2011 m. sausio 9 d., sekmadienis

Dvi vampyriškos istorijos. Kas geriau?

Nors ir vėlyvas vakaras, norėjosi griebti ir parašyti pranešimą. Kažkodėl labiausiai traukia dviejų knygų serijų palyginimas, kuris dar ir dabar, atrodytų, aprimus "Saulėlydžio" manijai, aktualus, įdomus. Taigi, ryžtuosi atrodyti visai nerimta, nes populiarioji literatūra priskiriama nevisai rimtiems žmonėms (ir manęs prieš metus kitus neaplenkė vampyrų manija, tačiau pasigirsiu, kad daug anksčiau nei pirmasis filmas pagal "Saulėlydį"), ir šįkart palyginti dvi vampyriškųjų knygų serijas: Charlaine Harris "Miręs iki sutemų" ir t.t. bei Stephenie Meyer "Saulėlydis" ir t.t.

Charlaine Harris serija

Šiek tiek faktų apie pačią autorę: ji gimusi 1951 metais Jungtinėse Amerikos Valstijose ir dar prieš vampyriškas knygas yra parašiusi ne vieną detektyvą, kiek žinau, netgi buvo apdovanota garsiosios Agatos Kristi premija. Taigi, kaip detektyvų autorė ji jau buvo pripažinta, o vėliau prie jos šlovės prisidėjo ir vadinamoji Sukės knygų serija. Na, o dabar šiek tiek informacijos apie ją, kad galėtume palyginti.
Pirmoji knyga: 2001 metai.
Seriją sudaro: 10 knygų.
Siužetas: Jauna mergina Sukė Stekhaus mažo miestelio Bon Tempso keistuolė, kuri neturi daug draugų, gyvena su broliu ir močiute, o svarbiausia tai, kad ji gali skaityti kitų žmonių mintis. Prieš dvejus metus, kai japonai išrado sintetinį kraują, vampyrai pripažino savo buvimą, nuo to laiko Sukė svajoja vieną iš jų sutikti, kol Bilas Komptonas neužsuka į mažą užeigą, kurioje ir dirba minėtoji herojė. Na, ir nuo viso šito jo pasirodymo, kaip galite atspėti, ir prasideda Sukės nuotykiai, gimsta nauji jausmai ir patirtis. Ji įtraukiama į magišką vampyrų, vilkolakių, fėjų ir kitų antgamtinių būtybių pasaulį.
Kinas: Pagal šią knygų seriją kuriamas serialas "Tikras kraujas" ("True blood"), kurio ketvirtasis sezonas žiūrovus turėtų nustebinti jau šių metų vasarą, jei neklystu. Serialas kuriamas ne pagal knygų eiliškumą, o kaip tik jos visos sumaišomos.
Lietuva ir Ch. Harris serija: Lietuviškai kol kas išverstos tik 5 knygos, kurių vertimą remia "Obuolys", kas man nepatinka, nes šis dažnai įvelia klaidų, tą pastebiu ne pirmą kartą ir ne aš viena. Serialas Lietuvoje nerodomas ir dar nežinia, kada bus rodomas, nes jis pakankamai subtilus (kas žiūri, žino, ką noriu pasakyti šiuo žodžiu).
Mano vertinimas: Patiko ir knygos, ir serialas. Serialo aktoriai mane žavi, puikiai atitinka mano įsivaizduotus dar skaitant, nežinau, kodėl, bet manau, kad šitos knygos skirtos ne vien paaugliams, bet tinkamos ir suaugusiems, nes daug pakankamai nešvarių scenų (tiek seriale, tiek knygose).

