2011 m. balandžio 17 d., sekmadienis

Christopher Priest ''Prestižas''

Turėčiau tarti šiokį tokį įžanginį žodį, bet kad labai jau galva neveikia, nežinau, ką čia gero pasakyti, tai geriau tiesiog susitelksiu ties knyga :)

Aprašoma knyga: puslapių skaičius - 320, leidykla - ''Obuolys'', originalus pavadinimas - The prestige, vertė A. Stepavičiūtė, išleista 2006 m.

Anotacija: Tai istorija, kuri prasideda mūsų dienų Didžiojoje Britanijoje ir netrukus nukelia į Viktorijos laikų epochą - laikus, kai aukštuomenės salonuose karaliavo magija. Paslaptingas siūlų kamuolys, jungiantis praeitį ir dabartį, ims vyniotis pašėlusiu greičiu, kai sensacijų skyrelio žurnalistas atvyks aprašyti keisto nutikimo: Anglijoje pastebėtas žmogus, kuris tuo pat metu atlieka bausmę...kalėjime Amerikoje! 

Mano nuomonė:  Jau seniai norėjau perskaityti šį kūrinį, nes kažkada netyčia įsijungiau viduriuką ekranizacijos ir mane labai įtraukė, tik kažkodėl (nebepamenu dėl ko) negalėjau pažiūrėti to filmo iki galo. Tada susiradau, kas tai per filmas, pamačiau, jog yra knyga ir nusprendžiau pirmiau perskaityti knygą. Na ir tikrai nenusivyliau. Siužetas labai įtraukiantis, jeigu keliais žodžiais - tai iliuzionistų kova, varžymasis tarpusavyje ir bandymas viens kitam pakenkti. Kokios to priežastys, mes sužinom kramsnodami knygą (todėl jų neatskleisiu). Istorija pasakojama netgi 4 veikėjų lūpomis - jauno žurnalisto, iliuzionisto Alfredo Bordeno, jo konkurento Ruperto Endžierio ir paslaptingos Endžierio palikuonės. Negalime pasikliauti tik vienos pusės pasakojimu, taigi istorija yra nagrinėjama po gabalėlį. Neveltui istorija susijusi su magija - knygoje rasime vietų, kur pajunti, jog autorius tave apkvailino. Emocijos taip pat nevienodos - iš pradžių palaikai vieną veikėją, tada staiga supranti, kad jis nėra jau toks idealus, pradedi labiau palaikyti kitą, kai pamatai, jog ir tas ne gerietis. Ir galų gale supranti, kad jie labai panašūs. Atskleidžiama keletas magijos triukų, bet nesitikėkit, kad išmoksit juos skaitydami šį kūrinį. Geriausia pasinerti į siužeto vingius ir stebėti, ,kur jie nuves. Galėčiau lažintis, jog pradėję skaityti, tikrai nesitikėsite tokios pabaigos. Ji net ir mane šokiravo. Na, pačioje pabaigoje yra šiek tiek fantastikos, bet šiaip kūrinys ganėtinai realistiškas. Tikrai nesigailiu, kad skaičiau ją, man tikrai labai patiko. Galbūt ne visiems patiks, bet mane ir šiaip žavi magų asmenybės, jie tokie paslaptingi ir kartu žavūs :) vienu metu, kai buvau mažesnė, man labai patiko vienas lietuvių magas, tiesiog buvo vos ne kaip dievukas :) nors ir dabar žaviuosi jo darbais. Taigi, vertinu šį romaną puikiai - 10/10, vakar, kai jau kūrinys ėjo į pabaigą, taip įnikau į knygą, kad vos šuniuko nepamiršau išvesti pasivaikščioti (gėda man). Ar rekomenduočiau? Taip, ypač jeigu patinka magai ir iliuzijų sukeliamas įspūdis :) jei esat užkietėję realistai, galbūt ir nepatiks šis romanas. 

Ekranizacija:  Režisierius Christopher Nolan sukūrė šio romano ekranizaciją, manau ji išties nebloga, jeigu sugebėjo paskatinti mane pagriebti knygą. Pagrindinius vaidmenis atlieka: Hugh Jackman (Rupertas Endžieris) ir Christian Bale (Alfredas Bordenas). Treileris:

Bėgsiu žiūrėti ekranizacijos, palyginsiu su knyga ir jeigu turėsiu, ką gero pasakyti, galbūt greitu laiku išvysite mano įrašą ir apie patį filmą :)

Nuoširdžiai Jūsų, Rita :)

1 komentaras:

  1. Aš atvirkščiai - pamačiau filmą, bet kadangi ten viskas buvo aišku nuo kokios 10 min, tai galvojau, kad ir knyga bus silpnoka. Netyčia užmačiau bibliotekoje - labai patiko, ypač pati įdėja - filme man ji netgi aiškiau išreikšta (tos 100 spektaklių atliekos...) - panašiai, kaip Keliautojo laiku žmonoje - pati idėja labai įtraukianti, kad ir kiek su trūkumais romanai, bet kelias dienas mąstai - kaip, kas, kodėl, o kas, jeigu - ieškai kabliukų - man patinka kai taip :)
    Anafora

    AtsakytiPanaikinti