2011 m. balandžio 7 d., ketvirtadienis

Roald Dahl

Man rodos, kiekvienas suaugėlis, nesvarbu, kokio amžiaus jis dabar bebūtų, turi kažkokį rašytoją, kurio knygas vaikystėje labai mėgo. Pavyzdžiui, mano sesuo buvo perskaičiusi  visas Astridos Lindgren knygas, o man..man toks rašytojas buvo ir yra - Roald Dahl. Jums keista, kad apie tai pasakoju? Na, gal truputį..bet šiandien žiūrinėjau internete visokias nuotraukas ir radau vieną, kuri man priminė, kaip mylėjau tas knygas. Prisiminiau ir filmą "Matilda", kurį su plačiausia šypsena veide vėl žiūrėjau, ir "Čarlį ir fokolado fabriką", kurį irgi ką tik pažiūrėjau ir dėl kurio būtent dabar ir rašau. Nuo mano veido nedingsta šypsena..Taigi ir pagalvojau, kad tai būtų puiki proga papasakoti apie šį rašytoją ir paklausti Jūsų, tai ar Jūs turėtoj tokį numylėtą rašytoją? Taip? Papasakokit apie tai komentaruose! Na o dabar..


Susipažinkite visi su Roald Dahl, rašytoju iš Velso, norvegų šeimoje gimusiu 1916m rugsėjo 13d. Dar nuo mažens jis mėgo knygas ir pasakoti visokias istorijas. Daugelyje jo knygų atsispindi ir jo paties gyvenimas, pavyzdžiui, Čarlis ir šokolado fabrikas yra susijęs su jo vaikystės prisiminimais, kuomet jis su keturiais draugais spoksodavo pro saldainių parduotuvės langus į visus tuos stiklainiukus prikimštus saldumynų..arba Denis, pasaulio čempionas atspindi jo ir jo šeimos gyvenamąją vietą - kaimą. Kaip jis pats sakė, kai galvojo, kur reikėtų apgyvendinti Denį ir jo tėvą, tereikėjo apsižvalgyti aplink save. Knygas vaikams jis pradėjo rašyti tik nuo 1960 - ųjų (rašė jis ir trumpas istorijas suaugusiems), kuomet pats tapo tėvu. Buvo du kartus vedęs ir turėjo penkis vaikus (vyriausioji Olivia mirė septynerių). Turėjo daug, kaip čia pasakyti..aistrų (ang. passions). Pavyzdžiui, augino orchidėjas, labai mėgo paveikslus ir kaip pats pasakojo, vos tik pardavęs kokią istoriją, iš karto eidavo kokio nusipirkti, be to, mėgo ir šokoladą, lošimą, golfą, antikvariatus, vyną bei dar daug kitų dalykų. Roald Dahl buvo labai disciplinuotas, jo dienotvarkė atrodė taip: kiekviena darbo diena prasidėdavo 9:30, kai jis su sekretore dirbdavo su gautais gerbėjų laiškais, vėliau, apie 10:30 pripildydavo termosą kavos ir užsidaręs mažoje trobelėje, esančioje galiniame kieme, rašydavo maždaug iki vidurdienio. Tuomet pietaudavo, gerdavo džiną su toniku ir po popietės skaitymo, apie 16h vėl porą valandų rašydavo. Tarp kitko, visada rašė rašikliu į juodraštį ir tik paskui perrašydavo į švarraštį.
Jeigu norit dar apie jį pasiskaityti, radau labai smagų ir mielą oficialų puslapį, kuriame yra visa jo biografija, dešimtis interviu, patarimų mokytojams ir šiaip smagių dalykų, tokių kaip testas "kas tu: miss honey ar miss trunchbull" (personažai iš "Matildos"). Tai va, apsilankykit http://www.roalddahl.com/ (gaila, kad ten užsiregistruoti leidžia tik iki 13 - os..)

Į lietuvių kalbą yra išleistos šešios knygos vaikams, tai yra:
2) "Čarlis ir fokolado fabrikas", pagal kurią irgi filmas pastatytas (2005), tiesą sakant, net du filmai (1971)
3) "Čarlis stebuklingame lifte" (šios tikrai neskaičiau, bet jei rasčiau..tikrai pasiimčiau perskaityti)
5) "Džeimsas ir milžiniškas persikas"
6) "Denis pasaulio čempionas"

Atsimenu, kaip vaikystėje negalėdavau atsitraukti nuo jo knygų, o "Matilda", tai buvo išvis toks wow. Norėčiau, kad kai pati turėsiu vaikų, jie irgi skaitytų jo knygas, na, gal ne "Raganas", nes dar dabar prisimenu, kaip ta knyga mane gąsdino. Ypač, kai pasakojo apie žalias raganų seiles ir baisias plikas galvas (ir filmas nėra jau labai mielas ir vaikiškas, bet man vis tiek patiko). Bet tos knygos..jos tokios gyvos, pamokančios ir taip gražiai parašytos, ir jose tiek daug fantazijos, nagi ne veltui Roald Dahl laikomas vienu geriausių pasaulyje knygų vaikams autoriumi. Man labai patiko, kaip jis pats sakė, kad knygas vaikams rašyti yra sunkiau nei suaugusiems, nes sunkiau išlaikyti vaiko dėmesį. Juk kitame kambaryje stovi televizorius..bet kiek prisimenu, kai skaitydavau jo knygas - televizorius nustodavo egzistuoti. Nors pagal pačius kūrinius, sukurta labai daug ekranizacijų (pasak wikipedijos, 7/17), tarsi atrodo, kad jo knygos idealiai tam sutvertos. Man pačiai labiausiai patiko "Čarlis ir šokolado fabrikas", nes tas filmas toks..stebuklingas ir spalvingas, o Deppo vaidyba - nepakartojama, tačiau dabar artimiausiu metu planuoju pažiūrėti "Fantastic Mr. Fox", nes vien jau pamačius, kaip jis buvo statytas, norisi pamatyti ir galutinį rezultatą.

