2011 m. birželio 20 d., pirmadienis

Herbjørg Wassmo „Tora. Namas su akla stiklo veranda“

Išvažiavau be knygų, planavau trumpą viešnagę, tačiau knyga visur ir visada randa mane, šįkart rado norvegų autorės Tora. Daug netuščiažodžiausiu ir geriau iškart papasakosiu apie knygą, o vėliau laukite kitų knygos dalių aprašymų, nes Tora yra trilogija apie mergaitę.

Autorė: Herbjørg Wassmo norvegų rašytoja. Prieš atrasdama savo rašytojos talentą dirbo mokytoja Norvegijoje, pirmoji jos knyga atnešusi jai šlovę  taip pat trilogija („Dinos knyga“), taip pat autorė parašė ir knygą apie lietuvę mergaitę, kuri buvo išvežta dirbti prostitute („Stiklinė pieno“). Toros trilogija tai ne pirmoji pažintis su šia autore.

Anotacija: Namas su akla stiklo veranda – pirmasis trilogijos „Tora“ romanas. Tai jaudinantis pasakojimas apie vienišą mergaitę, „vokiečio pavainikę“ (jos tėvas – vokiečių kareivis, dingęs per karą), augančią mažytėje bendruomenėje Norvegijos šiaurėje. Ji gyvena su patėviu ir mažakalbe, uždara mama, per rūpesčius nerandančia laiko meilei. Vieninteliai jos gyvenimo šviesuliai – teta Rakelė ir dėdė Simonas.

Nuomonė: Pirmoji trilogijos dalis. Rašytoja rašo metaforomis, supažindina su situacija, vieta, kitais salos gyventojais, pagrindinė romano herojė - Tora - išnyksta viso to fone, čia nėra daug veiksmo, galbūt, jis atsiranda pabaigoje. Struktūra įdomi ir tuo, kad tokie veiksniai kaip patėvio prievartavimas vadinama grėslumu, niekada to nepasakoma tiesiogiai. Knyga ir nepatiko, tačiau ne dėl to, kad mažai dialogo ar veiksmo, o tiesiog nervino Toros vaikiškas naivumas: „Ak, mama myli Henriką, todėl nesakysiu, kad jis mane prievartauja.“ Kančia ir skurdas, karo paliktos blogybės, kurios neleidžia ramiai gyventi Torai, o ji nori būti tik laiminga.

Rekomendacija: net nežinau ar rekomenduočiau, tai tikrai įdomi trilogija, apie tai, kas atsispindi ir dabar, tokios problemos, kurios randasi mūsų visuomenėje, mūsų pačiame pačiame viduje. Rekomenduoju patiems pasirinkti skaityti ar ne, galbūt, po kitų dalių griežtai sakysiu už arba atvirkščiai.

2 komentarai:

  1. Wassmo kuryba turi isliekamaja verte. Gali patikt, gali ir nepatikt, taciau tai - Literatura.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Gražina
    Labai patiko. Negalėjau atsitraukti. Rekomenduoju.

    AtsakytiPanaikinti