2011 m. birželio 12 d., sekmadienis

Audrey Niffenegger „Keliautojo laiku žmona“

Pagaliau ir aš perskaičiau daug kur liaupsintą ir pagyrų sulaukusią „Keliautojo laiku žmoną“ :) Kodėl tik dabar? Nežinau, gal dėl to, kad tuo metu, kai ji pasirodė neturėjau iš kur ją pasiskolinti ar iš ko nusipirkti. Galbūt tada norėjau perskaityti kitas knygas ir ši tiesiog kantriai laukė savo eilės :)  Na, ir sulaukė, taigi, ar man patiko, ar nepatiko ir kodėl, tuoj pat sužinosite :)

Aprašoma knyga: puslapių skaičius - 448, leidykla - „Obuolys“, originalus pavadinimas - The time traveler's wife, išleista 2007 m.

Anotacija: Jie susitiko, kai Kler buvo šešeri, o Henriui trisdešimt šešeri, o susituokė, kai Kler buvo dvidešimt dveji, o Henriui trisdešimt. Neįtikėtina, tačiau tokia ir yra ši nepamirštama Henrio ir Kler meilės istorija, pakaitom pasakojama jų abiejų.
Henris kenčia nuo genetinio sutrikimo, dėl kurio jis atsiranda ir išnyksta įvairiausiais savo gyvenimo laikotarpiais, nukeliaudamas į ateitį ar praeitį. Jų keliai galutinai susikerta dabartyje, kai Kler sukanka dvidešimt, o Henriui dvidešimt aštuoneri, ir laimę temdo tik du dalykai – begalinis Kler troškimas susilaukti kūdikio ir auganti Henrio nuojauta, kad per vieną iš jo kelionių nutiks kai kas baisaus...

Mano nuomonė: Laaabai patiko :) Po visų tų nesąmonių, skaitytų prieš tai (na gerai, ne nesąmonės, bet ne mano stiliaus knygos), šis kūrinys buvo tiesiog atgaiva širdžiai ir sielai :) Knyga labai lengvai ir greitai skaitėsi, rašymo stilius patiko - nei per lėkštas, nei per sudėtingas. Siužetas nuo pat pirmų puslapių įtraukė, norėjosi tik skaityti toliau ir mėgautis. Patiko ir istorijos pateikimas dviejų personažų akimis (mintimis?) ,kažkaip viskas daug nuoširdžiau atrodė. Pats keliavimo laiku gebėjimas toks neįprastas, ganėtinai realus ir per daug neidealizuotas, kaip kai kuriose knygose. Visa meilės istorija tikrai labai graži, nuoširdi, įtikinanti, bet ne banali, apimta nuolatinio laukimo. Patiko, kaip laikui bėgant keitėsi veikėjų požiūriai, atsiskleidė asmenybių branda. Kažko ypatingai gilaus čia nesurasi, bet vasarai, kai norisi kažko gražaus ir romantiško, galima ir pagriebti. Rekomenduoju :)

Ekranizacija: 2009 m. sukurtas filmas pagal šią knygą. Pagrindinius vaidmenis atlieka: Eric Bana - Henris, Rachel McAdams - Kler. Treileris:
 
Kai pasirodė filmas, specialiai nėjau žiūrėti, norėjosi pirmiau perskaityti knygą, taigi dabar greitu laiku bandysiu žiūrėti ekranizaciją. Tik kažkodėl nesitikiu iš jos kažko labai gero, nes vis dėlto knyga didelės apimties, daug, mano manymu, svarbių ir reikalingų vietų, kurias būtų sunku sutalpinti į standartinę filmo trukmę.

Nuoširdžiai Jūsų, Rita :)

4 komentarai:

  1. Aš atvirkščiai, pirmiausia pamačiau filmą ir tik tada skaičiau knygą. :) Filmas patiko, būtent dėl to ėmiausi ir knygos. Kai žmonės filmą žiūri po knygos, dažnai sako, kad aktoriai netinkami, aplinka, ar dar kas (ne taip, kaip jų vaizduotėje), o kai pirmiausia žiūri filmą, o knygą jau vėlesniam laikui palieki, tokie dalykai nebetrukdo :)
    O šiaip sutinku, tikrai miela knyga.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Aš tai labai noriu pamatyti filmą, bet visgi sąraše yra įrašyta ši knyga - noriu pirmiau paskaityti, o paskui pamatyti. Visada taip darau, todėl nedarysiu jokių išimčių :D Pamenu, kad Inetai labai filmas patiko, tai nuo tada ir noriu paskaityti knygą :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Aš pirma knygą skaičiau, o tik po kiek laiko filmą žiūrėjau. Na, knyga tai labai patiko, o filmas toks vidutinis, ilgam atminty neišliko... Gal, jei būčiau dariusi atvirkščiai, kitokia nuomonė būtų. :D

    AtsakytiPanaikinti
  4. Skaičiau ir man labai patiko, buvo ta knyga, kurią perskaičius, norisi skaityti dar kitą knygą, kuri būtų tiek pat dinamiška ir įdomi. Gaila, kad niekaip neprisiruošiu pažiūrėti filmo, bet manau, kad tikrai reiktų!

    AtsakytiPanaikinti