O dabar žvilgtelim į viršų ir prisimenam mano klausimą, tai nuo kokio rašytojų knygų negalėdavot atsitraukti ir dar dabar su mielu noru prisimenat? :)

Ineta

9 komentarai:

  1. Gal ne autoriai, bet knygos, kurių pamiršti neįmanoma... Mažosios moterys, Mažoji princesė, Anė iš Žaliastogių, Skudurinės Onutės pasakėlės, Paslaptingas sodas; taip pat ir tavo paminėtos Raganos ar Čarlis šokolado fabrike...
    Daug yra knygų, kurias pamenu...

    AtsakytiPanaikinti
  2. O ačiū už šį įrašą, sušildė. Knygos tokios girdėtos, taip smagiai skaitytos, o va rašytojo, kadangi vaikas buvau, tai ir neįsiminiau. "Čarlis ir šokolado fabrikas" tikrai labai gera knyga, bet antroji dalis "Čarlis stebuklingame lifte"... Man atrodo aš jos taip ir nebeįveikiau. Kiek "šokolado fabrikas" buvo įdomus, kerintis, įsupantis, tiek "stebuklingas liftas" atrodė nusivažiavęs ir toji fantastika su mėnulio ateiviais net man mažam vaikui atrodė paika.

    Kalbėti apie mėg. rašytojus anuo metu sunku. Regis, tada buvo daugiau nepatinkančių rašytojų. O svarbiausia jie visi – tie, kurių knygos pripažintos visame pasaulyje: Astrida Lindgren, Luisas Kerolis, Karlas Kolodis ir t.t. Oj nemėgau ir dar dabar nemėgstu aš šių. Mėgstamiausia rašytoja ko gero buvo ir turbūt tebėra J. K. Rowling, vis gi užaugau juk su HP ;}

    AtsakytiPanaikinti
  3. Jeigu J. K. Rowling priskirčiau savo vaikystės rašytojams, ji neabejotinai būtų nr. 1, tačiau aš nelinkusi to daryti, nes dalį HP knygų perskaičiau jau būdama paaugle, be to, jos vis dar taip pat žavi ir dabar.
    Pamenu, jog mėgau Astrid Lindgren ir Otfried Preußler knygas, labai patiko dauguma iš 10+ serijos, o turbūt viena mėgstamiausių rašytojų galėčiau vadinti Frances Hodgson Burnett, nes trys ne kartą skaitytos šios autorės knygos („Paslaptingas sodas“, „Mažoji princesė“ ir „Mažasis lordas Fontlerojus“)įsiminė tikrai ilgam. Taip pat žavėjo L. M. Montgomery Anės serija, ir faktą, jog skaičiau tik 2 iš 8 jos knygų laikau nemažu savo asmeniniu praradimu.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Vaikystėj skaičiau nemažai.. Iš rašytojų tikriausiai pati geriausia buvo A. Lindgren. Bet galėčiau paminėti ir kitų autorių knygas, kurias skaičiau net ne po vieną kartą : Dvynukės, Danuko Dunduliuko nuotykiai (na, čia dar prieš mokyklą kelissyk skaityta), Plėšikas Hocenplocas, Lesė grįžta ir t.t.
    Roald Dahl , pasirodo, tik vieną knygą esu skaičiusi- Raganos. Tiesa, filmą Matilda ne vieną ir ne du kartus žiūrėjau.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Astrid Lindgren knygas ir dabar mielai skaitau, kai kurias n kartų...

    Roald Dahl skaičiau tik "Raganas", bet tiek daug kartų... vis užeidavo noras pasigąsdint :D

    Vaikų rašytojus ir šiaip labai vertinu, tos knygos dažniausiai būna be galo šiltos ir nuoširdžios :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Iš tiesų labai džiugu, kad yra žmonių, kurie vertina vaikų klasiką. Juk juose tiek daug gerio ir grožio, dar ir dabar turėdama laisvo laiko visuomet jas pavartau ar perskaitau kokią
    nors ištrauką.Argi galima gyventi neprskaičius toki knygų kaip: Ane iš žaliastogių, mazžsios moterys, be seimos, mažasisi princas, heida, mažasis lordas fontlerojus, paslaptingas sodas, mazoji princese arba Hako Fino nuotykiai...

    AtsakytiPanaikinti
  7. Sakykit, gal zinote pavadinimus visu ,,Anės" serijos knygu? nes As perskaiciau Ane is zaliastogiu ir is evonlio, labai nori perskaityt visas, bet nezinau pavadinimu.

    AtsakytiPanaikinti
  8. jei neklystu, tai tik šios dvi ir yra. bent jau aš tik jas dvi skaičiusi esu

    Ineta

    AtsakytiPanaikinti
  9. Gal kas gali numesti "Raganos" filmo nuorodą? ? Labai seniai jį mačiau,ir noriu pažiūrėti dar kartelį :)

    AtsakytiPanaikinti