusi, kad tu tai tikrai būsi skaičiusi šitą knygą ;D
    P.

    AtsakytiPanaikinti