Stephenie Meyer serija

Ši autorė prieš rašydama apie vampyrus turi daug mažiau patirties nei minėtoji anksčiau, bet Stephenie ir daug jaunesnė - gimė 1973 m., taip pat Jungtinėse Amerikos Valstijose. Apie šią rašytoją daug pasakyti negaliu, nes ji prieš "Saulėlydį" nelabai ką ir parašė, ar pasiekė šioje srityje, todėl iškart šoku prie knygų.
Pirmoji knyga: 2005 metai.
Seriją sudaro: 4 knygos (kažkada buvo žadėta ir 5 knyga)
Siužetas: Po to, kai mama išteka antrą kartą, nelaiminga, save graužti mėgstanti paauglė Bela Svan turi persikraustyti iš saulėtosios Floridos į niūrų užkampį pas tėtį, mažą miestelį, kuriame retai pasitaiko diena, kada nelyja, Forksą. Čia ji bando priprasti prie nemėgstamo oro, neapkenčiamo dėmesio ir susirasti ramybę ir vienatvę, tačiau kelią tam užkerta žavusis Edvardas (pasakiau, kaip iš kokio "Šreko"), po kurio laiko paaiškėja, kad jis vampyras ir Bela yra įtraukiama į antgamtišką pasaulį apie kurį niekas nežino.
Kinas: Pagal visas pirmąsias tris knygas sukurti filmai, kurie sulaukė didelio dėmesio visame pasaulyje, o aktoriai, galima sakyti, išgarsėjo per kelias valandas, filmas pagal ketvirtąją, "Brėkštanti aušra", knygą kuriamas, kiek žinau, turėtų pasirodyti dvi šio filmo dalys.
Lietuva ir S. Meyer serija: Visos knygos išverstos ir jau seniai išleistos, jau seniai pasirodė naujas leidimas su viršelyje besipuikuojančiais filmo aktoriais, kurie pakeitė žavujį obuolį, tulpę, juostelę bei šachmatų figūrą. Filmai pasirodė tik kino teatruose, nemanau, kad greitu laiku pasirodys per kokį lietuvišką kanalą, gal per brangu bus.
Mano vertinimas: Iš pradžių labai panešė mane ant šios serijos, ją perskaičiau pirmiau negu Ch. Harris knygas, patiko saldi, graži ir idealizuojama meilės istorija, kuri pereina visas kliūtis. Pirmasis filmas kažkiek atitiko lūkesčius ir tik vėliau, pasirodžius antrajai ir trečiajai dalims, nusprendžiau, kad knygos buvo geriau.

Bendras vertinimas
Nors žiūrint į datas, atrodytų, kad idėjos autorė yra Ch. Harris ir taip būtų galima užbaigti tą iki dabar vykstančią diskusiją, tačiau, kaip vienas žmogus kažkada pasakė: "Viskas prasidėjo dar prieš Ch. Harris, prisiminkite ir tokią knygą kaip "Interviu su vampyru".", idėja nėra visiškai orginali nei vienos atveju. Ir abi istorijos, mano manymu, yra pakankamai skirtingos, nors yra ir tokių gluminančių panašumų kaip vieno iš pagrindinių veikėjų sugebėjimas skaityti kitų mintis. Dabar manau, kad, galbūt, S. Meyer ir rėmėsi Ch. Harris istorija, pasakojimu, bet sugebėjo išlaikyti savo stilių.
Neatsižvelgiant į datas ir kuris laikas sklindančias kalbas, man labiau patiko Ch. Harris kūryba, nes nebuvo viskas taip saldžiai pateikta, atsirado kažkiek erotikos ir žiaurios gyvenimo realybės, nors Ch. Harris ir labiau į fantazijų pasaulį panyra, o Sukė, kuo toliau, tuo daugiau vertina kūniškus malonumus vis su kitu partneriu, tačiau ir "Saulėlydžio" saga turi savo pliusų, kurie kitiems skaitytojams atrodo patrauklesni nei Ch Harris kūrinio pliusai.

5 komentarai:

  1. Manau, tu jau žinai, kaip aš vertinu abi knygų serijas (forume tikrai rašiau), todėl ir nesikartosiu. Tik jei neklystu, per kažkurį lietuvių kanalą jau reklamuoja Saulėlydį (čia kaip sezono top filmas).

    B.S.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Kadangi televizoriaus nežiūriu, tai tik kažkada teko girdėti, kad reklamavo ,,Saulėlydį'' per kažkurį kanalą. Bet nepamenu, kada man tai sakė...

    O viskas tikrai prasidėjo dar prieš Charlaine Harris. Pavyzdžiu galima paimti, kad ir dabar sparčiai Lietuvoje garsėjantį The Vampire diaries. Pirmoji knyga pasirodė 1999 m.

    AtsakytiPanaikinti
  3. "Saulėlydį" jei neklystu reklamavo Viasat ir jį rodė per kažkurį iš Viasat kanalų, aš kalbėjau apie nepriklausomus lietuviškus kanalus. Taip, viskas prasidėjo anksčiau, bet populiarumas eina chronologine tvarka atgal kažkaip. (:

    Kafka

    AtsakytiPanaikinti
  4. na, gal tuomet ir klystu. o išvis apie vampyrus jau ir 1897 knyga išleista. prisiminkim "drakulą".

    B.S.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. na man vis dėlto labiau patinka saulėlydis, nors ir esu skaičius sukės istoriją ir žiūriu serialą true blood. bet tie žiaurumai, kraujo taškymai man neimponuoja. po darbų norisi kažko mielo, neapkraut galvos. tokios istorijos kaip saulėlydis gydo sielą ir leidžia nurimti. be to brėkštanti aušra II jau 2012 m. lapkritį:)

      Panaikinti